2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Iepazīstam Smiltenes leģendas

Atzīmējot Smiltenes pilsētas simtgadi, Smiltenes novada Muzejs uzsācis teiku, nostāstu un leģendu apkopošanu par Smiltenes pilsētu un tās tuvāko apkārtni, kuras ir stāstījuši un pierakstījuši mūsu senči. 

Projekta “Iepazīstam Smiltenes leģendas” ietvaros muzejs plāno sagatavot kopumā piecu leģendu lasījumus video formātā, lai rosinātu iedzīvotājus iepazīt teikas, nostāstus un leģendas, kuras apvij Smiltenei nozīmīgas vietas, personas un notikumus. Par Smiltenes un tās apkārtnes vietām ir pierakstītas daudzas teikas un nostāsti, kurus mantojumā ir atstājuši mūsu senči.  Leģendas ir teiksmaini nostāsti par vietām, personām vai vēsturiskiem notikumiem, tās dzīvo tik ilgi, kamēr par tām kāds stāsta. Vēlamies novadniekus ar šiem stāstiem iepazīstināt, kā arī aicinām tos stāstīt saviem bērniem, jo tas veido mūsu piederības sajūtu Smiltenei un novadam.

Smiltenes novada Muzejs piedāvā pirmo leģendu par Cērtenes pilskalnu, kura tapšanu atbalstījuši Muzeja sadarbības partneri: Smiltenes novada bibliotēka un novadpētniece  Alda Liuke, folkloras kopas “Rudzupuķe” vadītāja Līga Krūmiņa-Krīgere, Smiltenes Tautas teātra aktrise Madara Vīksniņa, mūzikas grupa “Skyforger” un video autors Jānis Krūmiņš.

Teika “Cērtenes pilskalns” publicēta avīzē Darba Karogs (Valka), Nr.48 (23.04.1988), kur Arturs Goba rakstā “Senās Tālavas teikas un nostāsti”, ir apkopojis dažas teikas un sniedzis plašāku analīzi. Par teikas avotu viņš rakstījis: “Laikraksta redakcijai tautā noklausītu teiku pierakstus atsūtījis smiltenietis M. Birkenfelds. [..] 1984.gadā teicēja Gorčika atcerējusies kādu teiksmojumu par Cērtenes kalnu, ko viņa ap 1900.gadu esot dzirdējusi no sava vectēva (sīkākas ziņas par teicēju M.Birkenfelds nav fiksējis)”.

Par teikā minēto Druvvaldi A.Goba raksta: “Kas šajā teikā ir ievērības cienīgs? Vispirms tas, ka “bajārs”, kurš it kā kādreiz valdījis senlatviešu pilī tagadējā Cērtenes kalnā, ir nosaukts vārdā par Druvvaldi. [..] Lieta tā, ka vēsturnieki par Druvvaldi dažkārt saukuši vienu no Tālavas valdnieka Tālivalda dēliem. Indriķa Livonijas hronikā ir lietota rakstība – Drinivaldis, arī Drivinaldis. Senāk latvieši druva vietā ir teikuši dirve, arī drive. Tāpēc būtu loģiski domāt, ka arī arhaiskā forma Drivinaldis ar laiku pārvērtusies par Druvvaldis.”

 

Ar apkopotām leģendām, teikām un nostāstiem par Smiltenes pilsētas vietām, personībām un notikumiem varēs iepazīties sadaļā “Kultūra-Muzejs-Smiltenes leģendas”, kura laika gaitā tiks papildināta. Aicinām arī novada iedzīvotājus dalīties ar zināmām teikām, nostāstiem un leģendām, ko pierakstījuši vecāki un vecvecāki, tādā veidā kopīgi papildinot Smiltenes leģendu krājumu. Kontaktinformācija saziņai ar Muzeja darbiniekiem  +371 25776631, e-pasts: [email protected].

 

 

Sagatavoja:

Marita Mūze
Sabiedrisko attiecību speciāliste