2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Ikviens Latvijas iedzīvotājs var mācīties finanšu pratību, izmantojot NVA e-apmācības moduli

No 25. līdz 31.martam jau septīto gadu pēc kārtas Latvijā norisinās „Finanšu pratības nedēļa”, kuru kopā ar partneriem rīko Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK). Finanšu pratības nedēļā Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) atgādina, ka ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kurš vēlas apgūt, pārbaudīt vai pilnveidot savas zināšanas finanšu pratībā, NVA kopš 2018.gada marta savā tīmekļvietnē piedāvā interaktīvu elektroniskās apmācības moduli “Mana nauda šodien un rīt. Finanšu pratība”.

NVA direktore Evita Simsone: „Rūpējoties par savu un savas ģimenes labklājību mūsdienu pasaulē, kuru raksturo informācijas un dažādu, tostarp finanšu piedāvājumu pārpilnībā, ikvienam no mums ir ļoti svarīgi būt zinošam finanšu plānošanā, neapjukt un nepieņemt lēmumus, kas var negatīvi ietekmēt materiālo stāvokli un labklājības vietā sagādāt nepatikšanas un raizes. Finanšu pratību apguvis cilvēks, kas informēts par savām tiesībām un iespējām, var mērķtiecīgi plānot un veidot savu un savas ģimenes labklājību, pasargāt vai aizstāvēt sevi, ja saskaras ar netaisnību vai krāpniecību, būt konkurētspējīgs arī darba tirgū, jo ir informēts, kas ir tiesiskās darba attiecības. Bez zināšanām un prasmēm finanšu pratībā nav iespējama gan mājsaimniecības, gan valsts turība. Mūsu piedāvātais finanšu pratības elektroniskās apmācības modulis ne vien NVA reģistrētajiem bezdarbniekiem, bet visiem interesentiem sniedz daudzpusīgas zināšanas par valsts un mājsaimniecības budžeta plānošanu, ienākumu gūšanas veidiem, cenu veidošanos, izdevumu kontroli, finanšu dokumentu nozīmi, kredītu būtību, finanšu pakalpojumu veidiem, nodokļu nozīmi, sociālās apdrošināšanas sistēmas darbības principiem, patērētāju tiesībām un citām ar finanšu plānošanu saistītām jomām”.

NVA elektroniskās apmācības modulis “Mana nauda šodien un rīt. Finanšu pratība” ietver četras sadaļas: “Nauda un darījumi”, “Privāto finanšu plānošana”, “Finanšu un ekonomiskā vide. Nodokļi”, “Valsts un sociālais budžets, sociālās apdrošināšanas sistēmas darbība valstī”. Mācību saturā iekļauts gan teorētiskais skaidrojums, gan audio un video materiāli, gan dialoga simulācijas, gan pašpārbaudes iespējas. Mācību vielas apguves ilgums ir piecas akadēmiskās stundas. Lai sekmīgi nokārtotu pārbaudes testu, jābūt vismaz 80% pareizo atbilžu uz jautājumiem.

Kopš NVA piedāvā finanšu pratības elektronisko apmācības moduli, finanšu pratību mācījās 21549 NVA reģistrētie bezdarbnieki un darba meklētāji: 2018.gadā – 18 932, bet 2019.gada pirmajos divos mēnešos – 2617. Pārbaudes testu sekmīgi ir nokārtojuši 10573 bezdarbnieki un darba meklētāji.

E-apmācības modulis “Mana nauda šodien un rīt. Finanšu pratība” ir izstrādāts NVA īstenotā Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta “Atbalsts bezdarbnieku izglītībai” ietvaros, un jebkuram interesentam tas ir pieejams šeit , autorizējoties ar portāla Latvija.lv starpniecību.

No 25. līdz 29.martam Latvijā norisinās arī Eiropas Digitālā nedēļā, kurā piedalās NVA. Digitālās nedēļas laikā visās NVA filiāles interesentiem tiek piedāvātas konsultācijas par NVA e-pakalpojumiem, tostarp par finanšu pratības e-apmācības moduli un tā lietošanu.

Nodarbinātības valsts aģentūra

.