2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Izstāde par Smiltenes pilsētas vēstures nozīmīgākajiem notikumiem – Smiltenes bibliotēkas logos un virtuāli

Bibliotēku nedēļas ietvaros Smiltenes novada bibliotēkas logos apskatāma izstāde “Smiltenes simtgades vēstures mirkļi: 1920. – 1930.” Ar šo izstādi aizsācies izstāžu cikls, kas veltīts Smiltenes simtgadei, kopš piešķirtas pilsētas tiesības. Izstāde ir kā pieskāriens vēstures mirkļiem un sniedz ieskatu katras desmitgades nozīmīgākajos notikumos un pasākumos – gan priecīgos, gan traģiskos, kas attiecīgajā laika posmā ietekmējuši mūsu pilsētas attīstību un dzīvi. Izstādē izlikta arī vēsturiskā “Valdības Vēstneša” tās lappuses kopija, kurā publicēts 1920.gada 2.janvārī pieņemtais Ministru kabineta lēmums “Noteikums par pilsētas tiesību piešķiršanu Smiltenes miestam”.

“Smiltenes simtgades vēstures mirkļi: 1920. – 1930.” un izstāžu cikla nākošā izstāde par laika posmu no 1930.gada līdz 1950.gadam ir apskatāma arī virtuāli.

Šajā ārkārtas situācijas laikā, vēlamies ikvienu uzmundrināt un iedvesmot pievērsties savas dzimtās vietas izpētei. Interesantus vēsturiskus materiālus atradīsiet Nacionālās digitālās bibliotēkas (LNDB) periodisko izdevumu krātuvē periodika.lv, kas pašreiz brīvi pieejama visiem interesentiem. Tajā apkopoti vairāk nekā 1400 laikrakstu un žurnālu digitālās versijas – no 1748.gada līdz mūsdienām. Grāmatu portālā ir iekļautas aptuveni 6000 grāmatas – gan Latvijas, gan trimdas izdevumi. Digitālajā kolekcijā “Zudusī Latvija” ir ietverta unikāla informācija par zudušām un izmaiņu skartām Latvijas kultūrvēsturiskām vērtībām vēsturiskās un mūsdienu fotogrāfijās.

Informāciju sagatavoja:
Alda Liuke,
Smiltenes novada bibliotēkas bibliogrāfe