2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Jau trīs sezonas veiksmīgi ir darbojies sezonas laukstrādnieku reģistrācijas modulis

2016.gada novembrī noslēdzās trešā Sezonas laukstrādnieku sezona, kas ilga no 1.aprīļa līdz 30.novembrim. Visā Latvijā saimniecības, kas darbojas augļkopības un dārzeņkopības nozarēs, kā arī nodarbina laukstrādniekus sezonas rakstura darbos, var izmanto Lauku atbalsta dienesta (turpmāk – LAD) Elektronisko pieteikšanās sistēmu šo darbinieku uzskaitei. Šo trīs sezonu laikā kopējie rādītāji ir tikai auguši, kas apliecina, ka iespēju izmantot LAD moduli sezonas laukstrādnieku reģistrēšanai izmanto arvien vairāk saimniecību.

Trīs gadu laikā pieaudzis ir gan saimniecību skaits, gan arī reģistrēto sezonas laukstrādnieku skaits. Vislielākais nodarbināto skaits reģistrēts saimniecībās Zemgalē, Ziemeļkurzemē un Lielrīgā. Šo reģionu aktivitāte palikusi nemainīga kopš sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa režīma ieviešanas 2014.gadā. Vidējā darba samaksa vienam nodarbinātajam sezonā programmas īstenošanas laikā ir pieaugusi no 143 eiro līdz 259 eiro.

Izmantojot šo nodokļa režīmu, ieguvēji ir gan saimnieki, gan nodarbinātie. Sezonas laukstrādnieku ienākumu nodoklis ir 15% no nopelnītā atalgojuma, un nodarbinātais kļūst sociāli apdrošināts pensijai. Kopējais aprēķinātais nodoklis 2016.gadā ir 107575,85 eiro, bet 2014.gadā tie bija 40527,69 eiro .

Arī 2017.gadā Sezonas laukstrādnieku modulis būs pieejams LAD Elektroniskajā pieteikšanās sistēmā – saimniecības sezonas laukstrādniekus varēs uzsākt reģistrēt EPS no 1.aprīļa.

Plašāka informācija par sezonas laukstrādnieku reģistrāciju ir pieejama izvēlnē “Sezonas laukstrādnieki”.

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Ilgaža
Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja