2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Informācija par koronovīrusu

Pēdējā laikā sabiedrībā izskan daudz informācijas par jaunā koronavīrusa (2019-nCoV) izraisīto uzliesmojumu Ķīnā. Lai sniegtu patiesu informāciju saistībā ar šo situāciju, izziņojam  Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informāciju:

Kopumā pasaulē no 2019. gada 31. decembra līdz 2020. gada 4. februārim ziņots par 20626 laboratoriski apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem, ko raisīja jauns koronavīruss (2019-nCoV). Tostarp saslimuši arī 16 veselības aprūpes darbinieki. 427 pacienti ar nopietnām blakusslimībām ir miruši.

Lielākā daļa gadījumu reģistrēti Ķīnas Uhaņas pilsētā. Ir ziņots par ievestiem gadījumiem vairākās citās Ķīnas provincēs, Honkongas īpašās pārvaldes apgabalā, Taivānā, Makao īpašās pārvaldes reģionā, Taizemē, Japānā, ASV, Dienvidkorejā, Singapūrā un Vjetnamā, Malaizijā, Austrālijā, Nepālā, Francijā, Kanādā, Vācijā, Somijā, Itālijā, Apvienotajā Karalistē, Spānijā, Zviedrijā, Beļģijā.

Vairāk informācijas par izplatību.

Koronavīrusi ir vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Cilvēkiem koronavīrusu infekcijas tiek reģistrētas visu gadu, īpaši rudenī un ziemā. Tie var izraisīt gan vieglas elpceļu infekcijas, gan smagas saslimšanas ar nopietnām komplikācijām (pneimoniju, nieru mazspēju) un pat nāvi. Nopietnus saslimšanas gadījumus iepriekš ir izraisījis SARS koronavīruss, kura rezervuārs dabā ir cibetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi.

2019-nCoV infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms, iespējams, ka tā arī ir zoonoze, jo daļa saslimušo bija saistīti ar Uhaņas Dienvidķīnas Jūras produktu un dzīvnieku tirgu. Ir apstiprināta 2019-nCoV pārnešana no cilvēka uz cilvēku, tomēr, lai pilnībā novērtētu infekcijas izplatīšanās ceļus un riskus, ir nepieciešams vairāk informācijas.

SPKC turpina sekot situācijas attīstībai ar jaunā koronavīrusa (2019-nCoV) uzliesmojumu. Pasaules Veselības organizācija un Eiropas slimību profilakses un kontroles centrs nav noteicis ierobežojumus ceļošanai un tirdzniecībai. Eiropas Komisija noteikusi, ka katrs ievests 2019-nCoV infekcijas gadījums ir pakļauts epidemioloģiskajai uzraudzībai. Līdz ar to SPKC ir izplatījis rekomendācijas ārstniecības iestādēm un ārstiem kā rīkoties, ja ir akūtas respiratoras saslimšanas gadījums personai, kura 14 dienu laikā pirms saslimšanas apmeklēja Ķīnas pilsētu Uhaņu vai bija kontaktā ar slimnieku, kurš ir saslimis pēc ceļojuma uz Uhaņu, tad nekavējoties jāziņo SPKC.  

NMPD ir apliecinājis gatavību  pacienta nogādāšanai stacionārā un Nacionālā references laboratorija ir pilnveidojusi reaģentu klāstu, lai veiktu visas nepieciešamās pārbaudes.

Spiežot uz saites, varat iepazīties ar Pasaules veselības organizācijas un Eiropas slimību profilakses un kontroles centra šā brīža noteiktajām rekomendācijām, saistībā ar  koronavīrusa (2019-nCoV) izraisīto uzliesmojumu, veicamajiem pasākumiem, lai sevi pasargātu, kā arī norādījumiem, kuri jāievēro ceļojot. https://www.spkc.gov.lv/lv/aktualitates/get/nid/757

! SPKC, Pasaules Veselības organizācijas (WHO) un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) speciālisti norāda, ka pašlaik nav nepieciešams veikt kādus specifiskus drošības pasākumus vai ceļošanas/ tirdzniecības ierobežojumus.

Gadījumā, ja ārkārtas situācijā nepieciešams sazināties ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC), lūdzam izmantot šādus kontakttālruņus:

  • darba dienās, SPKC darba laikā (no 8:30 līdz 17:00) lūdzam zvanīt uz telefona numuru 67271738.
  • ārpus SPKC darba laika, no plkst. 17:00 līdz 08:30, kā arī svētku un atpūtas dienās, iespējams sazināties ar dežūrējošo epidemiologu, zvanot pa mobilo tālruni 28343552.
  •  

Sabīne Zemīte

Slimību profilakses un kontroles centra

Slimību profilakses nodaļas

Vecākā veselības veicināšanas koordinētāja