2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Iznākusi finanšu rīku rokasgrāmata ēku energoefektivitātes uzlabošanai

Ir izstrādāta rokasgrāmata “Finanšu instrumenti un rīki ēku energoefektivitātes uzlabošanai”, kurā apkopoti astoņi finanšu rīki, kas var uzlabot rentabilitāti, atvieglot finansējuma piesaisti un samazināt riskus, ko rada ieguldījumi ēku energoefektivitātē. Rokasgrāmata būs labs palīgs ēku apsaimniekotājiem un pašvaldību speciālistiem energoefektivitātes projektu realizēšanā. Tajā apkopoti trīs veidu rīki – finanšu instrumenti, atbalsta rīki un tehnoloģiskie risinājumi, un nu tā ir pieejama arī latviešu valodā.

“Projekta ietvaros mums ir izdevies radīt un uzlabot dažādus rīkus, kas praktiski palīdz publisko ēku apsaimniekotājiem un pašvaldību pārstāvjiem attīstīt energoefektivitātes vai atjaunojamo energoresursu projektus. Viens no rīkiem – “Enerģijas patēriņš un ražošana”, piemēram, palīdz soli pa solim saprast, kā ieviest saules paneļus savā ēkā. Rokasgrāmatā aprakstīts, kā aprēķināt izdevīgumu, cik lielu jaudu uzstādīt un kādi dokumenti jāiesniedz atbilstošās iestādēs. Esam pārliecināti, ka rīki būs noderīgi, jo jomas eksperti tos ir augsti novērtējuši,” atzīst Vidzemes plānošanas reģiona energoeksperts Jānis Ikaunieks.

Atbalsta rīki sniedz noderīgu informāciju, kā pārliecināt lēmumu pieņēmējus par renovācijas projektu nepieciešamību, kā aprēķināt projekta finanšu ietekmi, kā arī iepazīstina ar finansējuma iespējām.

Starp finanšu instrumentiem atrodams uzlabots Energoefektivitātes līguma (EPC) paraugs ar detalizētām instrukcijām un līguma veidnēm, Daudzpakalpojumu līgums (MSC), Zaļās nomas līguma paraugs un enerģijas patēriņa ražošanas rīks ar kalkulatoru saules paneļu uzstādīšanai elektrības ražošanai.

Savukārt tehnoloģisko risinājumu sadaļa palīdzēs orientēties starp pieejamiem tehnoloģiskajiem risinājumiem.

Rokasgrāmata izstrādāta projekta EFFECT4buildings ietvaros un pieejama lejupielādei latviešu valodā Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā.

Lai iepazītos ar konkrētiem piemēriem, kā projekta partneru valstīs tie tika veidoti, praktiski pārbaudīti un pilnveidoti, lasiet angļu valodā EFFECT4buildings izdevumā.

 

Par “EFFECT4buildings” projektu

Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros Vidzemes plānošanas reģions kopā ar partneriem deviņām Baltijas jūras reģiona valstīm īsteno projektu “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai” (EFFECT4buildings) ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. EFFECT4buildings mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu lasiet šeit.

Papildu informācija: Inese Jēgere, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, [email protected]

Informāciju sagatavoja:

Rūta Ročāne, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā