2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

GARAMANTAS.LV Smiltenē

Laipni aicinām folkloras un kultūrvēstures interesentus uz Latviešu folkloras krātuves (LFK) izbraukuma semināru 22. septembrī, plkst. 12.00 Smiltenes novada bibliotēkā!

Latviešu folkloras krātuves digitālais arhīvs garamantas.lv. ir pieejams ikvienam tradicionālās kultūras interesentam kopš 2014. gada nogales. Arhīva veidotāji piedāvā iespēju iepazīties ar LFK sakrāto bagāto folkloras materiālu, kā arī aicina katru lietotāju talkā arhīva satura pilnveidošanā.

Latviešu folkloras krātuve ir Latvijā lielākais folkloras vākšanas, izpētes un uzglabāšanas centrs, kurā atrodams ap 3 milj. folkloras vienību – rokraksti, zīmējumi, fotomateriāli, skaņu un video ieraksti. Tie dokumentē mūsu tautas dzīvesveidu, vēsturi un valodu vairāku gadsimtu garumā, ļauj iepazīt dažādu sociālo slāņu un novadu folkloru, ko pierakstījuši, apkopojuši un LFK iesūtījuši gan novadpētnieki – entuziasti, gan citas Latvijas kultūrvēsturē nozīmīgas personas, kā arī Latvijas skolas, augstskolas un citas organizācijas. Bez latviešu folkloras vākumiem LFK atrodamas arī citu Latvijā dzīvojošo tautu (lībiešu, krievu, vācu, ebreju, igauņu, čigānu un baltkrievu) folkloras kolekcijas.

LFK jaunais digitālais arhīvs ir pieejams bez maksas. Šobrīd digitalizēti jau apmēram 490 000 manuskriptu faili, ap 14 000 ilustrāciju (fotogrāfijas un zīmējumi), kā arī ap 5000 vēsturisku audio failu – tautasdziesmas, ziņģes, nostāsti u.c. Arhīva speciālistu izstrādātā metadatu sistēma, materiālu kārtojuma principi un teksta atlases rīki nodrošina tā ātru un ērtu izmantošanu. Materiālus var meklēt pēc vairākiem atlases kritērijiem – pagasta, žanra, valodas, organizācijas, personas u.c.
Latviešu folkloras krātuve aicina visus digitālā arhīva lietotājus piedalīties tā satura pilnveidošanā – materiālu šifrēšanā, teicēju un pierakstītāju atpazīšanā, informācijas precizēšanā, fotogrāfijās redzamo personu un vietu noskaidrošanā. Īpaši svarīga ir materiālu atšifrēšana – rokrakstu pārrakstīšana datorrakstā, kas padara tos pieejamus arī citiem lietotājiem.

22. septembrī seminārā garamantas.lv redaktores – Elīna Gailīte un Digne Ūdre iepazīstinās interesentus ar LFK digitālā arhīva izmantošanas iespējām, kā arī pastāstīs un parādīs, kādi Smiltenes un tās apkārtnes materiāli atrodami Latviešu folkloras krātuvē.

Digitālais arhīvs garamantas.lv tiek izstrādāts IZM budžeta apakšprogrammā 05.04.00 „Krišjāņa Barona Dainu skapis”. Garamantas.lv izbraukumu seminārus Latvijas novados atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Ar šo semināru Smiltenes novada bibliotēkā ieskandinām TLMS “Smiltene” 70.jubilejas pasākumus. Laipni aicināts ikviens interesents. Ieeja bez maksas.

Informāciju sagatavoja:
Elīna Gailīte, garamantas.lv redaktore
Inta Mežule, Smiltenes novada bibliotēkas direktore

Kontakti:
Smiltenes novada bibliotēka, Baznīcas laukums 13, Smiltene
Tālr. 64772334; 26449145
[email protected]