2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Jānis Reirs: Vienlīdzīgas iespējas darba tirgū sievietēm Latvijā ir sasniedzams mērķis

Labklājības ministrs Jānis Reirs ceturtdien, 16. martā, Ņujorkā ANO Sieviešu statusa komisijas 61. sesijas ietvaros uzstājās ar ziņojumu par situāciju Latvijā par sieviešu iespējām darba tirgū. Ziņojumā vēstīts arī par plānotajiem pasākumiem un aktivitātēm, ko Latvija plāno veikt vienlīdzīgu iespēju nodrošināšanas pilnveidē.

Jānis Reirs: “Latvijai šajā ziņā patiešām var lepoties. Mēs esam līderi starp Eiropas Savienības dalībvalstīm, jo Latvijā vadošos amatos ir 53 procenti sieviešu. Katram trešajam Latvijas uzņēmumam īpašnieces ir tieši sievietes. Jau gandrīz desmit gadus 65 procenti augstskolu absolventi ir sievietes, 60 Latvijas doktorantu arī ir tieši sievietes. Salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvija ir augsti rezultāti sieviešu līdzdalībai zinātnes un tehnoloģiju profesijās – sievietes ir vairāk nekā puse no pētniekiem visās tautsaimniecības nozarēs. Tomēr mums ir vēl daudz darāmā. Lai iekļautos darba tirgū un izmantotu tā iespējas, ikvienam, bet jo īpaši sievietēm, ir vajadzīga drošības sajūta par sevi, bērniem un tuviniekiem. Taču šajā jomā situācija joprojām ir ļoti satraucoša – Latvijā vidēji katra trešā sieviete dzīves laikā ir cietusi ģimenē no sava dzīvesbiedra fiziskas vardarbības.”

Lai cīnītos pret vardarbību, Latvijai ir svarīgi ratificēt Stambulas konvenciju, kuras mērķis ir nepieļaut vardarbību ģimenē un vardarbību pret sievietēm nekādā formā un veicināt radikālas pārmaiņas, lai risinātu šo nopietno cilvēktiesību pārkāpumu. “Katrai iniciatīvai ir jāgūst sabiedrības un nevalstiskā sektora atbalsts un iesaiste. Tāpēc plānojam sabiedrības informēšanas, izglītošanas un iesaistes pasākumus, lai mazinātu iecietību pret vardarbību, un strādājam, lai uzlabotu starpinstitūciju sadarbību,” uzsver labklājības ministrs J. Reirs.

Ministrs pārstāvēja Latviju arī augsta līmeņa diskusijās par dzimumu līdztiesības un sieviešu iespēju veicināšanu pasaulē. Visas ANO dalībvalstis ir vienisprātis par kopīgiem darbības virzieniem šajā jomā – nodrošināt vienlīdzīgas ekonomiskās iespējas, samazināt dzimumu atšķirības izglītībā un darba tirgū, kā arī novērst dzimumu diskrimināciju.

ANO Sieviešu statusa komisijas sanāksme ir forums, kurā tiekas pasaules līderi, valdību, pilsoniskās sabiedrības, privātā sektora pārstāvji un aktīvisti, lai sekmētu pilnvērtīgu iespēju nodrošināšanu sievietēm. Komisijas 61. sesijas galvenā tēma ir veltīta sieviešu ekonomiskajām iespējām mainīgajā darba tirgū. Latvija kā ANO Cilvēktiesību padomes locekle turpina atbalstīt iniciatīvas, kuru mērķis ir nodrošināt cilvēktiesības.

Informāciju sagatavoja:
Egils Zariņš, Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists, 64331829, [email protected]