2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Īstenoti pirmie projekti konkursa “Esi uzņēmējs Smiltenes novadā! ” ietvaros

Pagājušā gadā pirmo reizi Smiltenes novadā norisinājās konkurss “Esi uzņēmējs Smiltenes novadā!”. Projekta konkursa mērķis ir sniegt atbalstu Smiltenes novada uzņēmumu un fizisko personu projektiem, kas tiek realizēti Smiltenes novadā un kuru rezultātā tiek radīti jauni produkti un pakalpojumi vai tiek radītas jaunas darbavietas. Pavisam kopā tika iesniegti 8 pieteikumi, no kuriem 4 tika atbalstīti.

Daiga Knostenberga ir viena no konkursa “Esi uzņēmējs Smiltenes novadā!” līdzfinansējuma saņēmējām, kas konkursa ietvaros ir jau īstenojusi projektu “Konvekcijas krāsns un raudzētavas iegāde konditorejai”, kuras mērķis ir palielināt produkcijas apgrozījumu, kā arī nodrošināt darbavietu vai prakses vietu Smiltenes tehnikuma audzēkņiem vai arī vasarās nodrošināt darbu skolēniem, kas vēlas papildus praktizēties tieši konditorejas izstrādājumu ražošanā. Tika piešķirts daļējs finansējumu 2269,00 euro apmērā.

Daigu Knostenbergu konkursam pieteikties pamudināja viņas ģimene, kas arī ir liels atbalsts uzņēmējdarbībā, jo tieši ģimene palīdzēja gan projekta rakstīšanā, gan īstenošanā. Par projekta finansējumu tika iegādāta konvekcijas krāsns un raudzētava. D.Knostenberga ir ļoti apmierināta par projekta ietvaros iegādāto jauno tehniku, kas atvieglo ikdienas darbu un uzlabo darba efektivitāti.  Jaunajā krāsnī ir iespējams cept lielāka izmēra kliņģerus, kā arī tajā var kontrolēt gaisa plūsmu, temperatūru, mitruma % iekšpusē, tādēļ gala produkts tiek pagatavots atbilstoši izvēlētai receptei. Šobrīd pie Daigas var pasūtīt dažādu veidu konditorijas un kulinārijas izstrādājumus, kūkas, saldos un sāļos kliņģerus, cepumus, pīrādziņus u.c.

Z/S “Veccepļi” arī ir īstenojuši savu projektu “”Palsmanes pagasta Smiltenes novada zemnieku saimniecības „Veccepļi” atpazīstamības veicināšana un modernizācija”, kura mērķis ir papildināt savu produkciju ar dažādām jaunām sulām, sukādēm un žāvējumiem, kā arī veicināt savu atpazīstamību, izveidojot savu mājaslapu internetā un izveidot etiķetes gan sulai, gan sukādēm. Līdzfinansējums tika piešķirts 731,00 euro apmērā.

Z/S “Veccepļi” īpašnieks Modris Zvirbulis stāsta, ka 2005. gadā saimniecība sāka savu ceļu augļkopībā, iestādot pirmās ābelītes nepilnu 3 ha platībā. Cītīgi strādājot un pilnveidojoties, dārzs ir izaudzis 7,58 ha liels, ko sastāda 7,26 ha ābeles un 0,32 ha bumbieres, kā arī ir izveidoti jāņogu un upeņu stādījumi 0,2 ha platībā. No augļiem un ogām tiek spiestas un pasterizētas sulas, kas tiek pildītas “Bag in Box” pakās. Sulas tiek piedāvātas gan ābolu, bumbieru, jāņogu, gan arī attīstoties saimniecība papildina sulu sortimentu ar dažādiem sajaukumiem, piemēram, ābolu-aroniju, ābolu- ķirbju sula. No augļiem un ogām tiek piedāvāti arī jauni produkti- sukādes un žāvējumi. M.Zvirbulis pastāstīja, ka iesaistījušies šajā projekta konkursā, lai veicinātu savu produktu atpazīstamību, jo saimniecībā darbi rit uz priekšu un pamazām aug gan produkcijas daudzveidība, gan produkcijas apjomi un ir nepieciešama plašāka iedzīvotāju informēšana par savu produkciju, tādēļ projekta ietvaros tika izveidota sava mājaslapa www.aboli.lv, iegādāta Windows datorprogramma, lai atvieglotu grāmatvedības darbus saimniecībā, kā arī izgatavotas jaunas, estētiski pievilcīgas un kvalitatīvas etiķetes gan sulām, gan sukādēm un žāvējumiem.

Novēlam visiem, kas vēl domā par sava biznesa uzsākšanu, kā arī tiem, kas jau saņēmuši atbalstu savas uzņēmējdarbības idejas īstenošanā, ar plašu redzesloku skatīties uz iespējām un neapstāties pie idejas, bet droši virzīt to tālāk. Šogad pavasarī jau otro gadu tiks izsludināts konkurss “Esi uzņēmējs Smiltenes novadā!”, tādēļ aicinām visus iedzīvotājus, kuriem ir iecere vai ideja uzņēmējdarbības uzsākšanai, sekot līdzi pašvaldības informācijai novada mājaslapā   www.smiltenesnovads.lv un informatīvajā bezmaksas izdevumā „Smiltenes Novada Domes Vēstis”, lai laikus sagatavotu un iesniegtu pieteikumu uzņēmējdarbības ideju konkursam.

Ieva Dille,
Attīstības un plānošanas nodaļas
projektu vadītāja