2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

In memoriam: Smiltenes tehnikuma skolotājs Zigurds Purmalis

 

(16.03.1954 – 14.08.2020)

“Tā aiziet mūsu mīļie,

Aiziet no ikdienas rūpēm.

Mierā un klusumā prom.

Paliek vien dvēseles gaisma…”

(Ā.Elksne)

14.augustā mūžības ceļos devies Smiltenes tehnikuma ilggadējais mašīnbūves un būvniecības programmu skolotājs, ceļu būves mašīnu materiālās bāzes vadītājs, skolas kartinga pulciņa “dvēsele” Zigurds Purmalis. Mūsu Zigis.

Viņš bija klāt, kad 1978.gadā atklāja Smiltenes 29.profesionāli tehnisko skolu, pēdējos desmit gadus pirms skolu apvienošanas strādāja par direktora vietnieku profesionālās un praktiskās apmācības jomā. Aktīvi piedalījās transporta, autotransporta un būvniecības izglītības programmu izstrādāšanā.

Šobrīd Zigurds aktīvi piedalījās jauno modulāro “ceļinieku” programmu, kvalifikācijas eksāmenu un profesionālās kvalifikācijas prasību izstrādē un pilnveidē.

Tehnika Zigurdu interesēja jau kopš bērnības. Tāpat kā tehniskie sporta veidi, kuros skolotājs jaunībā ar labiem panākumiem iesaistījies arī pats.

Kad tehnikuma audzēkņiem pavērās iespēja iesaistīties LMT autosporta akadēmijas skolu kartinga kausa izcīņā, Zigurds bija viens no pirmajiem, kurš ar savu aizrautību, vērtīgajiem padomiem un labestīgo attieksmi mudināja jauniešus būt aktīviem, piedalīties un grūtību priekšā nekad nepadoties. Viņš bija kopā ar skolas kartinga komandu gandrīz visās sacensībās. Mazliet skuma, ka mūsdienu jaunieši vairs nav gatavi katru brīvo brīdi pavadīt, ķīlējot kartu vai moci. Bet, ja kāda acīs pamanīja dzirkstelīti, tad darīja visu iespējamo, lai tā neapdzistu.

Skolotājs no sirds priecājās, kad tehnikums ar Eiropas projektu atbalstu  tika pie mūsdienīgas, ar trīsdimensiju mašīnkontroles sistēmu aprīkotas tehnikas un Latvijā vienīgās stimulatoru klases “ceļiniekiem”. Viņš allaž bija jauniešiem blakus praktiskās apmācības stundās, gatavojoties profesionālās kvalifikācijas eksāmeniem, pārbaudījumiem traktortehnikas tiesību iegūšanai un dažādiem konkursiem.

Zigurds līdz pēdējam brīdim aktīvi piedalījās skolas izaugsmē un tās materiālās bāzes nodrošināšanā. Vēl pavisam nesen viņš ar neslēptu lepnumu un prieku izrādīja  tehnikuma jauno manēžu hidrobūvju un ceļu būvtehniķu apmācībai. Kā vien varēja, tā Zigurds bija skolā. Pie savējiem… Nesavtīgi dalījās pieredzē ar jaunākajiem kolēģiem.

Smiltenes tehnikums ir skolotāja pirmā un vienīgā darba vieta. Par savas dzīves moto Zigurds bija izvēlējies vecmāmiņas vārdus: “Nekad nedari otram to, ko pats negribi saņemt atpakaļ!”

Skolotājam ļoti patika arī 29.arodvidusskolas devīze: “Finiša nav un nebūs! Ir tikai starts!”

Lai, Zigīt, Tev veiksmīgs starts mūžības trasēs!

Izvadīšana: trešdien, 19.augustā, no plkst. 12, no Lubānas jaunajiem kapiem.

Kolēģi Smiltenes tehnikumā