2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Grundzālietim Artūram Pauliņam 20.vieta Pasaules čempionātā

Azimuts OK- Sm BJSS orientierists Artūrs Pauliņš, startējot Latvijas izlases sastāvā, 4. jūlijā Pasaules čempionāta garajā distancē iekļuvis labāko TOP20, izcīnot 20. vietu 73 dalībnieku konkurencē un piekto visu laiku labāko Latvijas vīriešu rezultātu garajā distancē.

Sacensības garajā distancē notika Rougē, kas ir tikai nepilni 70 km no Grundzāles. Tas nozīmē, ka, lai nokļūtu uz nākamā gada pasaules čempionātu, kas notiks Siguldā, Artūram būs jāmēro tālāks ceļš.

Šis ir arī Artūra labākais rezultāts individuālajās distancēs, pieaugušo pasaules čempionātos.
Artūrs 17 km garo distanci veica 2 stundu 1 minūtes 8 sekunžu laikā, no zelta medaļas ieguvēja, norvēģu orientierista Ūlava Lundanesa (Olav Lundanes), atpaliekot 15 minūtes 43 sekundes.

“Uz pirmo punktu skrēju taisni, plus mīnus izpildot, ko es gribēju. Ieraudzīju sportistu, kuru par divām minūtēm biju noķēris, bet viņš kļūdījās. Līdz stundai mēs vilkām četratā barā. Ļoti necentos, taupījos, jo plāns bija maksimāli nekļūdīties. Divās vietās pa kādai pusminūtei atstāju, bet kopumā, tādā zaļā apvidū, diezgan labs plūdums. Pēc kādas stundas sajutos nedaudz spēcīgāks kā pārējie, un tad jau pret kalnu attiecīgi aizskrēju prom, un beigās arvien vairāk un vairāk sportistus ķēru,” tā pēc finiša, par veikumu distancē, stāstīja A. Pauliņš.

Par spīti tam, ka iepriekšējās dienās tika aizvadīts sprints un sprinta stafete, fiziski A. Pauliņš juties ļoti labi: “Pirmo stundu jutos kā treniņā, principā varēju jebkurā brīdī aizskriet prom no pārējiem. Bija laba sajūta. Līdz pusotrai stundai īsti neko nejutu, beigās sākās tādi mazi krampji pret kalniem, un tas bija vienīgais, kas šobrīd traucē. Bet nekādu problēmu. Šodien fiziski sajūta bija labākā, kāda šogad bijusi – orientēšanās nesagādāja nekādas grūtības, atlika tikai turēties rāmjos“.

Pēc finiša Artūrs sprieda, ka viņa rezultātam vajadzētu būt ap 25 vietu, tomēr tas bija 5 vietas augstāks. Artūrs rēķināja, ka kļūdās nav atstājis vairāk kā 2 minūtes.

Jāpiemin, ka Ū.Lundaness par pasaules čempionu garajā distancē kļuva jau ceturto reizi. Sudraba medaļu garajā distancē izcīnīja Leonīds Novikovs (Leonid Novikov) no Krievijas, bet bronzas medaļa- zviedram Viljamam Lindam (William Lind). Otrs Latvijas izlases pārstāvis vīriešu konkurencē- Rūdolfs Zērnis- garajā distancē ierindojās 26. vietā.

Diemžēl pasaules čempionāta kvotas liedza Latvijai pieteikt garajā distancē vairāk kā divus dalībniekus. Tomēr Latvijas izlases galvenais treneris, somu speciālists Jari Ikaheimonens (Jari Ikäheimonen), uzticēja garo distanci veikt Artūram.

Atzīmējams ir arī fakts, ka no četriem startējošajiem Norvēģijas pārstāvjiem, sliktākais rezultāts bija 13.vieta. Šī bija norvēģu diena Igaunijā.

Labākais Igaunijas sportists Timo Silds, kuram arī ir latviešu asinis, izcīnīja 10. vietu. Viņš līdz distances vidusdaļai bija pat 3. vietā. Diemžēl šo vietu Timo saglabāt neizdevās.

Pasaules čempionāts orientēšanās sportā turpināsies ceturtdien, 6. jūlijā, ar vidējo distanci, kurā zem Latvijas karoga startēs Andris Jubelis, Mārtiņš Sirmais, Sandra Grosberga un Inga Dambe.

Pasaules čempionāts orientēšanās sportā, laikā no 30. jūnija līdz 7. Jūlijam, notiek mūsu kaimiņvalstī Igaunijā. Pasaules čempionātā šogad piedalās kopumā 50 valstis, un Latviju tajā pārstāv izlase 12 sportistu sastāvā. 2018. gadā, Latvijas simtgadē, pasaules labākie orientieristi sacentīsies Latvijā – Siguldas gravās un Rīgas ielās.

Pasaules čempionāta garās distances rezultāti pieejami ŠEIT.

Informāciju sagatavoja:
Māris Stabiņš,
Smiltenes BJSS orientēšanās sporta un vieglatlētikas treneris