2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Ivars Zviedris aicina iesūtīt stāstus filmai par “Covid-19”

“Dokumentālista misija ir būt klāt,” saka režisors un operators Ivars Zviedris, aicinot iesūtīt stāstus viņa topošajai filmai par “Covid-19” radīto ārkārtas situāciju.

 

Jau kopš marta vidus, kad Latvijā tika izsludināti pirmie ierobežojumi, dokumentālists Ivars Zviedris uzņem kadrus un epizodes, kas saistās ar vīrusa Covid-19 radīto ārkārtas situāciju, veidojot savdabīgu “pandēmijas dienasgrāmatu”, iemūžinot notikumus un cilvēkstāstus. “Es filmēju klusumu pirms vētras, jo ticams, ka tuvākajā laikā situācija kļūs tikai sliktāka,” saka režisors. “Galvenais izaicinājums ir atrast drošāko veidu filmēšanai – lai saglabātu distanci un nevienu neapdraudētu, tomēr piekļūtu pietiekami tuvu cilvēkiem un notikumiem.

 

“Tukša starptautiskā lidosta Rīga. Autobusu parka darbinieki, tērpušies kā citplanētieši, apsmidzina sabiedriskā transporta krēslus ar etilspirtu. Cilvēki veikalos maizi iepirkumu groziņā liek ar cimdotām rokām. Valstu robežas, kuras vēl nesen varēja šķērsot, nemaz nepamanīdams, ka ar vienu soli esi nonācis kaimiņzemē, nu sargā barjeras un robežsargi. No stabiem tiek noplēstas afišas, ziņojumu dēļi paliek tukši. Viss ir atcelts. Slimnīcu gultas tukšās palātās gaida inficēto pieplūdumu. Cilvēki, kuri pirms desmit un vairāk gadiem pameta Latviju, ar speciāliem reisiem steidzas atgriezties dzimtenē. Šādus kadrus mana kamera nekad nav filmējusi,” raksta režisors. “Es fiksēju Covid-19 radīto sastinguma laiku kino vērojumā un gaidu, kas notiks. Vēroju cilvēkus un notikumus. Scenāriju topošajai filmai raksta laiks, kas novērojošā dokumentālā kino radītājam ir labākais sabiedrotais.”

 

Lai papildinātu filmas tēmu un notikumu loku, Ivars Zviedris aicina gan valsts institūcijas, gan uzņēmumus, gan ikvienu Latvijas iedzīvotāju neslēpt savu stāstu, bet izstāstīt viņam. “Es to pārtulkošu kino valodā.” Režisors priecāsies par stāstiem jebkādā formā – attēli, teksti, video vai audio faili -, tos var sūtīt gan Ivara Zviedra Facebook kontā ŠEIT, gan e-pastā [email protected] vai WhatsApp tīklā uz numuru 29411202.

 

Līdz šim uzfilmētā materiāla treileris:

https://vimeo.com/402606977

 

Režisors Ivars Zviedris (1967) nāk no Rūjienas, ir Latvijas dokumentālā kino klasiķa Anša Epnera skolnieks un pats savas filmas sācis uzņemt 90. gadu beigās. Līdz šim populārākā Zviedra filma ir tandēmā ar Inesi Kļavu veidotais “purva Intas” portrets Dokumentālists (2012), viņš dokumentālajā kino pētījis gan Latvijas viesstrādnieku likteņus Īrijā (Bēgums, 2009; Meikots Īrijā, 2019), gan vienkāršu cilvēku darba dzīvi Latvijā (Rezidenti, 2017; Zāģeri, 2017), kopš 2019. gada decembra Latvijā tiek izrādīta Ivara Zviedra jaunākā dokumentālā filma Valkātājs (ŠEIT).

 

 

Sagatavoja:

Kristīne Matīsa,

NKC vecākā referente