2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Iedzīvotāji akcijas laikā nodod 35.5 tonnas nolietotu elektrotehniku

Visu septembra mēnesi norisinājās SIA “ZAAO” (ZAAO) organizēta nolietotās elektrotehnikas vākšanas akcija “Sper EKO soli”. Akcijas laikā ZAAO izveidotajos 20 šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumos jeb EKO laukumos iedzīvotāji tika aicināti nodot neizjauktu nolietoto dažāda izmēra sadzīves elektrotehniku.

Lai arī bezmaksas nolietotās elektrotehnikas nodošana EKO laukumos tiek nodrošināta ikdienā, akcijas laikā nodotais konkrētā atkritumu veida apjoms pieaudzis aptuveni par 20 procentiem jeb nodots par 7 tonnām vairāk nekā vidēji mēnesī. Akcijas laikā savāktas 35.5 tonnas elektrisko un elektronisko atkritumu.

Aptuveni piektā daļa no vairāk nekā 8000 EKO laukumu apmeklētājiem piedalījās konkrētajā akcijā, jo uz EKO laukumu nogādāja tieši nolietoto elektrotehniku. Salīdzinot ar pirmo akcijas rīkošanas reizi 2014.gadā, akcijas dalībnieku skaits pieaudzis par trešdaļu (1090 – 2014. gadā un 1628 – 2019. gadā).

Kopā akcijas dalībnieki nodeva vairāk nekā 2800 elektrotehnikas vienību, tostarp ledusskapjus, putekļu sūcējus, tējkannas, gludekļus, printerus, TV, veļas mazgājamās mašīnas, datorus, radio, kafijas aparātus, telefonus, tosterus, urbjus, u.c.

Vislielāko atsaucību akcija guva Valmieras, Smiltenes, Cēsu, Limbažu, Saulkrastu, Valkas un Raunas EKO laukumos.

Starp akcijas dalībniekiem tika izlozētas balvas – 3 grīdas tīrīšanas roboti, kurus ieguva:

  • Valmieras Beātes ielas 47 EKO laukuma apmeklētājs Olģerts Krastiņš;
  • Cēsu Lasu ielas 19 EKO laukuma apmeklētājs Varis Dedumets;
  • Raunas Parka ielas 4 c EKO laukuma apmeklētājs Dāvis Batņa.

Atgādinām, ka nolietotā elektrotehnika ir vērtīga otrreizējā izejviela jaunu preču ražošanai. Jāatceras, ka nolietotās elektriskās un elektroniskās iekārtas satur arī cilvēkiem un dabai kaitīgas vielas, tāpēc tās nedrīkst nonākt dabā un tās nav atļauts ievietot arī sadzīves atkritumu konteineros.

ZAAO darbinieki iedzīvotāju nodoto nolietoto sadzīves elektrotehniku sašķiro pa materiālu veidiem atbilstoši kvalitātes prasībām un nodod pārstrādes uzņēmumiem.

Nolietotu neizjauktu elektrotehniku EKO laukumos bez maksas pieņem arī ikdienā. Ja pašiem nav iespējams nogādāt elektrotehniku uz EKO laukumiem, ZAAO var nodrošināt nolietotās sadzīves elektrotehnikas savākšanu no mājsaimniecības adreses. Par transporta pakalpojumu jāmaksā 3 eiro, neatkarīgi no pieteikto vienību skaita. Pieteikumi tiek pieņemti pa tālruni 64281250, 26132288 vai e-pastā [email protected].

Informāciju sagatavoja:
Zane Leimane
SIA “ZAAO” sabiedrisko attiecību speciāliste