2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Iniciatīva “radi!” otro desmitgadi sāks ar jaunu konceptu un attīstīs savu radošās izaugsmes akadēmiju

Iedvesmojoties no iepriekš paveiktā 10 gadu garumā un gatavojoties jaunai desmitgadei, šogad “radi!” no atsevišķu pasākumu cikla kļūs par aktivitāšu kopumu radošo industriju popularizēšanai, kas izvērsts visa gada garumā. Bet jau nākamgad startēs arī “radi!” radošās izaugsmes akadēmija, kur ikviens interesents varēs iegūt vērtīgas zināšanas un iedvesmu savu projektu īstenošanai.

 

“Desmit gadi nozarē ir pietiekami ilgs laiks, lai varētu atskatīties uz paveikto un kalt nākotnes plānus, veidojot vēl ciešāku sadarbību ar radošo industriju profesionāļiem, ekspertiem un auditoriju. Šo desmit gadu laikā “radi!” ir izaudzis no radošuma nedēļas dažādām mērķauditorijām līdz pasākumu ciklam Latvijas reģionu pilsētās un mazpilsētās. Bet mēs gribam augt vēl tālāk un auglīgāk! Tāpēc mūsu jaunais koncepts paredz, ka turpmāk “radi!” būs iniciatīva radošo industriju izcilāko produktu un pakalpojumu izcelšanai, visu gadu piedāvājot dažādas aktivitātes nozares attīstībai, kā arī vienlaikus iniciējot projektus, kuru centrā ir iedzīvotāju vajadzības,” stāsta Līva Stūrmane, iniciatīvas “radi!” organizatoru Creativity Lab valdes locekle.

 

Ņemot vērā nestabilo situāciju saistībā ar Covid-19 izplatību, organizatori plāno retrospekcijas aktivitātes īstenot galvenokārt tiešsaistē, vienlaikus ieskicējot taustāmas tuvāko divu gadu aprises. Jau šogad taps jauna mājaslapa un vizuālā identitāte, pilnveidojot vietni radilatvija.lv, kas radīta 2010. gadā, kad pirmo reizi notika Radošās darbības nedēļa “radi!”.

 

Šogad iniciatīva “radi!” piedalīsies arī sadarbības platformas “DEMOLA Latvia” 2020. gada rudens sezonā, sniedzot studentiem iespēju pētīt radošo industriju sektoru un pēdējo gadu aktualitātes tajā. Apvienojot dažādu augstskolu studentus, akadēmisko un zinātnisko personālu un nozaru uzņēmumus, “DEMOLA Latvia” izstrādā inovatīvus risinājumus institūciju definētiem problēmjautājumiem, ko risina starpdisciplināras un starpkulturālas studentu komandas.

 

“Jaunu risinājumu meklēšana veicina dizaina domāšanu, sniedz starpkultūru pieredzi un veicina izpratni par industrijas attīstību un jaunu konceptu izstrādi un ieviešanu. Tāpēc esam gandarīti, ka varam dalīties savā pieredzē ar dažādu jomu jaunajiem speciālistiem un ieteikt labākās dizaina domāšanas metodes dažādu problēmu risināšanai,” norāda Līva Stūrmane.

 

Tāpat šogad tiks veidots retrospektīvs pasākums ar mērķi atskatīties uz desmit gados paveikto un turpmāk plānoto, pulcējot Iniciatīvas “radi!” sākotnējos iniciatorus un partnerus.

 

Savukārt iniciatīvas “radi!” akadēmija, kas savu apmācību programmu sāks 2021. gadā, ieplānota kā piecu dienu apmācību cikls radošo industriju un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem par tādām tēmām kā dizaina domāšanas metodes, pakalpojumu dizaina metodes, pārmaiņu vadība un līderība, stratēģiskā komunikācija, kultūras eksports un radošā uzņēmējdarbība, jauno tehnoloģiju izmantošana kultūras jomā u.c. Iniciatīvas “radi!” akadēmijā būs iespējams piedalīties ne tikai Rīgā, bet arī reģionos, kur, balstoties uz iepriekšējo gadu pieredzi, vērojama vislielākā iedzīvotāju interese par radošajām industrijām.

 

 

Iniciatīva “radi!” savā jaunās desmitgades darba cēlienā turpinās akcentēt radošo industriju, dizaina domāšanas un partnerību lomu un pienesumu, kā arī meklēt arvien jaunas iespējas un risinājumus tādu nākotnes izaicinājumu kontekstā kā darba tirgus, nākotnes prasmes, tradicionālās industrijas un to mijiedarbība, sociālā labklājība, vide, dzīves kvalitāte, degradēto teritoriju atdzimšana, zināšanu ekonomika.

 

Iniciatīvas “radi!” jaunumiem iespējams sekot līdzi mājas lapā www.radilatvija.lv, kā arī sociālajos tīklos: Facebook, Twitter un YouTube. #radilv.

 

Iniciatīvu “radi!” rīko nodibinājums “Creativity Lab” un tā tiek finansēta ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbalstu.

 

Janīna Biteniece