2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Personām, kuras atgriezušās no ārvalstīm, jāveic 14 dienu pašizolēšanās dzīvesvietā

Kopš 2020.gada 11.marta visā pasaulē ir izsludināta COVID-19 pandēmijas ārkārtējā situācija, jo ar katru dienu pieaug inficēto un mirušo skaits. Arī Latvijā ir ieviesti stingri piesardzības un drošības pasākumi, lai ierobežotu vīrusa izplatību. 

Ikviena iedzīvotāja atbildība ir rūpēties par savu, līdzcilvēku un sabiedrības kopējo veselību! Esam izveidojuši informatīvo materiālu, lai vērstu iedzīvotāju uzmanību ievērot piesardzības un drošības pasākumi! 

Vēršam uzmanību, ka 2020.gada 12.marta Ministru kabineta rīkojums Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” paredz, ka personām un kontaktpersonām, kuras atgriezušās no ārvalstīm, jāveic īpaši piesardzības pasākumi – jāveic 14 dienu pašizolēšanās dzīvesvietā (mājas karantīna). 

Par ārkārtējās situācijas un izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu atbildība paredzēta gan Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK), gan Krimināllikumā (KL).

  • LAPK 176.2 pantā par ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu paredzēts naudas sods līdz 350 eiro.
  • Savukārt KL 225.1 pants par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 3 gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu (mazāk smags noziegums). Par iepriekš minētajām darbībām, ja tās izraisījušas smagas sekas, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 8 gadiem (smags noziegums).

Esi atbildīgs pret savu ģimeni, kaimiņiem, draugiem, kolēģiem un sabiedrību kopumā, jo tikai tā mēs varam apturēt šī vīrusa izplatību!

Informatīvo materiālu lejuplādēt var ŠEIT