2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Gatavojoties svētkiem!

Mazliet klusākas, bez kupla ciemiņu pulka un publiskajiem pasākumiem, bet arī šogad Lieldienas būs! Smiltenes tehnikuma tūrisma nodaļas skolotāja Vineta Roskoša vienmēr šiem skaistajiem pavasara svētkiem gatavojas ar lielu prieku. Lieldienas ar nepacietību gaida arī viņas mazā meitiņa. Soli, pa solītim, katru dienu sarūpējot pa kādam košam akcentiņam, Roskošu mājās top Lieldienu zaķa ligzdiņa.

Skolotāja allaž bijusi tā, kura ar saviem radošajiem darbiem radījusi izsmalcināti skaistu svētku noskaņu tehnikuma mācību restorānā, skolas zālē un citās telpās.Šogad viņas audzēkņiem pirms Lieldienām dots uzdevums – ar minimāliem resursiem radīt svētku noskaņu savās mājās. Kā jauniešiem būs gājis, redzēsim pēc Lieldienām.

Šodien skolotāja Vineta ar meitiņu devās uz mežu, lai vāktu izejmateriālus Lieldienu rotājumiem un olu krāsošanai. Nedēļas sākumā pie viņām ciemos ieradās zaķis, kuram blakus abas nolikušas ar lentīti sasietus pūpolu zariņus.  Lai saprot, ka viņš ir Lieldienu zaķis. Olas pagaidām vēl gaida, kad saimnieces tām piešķirs skaistu, košu krāsu.

Šoreiz Lieldienu svinēšana notiks klusāk, nekā citos gados, kad šajos svētkos parasti sanāca kopā visa dzimta. Bet visi apzinās situācijas nopietnību un novērtē to, ka varam būt pateicīgi – Latviju vīruss nav skāris tik smagi kā daudzas citas valstis. Skolotāja rosina arī citus priecāties par labo, kas mums ir, un, gaidot svētkus, ļauties radošumam. “Arī vismazākie ģimenes pārstāvji noteikti ar lielu prieku sarūpēs dekorus, uzzīmēs apsveikumu kartiņas, palīdzēs saklāt svētku galdu un salocīs salvetes! Tas nekas, ka kaut kas nesanāks perfekti, bet, manuprāt, tieši kopīgā gatavošanās ir tā skaistākā un vienojošākā! Tāpat bērniem  ļoti svarīgas rotaļas un spēles. Pieaugušajiem tā ir laba iespēja atsaukt atmiņā vecās, labās svētku tradīcijas.

Šogad nedosimies arī uz masu pasākumiem, taču Lieldienās noteikti izbrīvēsim laiku pabūt pie dabas.”

Skolotājas skaistie telpu dekori parasti top ar minimāliem resursiem. Arī skolas audzēkņiem viņa allaž iesaka: “Ejiet dabā ar atvērtu sirdi un redzīgām acīm! Tā pati pateiks priekšā, kas nepieciešams, lai jūsu darbiņam piešķirtu īpašu noskaņu. Šobrīd pieejami arī bagāti interneta resursi. Ja mājas dekoros vēlaties ielikt daļiņu savas būtības, tad ikviens iedvesmas avots jāuztver radoši. Atdarinājums nekad nesagādās tik lielu prieku kā darbiņš, kurā ieliktas jūsu domas, sapņi un mīlestība!

Skolotājai katros svētkos patīk izmēģināt ko jaunu. Šogad viņa olu krāsošanai nolēmusi izmantot sūnas, dažādas zālītes, marinētas bietes, rīsus, grūbas un saldētas mellenes. Secinājums: “Manas favorītes ir mellenes. Interesantas, maigi rozā krāsā iznāca arī ar marinētajām bietēm krāsotās oliņas. Nātrītes olām piešķīra maigi zaļu nokrāsu. Bet visaizraujošākie jau ir paši eksperimenti, gaidīšana, kas no visa tā, kas pamēģināts pirmoreiz, īsti būs iznācis…” 

FOTO

 Teksts: Baiba Vahere, foto: no Vinetas Roskošas personiskā arhīva