2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Ieguldījums Smiltenes novada tautas tērpu popularizēšanā

Šogad ļoti aktuāla ir devīze “Katram savu tautas tērpu”. Latvijas simtgadē daudzu latviešu gods ir lepoties un dižoties ar savu, savas dzimtas un tikai savam novadam raksturīgu tautas tērpu. Arī biedrība „Sabiedrība un attīstība” un Tautas lietišķās mākslas studija „Smiltene” lepojas ar saviem Smiltenes novada tautas tērpiem.

5 sievu un divi vīru tērpi, kas piemēroti gan ziemai, gan vasarai, atrodas Tautas lietišķās mākslas studijā. Iepriekš piesakoties, katrs interesents tērpus var aplūkot un arī pielaikot, klausoties stāstus par to komplektēšanu, izprast gadsimtiem ilgi uzkrāto tautas skaistumu, nēsāšanas tradīciju, enerģētisko būtību un jēdzienisko saturu. Tērpi tiek doti katram, kam nepieciešams uzstāties publikas priekšā, prezentējot Smiltenes novadu.

Biedrības „Sabiedrība un attīstība” 2016. gadā uzsāktā projekta „Smiltenes novada tautas tērpu komplektēšana atbilstoši novada tradīcijām” Nr. 16-09-AL10-A019.2204-00000 (projekta vadītāja Ilona Krūmiņa) un tā turpinājuma 2017. gadā – „Smiltenes novada tautas tērpu komplekta papildināšana atbilstoši novada tradīcijām” Nr. 17-09-AL10-A019.2204-000009 (projekta vadītāja Liene Strazdiņa) laikā iegūtie tērpi ir papildinājuši daudzus pasākumus un devuši iespēju daudziem cilvēkiem sajust savā sirdī mīlestību un lepnumu pret mūsu kultūru. Par to, kā nosargājam sevī latviskumu, nododam to nākamajām paaudzēm, par tērpiem ar senatnes „garšu” un mūsdienu piesitienu, vislabāk stāsta paši tautas tērpu nēsātāji. Tērpi ir bijuši mugurā gan Aigaram Veldrem un Ritai Rozītei, vadot pasākumus, Smiltenes novada domes priekšsēdētājam Gintam Kukainim ar kundzi, gan Pārslai Jansonei piedaloties dejotāju skatē. Viens no tērpiem joprojām lielāko daļu laika atrodas lauku mājās „Donas” pie īstās latviešu saimnieces Ilzes Briedes, tādejādi prezentējot Smiltenes novada tērpu vēl lielākai daļai sabiedrības. Ar tērpiem Tautas lietišķās mākslas studijas „Smiltene” dalībnieces dižojās Brīvdabas muzejā, 26. starptautiskajā tūrisma izstādē – gadatirgus „Balttour 2019” un daudzos citos mazos un lielos pasākumos. Arvien vairāk Smiltenes iedzīvotāji un viesi izmanto iespēju apskatīt un izzināt tautas tērpa valkāšanas tradīciju un uzvilkt publiskos pasākumos uzstājoties. Arī TLMS „Smiltene” apmeklētāji ar interesi vēroja tērpus un klausījās stāstos par tērpu komplektēšanu, nēsāšanas tradīcijām, izzināja to estētiku.. Vislielākais prieks ir par tērpu piedalīšanos Tautas tērpu skatēs un valsts mēroga izstādēs.

Projekta pieteikums sagatavots un guvis atbalstu vietējās rīcības grupas biedrības „Abulas lauku partnerības” sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģijas 2015.—2020. gadam izsludinātajā projektu pieteikumu iesniegšanas 1. kārtā. Projekts īstenots Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.—2020. gadam pasākumā „Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējumu. Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu administrē Lauku atbalsta dienests. Projektu līdzfinansēja Smiltenes novada dome caur „Projektu līdzfinansēšanas konkursu”.

Projekta „Smiltenes novada tautas tērpu komplektēšana atbilstoši novada tradīcijām” kopējais finansējums sastāda 4098,50 EUR, no kura ELFLA fonda publiskais finansējums 3688,65 EUR un Smiltenes novada domes līdzfinansējums 409,85 EUR.

Projekts „Smiltenes novada tautas tērpu komplekta papildināšana atbilstoši novada tradīcijām”  kopējais finansējums ir 4916,00 EUR, no kura ELFLA fonda publiskais finansējums 4424,40 EUR un Smiltenes novada domes līdzfinansējums 491,60 EUR.

Informāciju sagatavoja Zane Rāviņa

Foto: TLMS „Smiltene” dalība 26. starptautiskajā tūrisma izstādē – gadatirgus „Balttour 2019”, kas pulcēja 860 dažādu pasaules valstu tūrisma uzņēmumus.