2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Ģimenes Latvijā aicinātas uzņemt ārvalstu vidusskolēnus

Starpkultūru mācību apmaiņas programmu ietvaros bezpeļņas brīvprātīgo organizācija „AFS Latvija” piedāvā iespēju kļūt par viesģimeni kādam no ārvalstu vidusskolēniem, kuri Latvijā ieradīsies jau augustā. „AFS Latvija” īpaši aicina atsaukties ģimenes Latvijas reģionos, tādā veidā dodot iespēju ārvalstu skolēniem iepazīt ne tikai galvaspilsētu, bet arī dzīvi lauku reģionos.

Kā norāda „AFS Latvija” uzņemšanas koordinatore Ilze Liepiņa, jau līdz šim vairākas Latvijas ģimenes ir izrādījušas interesi kļūt par viesģimeni, taču daļai skolēnu joprojām trūkst viesģimenes, lai viņiem būtu iespēja Latvijā pavadīt vienu mācību gadu.

Jau pašlaik ir zināms, ka viesskolēni nākamajā mācību gadā būs tādās pilsētās kā Rīga, Limbaži, Vaiņode, Ogre, Daugavpils un Krāslava. Taču I.Liepiņa norāda, ka joprojām lielākā daļa viesģimeņu ir pieteikušās galvaspilsētā, kaut arī, kā liecina pieredze, viesskolēni labprāt savu apmaiņas gadu pavada tieši Latvijas reģionos, tādā veidā vairāk iepazīstot valsts kultūru un tradīcijas, mācoties mazākā klases kolektīvā un intensīvāk apgūstot latviešu valodu.

Ārvalstu vidusskolēni no dažādām pasaules valstīm Latvijā ieradīsies, lai uzsāktu skolas gaitas kādā no Latvijas skolām un pavadītu šeit 2018./2019. mācību gadu. Viesskolēni Latvijā būs no tādām valstīm kā Taizeme, ASV, Šveice, Itālija, Vācija, Japāna, Ungārija un citām valstīm.

„Kļūšana par viesģimeni ir vērtīga pieredze un lielisks veids, kā iepazīt citu kultūru un dalīties ar savām tradīcijām un vērtībām. Līdz ar viesskolēna ienākšanu ģimenē, visi ģimenes locekļi kļūst saliedētāki, jo kopā ar viesskolēnu parādās dažādas kopējas nodarbes – sakot ar ēst gatavošanu līdz ievērojamu vietu apskatīšanai, sniedzot iespēju atklāt un novērtēt kā kultūras, tā arī citas valstu atšķirības,” stāsta I.Liepiņa.

Vairāku gadu pieredze pasaulē arī liecina, ka vairums viesģimeņu ar uzņemtajiem viesskolēniem vēl pēc programmas beigām uztur ciešas un draudzīgas attiecības un viesojas cits pie cita.

Par viesģimeni var kļūt ikviena ģimene, kura ir atvērta starpkultūru pieredzei. Viesģimenes galvenais pienākums ir uztvert viesskolēnu nevis kā ārvalstu viesi, bet kā savas ģimenes locekli, nodrošināt skolēnu ar dzīvesvietu un ēšanu, kā arī censties adaptēt skolēnu savās ikdienas gaitās un ģimenes dzīvē.

Viesskolēni Latvijā ierodas ar bezpeļņas organizācijas „AFS Latvija” Starpkultūru programmas” starpniecību. Apmaiņas programmas ietvaros ārvalstu viesskolēnu mērķis ir adaptēties jaunā vidē, iepazīt jaunu kultūru un tradīcijas, apgūt latviešu valodu. Lai to īstenotu, viesskolēni dzīvo viesģimenēs un mācās vietējās skolās.

Vairāk informāciju par viesskolēniem iespējams atrasts mājas lapā http://afs.lv/host-an-afser/, kurā iespējams arī aizpildīt pieteikuma anketu, lai kļūtu par viesģimeni.

„AFS Latvija” ir nevalstiska brīvprātīgo bezpeļņas organizācija, kas nodrošina starpkultūru mācīšanās iespējas vidusskolēniem vairāk nekā 50 valstīs. Tā pārstāv starptautisko asociāciju „AFS Intercultural Programs”. Organizācija darbību Latvijā uzsāka 1990.gadā. 25 gadu laikā ar organizācijas palīdzību mācību apmaiņas programmās uz ārvalstīm devušies vairāk nekā 640 vidusskolēnu, savukārt Latvijā no citām valstīm uzņemti ap 860 jauniešu. AFS vispasaules tīklā ir vairāk nekā 60 partnervalstu.

Papildu informācija:
„AFS Latvija” Starpkultūru programmas
Tālrunis: 67280646
E-pasts: [email protected]
www.afs.lv