2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Igaunijas ogu un augļu audzētāji viesojas Smiltenē pieredzes apmaiņas vizītē

Šā gada 24. un 25.jūlijā norisinājās pasākums “Apmācību brauciens augļu un ogu nozares uzņēmējiem”, kurā piedalījās uzņēmēji no Rapinas, Vastselīnas, Setomā apvidiem Igaunijā un Smiltenes novada uzņēmēji. Apmācību brauciens norisinājās Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības projekta „Pārrobežu sadarbības veicināšana vietējiem pārtikas produktu ražotājiem un amatniekiem pierobežā” (COOP Local) ietvaros.

Abās pasākuma dienās uzņēmējiem bija intensīvs grafiks, kas tika saplānots, lai pēc iespējams plašāk un vairāk aptvertu augļu un ogu tēmu. Pirmajā dienā igauņu uzņēmēji viesojās pie uzņēmējiem Alūksnes un Gulbenes pusē,  Smiltenē ieradās 24.jūlija vakarā. Dienas noslēgumā Smiltenes novada pašvaldība bija uzaicinājusi Laimu Āboltiņu no z/s “Zilāpi” prezentēt   “Par un ap krūmmellenēm” un lauku attīstības speciālisti Guntu Mangali par “Augu aizsardzības pasākumi augļu un ogu dārzos”.

Savukārt, nākamajā dienā kopā devāmies ciemos pie Smiltenes novada uzņēmējiem, lai jau praktiski, pie viņiem uz vietas, apskatītu saimniecības un ikdienas darbu. Z/S “Zilāpi” saimniece Laima Āboltiņa jau iepriekšējā vakarā bija ieskicējusi savu ikdienas darbu un kā notiek krūmmelleņu audzēšana. Uz vietas saimniecībā Laima kopā ar vīru ieveda savā dārzā, kur praktiski pastāstīja par savu pieredzi, saviem atklājumiem un nākotnes plāniem. Viesiem bija ļoti interesanti, jo varēja ne tikai apskatīt saimnieka izvēlēto laistīšanas sistēmu, dobju izveidošanas principus un uzdot sev interesējošus jautājumus, bet arī nodegustēt iestādītās krūmmelleņu šķirnes.

Viesus no kaimiņu zemes uzņēma arī SIA “Kainaiži” jeb “Birzī” saimnieks Ervīns Labanovskis. Bija iespēja apskatīt gan bērzu sulu ražotni, gan nodegustēt produkciju. Lielu interesi uzņēmējiem radīja tieši sīrupi, kuru klāsts “Birzī” ir kļuvis lielāks. Tāpat pārsteigumu radīja, ka vīnus var radīt arī no bērzu sulas. Pēc “Birzī” saimnieka ieteikuma devāmies turpat blakus, bet nu jau kaimiņu Raunas novadā, uz jaunu bioloģisko saimniecību “Ķeveiti”, kuri nodarbojas pamatā ar aitu un jēru audzēšanu, bet pamazām “apaug” ar piedāvājumu – ekskursijas, vēderprieki un arī mācībstundas.

Apmācību brauciena noslēgumā apmeklējām Z/S “Veccepļi”, kuru vārds Smiltenes novadā paliek arvien populārāks. Saimnieki Modris un Līga izvadāja pa bumbieru un ābeļu dārzu. Atrodoties uz vietas, protams, varējām apskatīt tikai mazu daļu no plašā augļukoku dārza, bet redzētais atstāja milzīgu iespaidu Igauņu viesu vidū. Saimnieki viesiem izrādīja arī savas mājas, kur ražo gardās sulas, dalījās pieredzē un piedāvāja nodegustēt ne tikai ābolu, bet arī rabarberu un upeņu sulas.

Sakām lielu paldies mūsu pašu uzņēmējiem par piedalīšanos, par savu dārzu un darbu izrādīšanu, dalīšanos pieredzē un arī par jauko uzņemšanu! Viesi no Igaunijas bija ļoti apmierināti ar gūto pieredzi un bija arī pārsteigti par mūsu ģimeņu spējām īstenot savas ieceres un veiksmīgi darboties!

Igaunijas – Latvijas pārrobežu projekta “COOP Local” mērķis ir atdzīvināt un stiprināt pārrobežu uzņēmējdarbību, īstenojot virkni dažādu pasākumu, kas veicinās sadarbības un biznesa attiecību veidošanu starp Igaunijas un Latvijas uzņēmējiem. Projektā paredzētie pasākumi ietver gan pieredzes apmaiņas braucienus, gan kopīgas tikšanās, mācību ekskursijas un seminārus, gan kopīgas izstādes, gadatirgus, u.c.

Projekts tiek ieviests laika periodā no 2017.gada marta līdz 2019.gada augustam. Projektu „COOP Local” līdzfinansē Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programma. Smiltenes novada pašvaldības kopējais projekta budžets ir 61 104,00 EUR, t.sk. programmas finansējums ir 85% jeb 51 938,40 EUR un pašvaldības līdzfinansējums ir 15% jeb 9165,60 EUR

Informāciju sagatavoja:
Attīstības un plānošanas nodaļas
Projektu vadītāja
Lita Kalniņa