2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Inovācija cilvēkam

Vidzemē jau otro gadu februāra beigas tiks veltītas Vidzemes Inovāciju nedēļai, kurā šogad īpaši tiek aicināts domāt par atbildīgu inovāciju. Vislielākā atbildība gan valsts, gan pašvaldību līmenī ir pret cilvēku un cilvēka dzīves kvalitāti, tāpēc koncertzālē “Valmiera” 25.februārī projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros tiek organizēta konference “Inovatīvi Sociālie pakalpojumi”, konferences mērķis ir saprast, kā un kāpēc veidojas jauni, inovatīvi sociālie pakalpojumi, kāpēc daži no šiem pakalpojumiem attīstās, bet daži – “mirst”. Konferencē piedalīsies sociālo pakalpojumu sniedzēji, pašvaldību speciālisti, interešu organizāciju pārstāvji un citi speciālisti, kuriem ir svarīga kvalitatīvu sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu attīstība Latvijā.

Konferences moderatore Daina Jāņkalne uzsver ” Mēs katrs vēlamies dzīvi, kurā paši varam pieņemt lēmumus un izdarīt izvēles. Lai tas būtu iespējams arī cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu tuviniekiem, ir absolūti nepieciešami mērķtiecīgi un ļoti dažādi sociālās aprūpes pakalpojumi –  rehabilitācijas un dienas centri, grupu dzīvokļi un daudz kas cits. Es ceru, ka Latvijā būs aizvien vairāk pašvaldību, kurās saredz šo nepieciešamību, un kuras ir gatavas veltīt pūles un resursus, lai samazinātu šķēršļus, kas cilvēkus šķir no pilnvērtīgas dzīves . “

Konferencē kopā ar sociālo pakalpojumu ekspertiem- Latvijas Samariešu apvienības direktoru Andri Bērziņu un SIA “Mājas aprūpe” vadītāju Ivandu Titovu mēģināsim noskaidrot to, kā veidojas labi sociālie pakalpojumi un kas tos iniciē. Savukārt uz jautājumu “Vai un kā tehnoloģijas palīdz sociālo pakalpojumu sniegšanā” atbildi palīdzēs rast BKUS klientu apkalpošanas nodaļas vadītājs Kaspars Grosu.

Pretēji ierastajam- konferencēs dzirdēt veiksmes stāstus, šoreiz runāsim arī par profesionālajām neveiksmēm. Savā pieredzē dalīsies biedrības “Cerību spārni” dibinātāja Eva Viļķina un Rīgas domes Labklājības departamenta Sociālās pārvaldes priekšnieka, direktora vietnieks Mārtiņš Moors.

Konferences noslēgumā norisināsies diskusija, kuras mērķis ir rosināt domāt par jēgpilnu saturu pašvaldību veidotajiem deinstitucionalizācijas projektiem.

Konference notiek Vidzemes plānošanas reģiona projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros (Vienotā deinstitucionalizācijas komunikācijas stratēģijas pasākuma plāna Pasākums nr.1.3.).

 

Naula Dannenberga

Sabiedrisko attiecību speciālists projektā “Vidzeme iekļauj”