2024. gada 20. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Igaunijas un Latvijas uzņēmēji tiekas kopīgā seminārā Smiltenē

29. un 30.janvārī Smiltenē norisinājās pasākums “Praktiskais seminārs piena un gaļas nozares uzņēmējiem Smiltenē”, kurā piedalījās uzņēmēji no Rapinas un Vastselīnas apvidiem Igaunijā, Apes un Smiltenes novadu uzņēmēji, kuri strādā piena un gaļas lopkopības un rūpniecības nozarēs.  Pasākums norisinājās Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības projekta „Pārrobežu sadarbības veicināšana vietējiem pārtikas produktu ražotājiem un amatniekiem pierobežā” (COOP Local) ietvaros.

Semināra kopumā piedalījās 18 Igaunijas pārstāvji, 14 Apes novada un 9 Smiltenes novada uzņēmēji, kas darbojās dažādās ar lauksaimniecību saistītās nozarēs, lielākoties piena un gaļas lopkopībā.

Pirmajā seminārā dienā notika lekcijas, bet otrajā tika apmeklētas saimniecības Smiltenes novadā. Lekciju par truškopību Latvijā un galvenajām to audzēšanas tendencēm lasīja un ar savas saimniecības pieredzi dalījās piemājas saimniecības “Ķiguļi” vadītāja Dzintra Lezdiņa. Saimniecība trušus audzē jau kopš 2004.gada, šobrīd ganāmpulkā ir ap 300 trušu no 7 dažādām šķirnēm. Trušu audzētava “Ķiguļi” ir “Latvijas šķirnes trušu audzētāju asociācijas” biedrs jau kopš izveidošanās sākuma, tādēļ regulāri piedalās izstādēs gan Latvijas, gan Eiropas mērogā. Latvijas šķirnes trušu audzētāju asociācija veic šķirnes trušu pārraudzību un vērtēšanu, apkopo informāciju par šķirnes trušiem un ganāmpulkiem, izraksta dzīvnieku šķirnes sertifikātus, atestē šķirnes ganāmpulkus. Lai veicinātu truškopības popularizēšanu sabiedrībā, biedrība rīko speciālas apmācības mazpulcēniem – “Trušmīļu skola”. Dzintra Lezdiņa dalījās gan ar savas saimniecības pieredzi, gan deva padomus un ieteikumus tiem, kas plāno vai jau ir uzsākuši trušu audzēšanu.

Lekciju par mārketingu un zīmola attīstīšanu vadīja “InGo” radītāja Inga Ērgle, kuras uzņēmums SIA “Latwing” ražo musli produktus no vietējām izejvielām. Savā prezentācija Inga Ērgle pastāstīja, kā viņa izveidoja savu zīmolu, kādas mārketinga aktivitātes īsteno un kādas uzņēmējdarbības attīstīšanas iespējas ir pieejamas Latvijā. SIA “Latwing” savu darbību uzsāka 2015.gadā, sākot ražot musli produktus, kas izstrādāti kopā ar uztura speciālistiem un zinātniekiem ar mērķi piedāvāt veselīgas, kvalitatīvas un dabiskas, no vietējām izejvielām ražotas musli uzkodas. SIA “Latwing” veiksmīgi īstenojuši projektu Rīgas domes un Swedbank organizētājā uzņēmējdarbības atbalsta konkursā “Atspēriens”, šobrīd darbojas Latvijas investīciju un attīstības aģentūras aktivitātē –  biznesa inkubators, kā arī īsteno projektu ar Lauku atbalsta dienesta konkursu finansējumu, kura ietvaros paredzēts iegādāties ražošanas iekārtas. Ar savu prezentāciju piedalījās arī “Smiltenes sidra darītava”, izrādot arī pašu darītavu. Darītava ražo sidru kopš 2010.gada tikai no Ziemeļvidzemes vēlo rudens šķirņu āboliem. Sidra ražošanā tiek pielietota tradicionālā metode (Šampaņas metode), kas prasa vismaz 6 mēnešu ilgu gatavošanas procesu. Smiltenes sidra darītava ražo trīs sidru veidus (pussaldo, pussauso un “bruts”) un karstvīnu.

Semināra otrajā dienā tika apmeklētas divas zemnieku saimniecības. Blomes pagasta ZS “Dimanti” piena lopkopības nozarē darbojas jau ilgi, saimniecībā šobrīd kopā ir ap 700 lopu, no kuriem ap 300 ir slaucamās govis. 2008.gadā “Dimanti” uzsāka mājražošanu pēc  tam, kad bija izlasījuši par iespēju braukt uz Rīgu, uzņēmumā “Latvijas Gāzē”, kur tika aicināti mājražotāji no visas Latvijas piedāvāt savu produkciju. Brauciens izvērtās veiksmīgs un kopš tā laika “Dimanti” ražo dažāda veida piena produktus un paši tos realizē Rīgā un tās apkārtnē. Saimniecība ražo vairāk kā 20 dažādu garšu un veidu sierus, biezpienu, vismaz 6 veidu jogurtus, “rjaženku”, karamelizēto pienu u.c., atkarībā no sezonalitātes. Ar Lauku atbalsta dienesta palīdzību  šobrīd “Dimanti” īsteno projektu, kurā plānots iegādāties jaunas slaukšanas iekārtas.

Bilskas pagastā tika apmeklēta zemnieku saimniecība “Kalējiņi 1”, kas ir lielākā piena liellopu saimniecība Smiltenes novadā un nodarbojas ar piena ražošanu, sniedz konsultācijas piensaimniecībā un ražo papildbarību. Saimniecībā kopā ir ap 900 lopiem, no kuriem ap 450 ir slaucamās govis. Saimniecībai ir viens no labākajiem piena izslaukumiem Latvijā. “Kalējiņi 1” ir moderna saimniecība, kas īstenojusi vairāk kā 20 projektus, veiksmīgi apgūstot ES fondu finansējumu. Seminārs noslēdzās ar piena un vietējo ražojumu veikaliņa apmeklējumu Smiltenē, kurā lauku māju “Donas“ saimniece  Ilze Briede prezentēja vietējo mājražotāju piedāvājumu. Paldies uzņēmējiem – saimniecībai “Ķiguļi”, SIA “Latwing”, ZS “Dimanti”, SIA “Smiltenes sidra darītava”, ZS “Kalējiņi 1” un lauku māju “Donas saimniecei” Ilzei Briedei  par prezentācijām, dalīšanos savā pieredzē un atsaucību!

Igaunijas – Latvijas pārrobežu projekta “COOP Local” mērķis ir atdzīvināt un stiprināt pārrobežu uzņēmējdarbību, īstenojot virkni dažādu pasākumu, kas veicinās sadarbības un biznesa attiecību veidošanu starp Igaunijas un Latvijas uzņēmējiem. Projektā paredzētie pasākumi ietver gan pieredzes apmaiņas braucienus, gan kopīgas tikšanās, mācību ekskursijas un seminārus, gan kopīgas izstādes, gadatirgi, u.c.

Projekts tiks ieviests laika periodā no 2017.gada marta līdz 2019.augustam. Projektu „COOP Local” līdzfinansē Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programma.  Smiltenes novada pašvaldības kopējais projekta budžets ir 61 104,00 EUR, t.sk. programmas finansējums ir 85% jeb 51 938,40 EUR un pašvaldības līdzfinansējums ir 15% jeb 9165,60 EUR

Informāciju sagatavoja:
Attīstības un plānošanas nodaļas
Projektu vadītāja
Zelma Mičule