2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Jaunākās grāmatas Smiltenes bibliotēkā

Jūnijā Smiltenes novada bibliotēka saviem lasītājiem sarūpējusi daudzas interesantas un aizraujošas grāmatas. Ieskaties un izvēlies savējo!

Smiltenes bibliotēkā, Baznīcas laukumā 13:

Grāmatas “500 ceļojumi visai dzīvei” sastādītāji ir daudz ceļojuši un izpētījuši interesantus planētas nostūrus – no ziemeļblāzmas vērošanas iglā Somijā līdz klejošanai pa mūžzaļo sekvoju mežiem Kalifornijā, no jūras brauciena uz Galapagu salām līdz karaoke dziedāšanai Japānā. Viņu vidū ir pieredzējuši tūrisma ceļvežu autori, bezbailīgi ceļotāji un par ceļojumiem rakstoši žurnālisti no visas pasaules. Aizraujošā rokasgrāmata noderēs gan jauniešiem, gan strādājošajiem atvaļinājuma pavadīšanai, kā arī cilvēkiem, kuru dzīve mainījusies, aizejot pensijā.

Ja nu ir iespējams finansiālo brīvību un sapņu piepildījumu sasniegt bez liela riska un būtiskām pārmaiņām dzīvē? To uzzināsiet uzticamā finanšu eksperta un lektora Deivida Baha grāmatā “Latte faktors: kāpēc nav jābūt bagātam, lai dzīvotu bagāti”. Autors lasītājiem atklāj aizraujošā stāstā par divdesmit sešus gadus veco Zoju no Ņujorkas. Lai gan absolvējusi augstskolu un strādā savu sapņu darbu, viņa tomēr nespēj savilkt galus kopā. Zoja neredz izeju no studiju kredītu un kredītkaršu parādu gūsta, līdz kafejnīcā, pērkot ikrīta kafiju, uzsāk sarunu ar baristu Henriju. No viņa Zoja uzzina, ka patiesībā spētu nodrošināt sev gana turīgu dzīvi, ja vien nedaudz mainītu ikdienas paradumus. Sāc jau šodien! Izmanto grāmatas padomus, veic nelielas izmaiņas, sasniedz savus sapņus un baudi finansiālu brīvību visu atlikušo dzīvi!

Klajā nākusi rakstnieka Jāņa Ūdra astotā grāmata – biogrāfisks romāns, kas stāsta par vienu no Latvijas izcilākajām sievietēm – rakstnieci, publicisti un politiķi, kuras nopelni Latvijas nosargāšanā valsts pirmajos gados joprojām nav pilnībā novērtēti – Ivandi Kaiju (īstajā vārdā Antonija Lūkina, 1876–1942). Romāns vēsta par divu spilgtu personību – Ivandes Kaijas un viņas vīra, izcilā ārsta un pētnieka Fēliksa Lūkina – psiholoģisko konfrontāciju, cīnoties par dominējošo lomu ģimenē.

Latvijas Dabas muzejs un “Karšu izdevniecība Jāņa sēta “ laidusi klajā Initas Dānieles un Diānas Meieres vērienīgāku izdevumu “Lielā Latvijas sēņu grāmata”. Grāmatā ir apkopoti vairāk nekā 730 sēņu sugu apraksti ar fotogrāfijām. Aplūkotas sēņu vietas dabā, to uzbūve, ekoloģija un izmantošana, kā arī skaidroti sēņu aprakstos lietotie termini. Grāmata paredzēta plašam lasītāju lokam – gan dabas daudzveidības pētniekiem un vērotājiem, fotogrāfiem un, protams, sēņotājiem. Nāc, meklē un uzzini! Grāmatu atradīsiet Uzziņu lasītavas krājumā.

Grāmatas lasītājiem pieejamas no 16.jūnija.

Bērnu apkalpošanas nodaļā, Gaujas ielā 1:

Grāmata superīgiem bērniem “100 veidi, kā tu vari palīdzēt Zemei”. Tajā tiek piedāvāti 100 padomi un vienkārši paņēmieni, kā aizsargāt dabu, vidi un klimatu. Ja ģimene taupa elektrību, saprātīgi iepērkas, radoši otrreizēji izmanto lietas, tā palīdz zemes ekosistēmai. Turklāt tas viss sagādā prieku. Tādā veidā klimata un apkārtējās vides aizsardzība kļūst par kopīgu izaicinājumu labākas pasaules radīšanai. Grāmatas lasīšanu vēl vērtīgāku padara aizraujošais izziņas materiāls un fakti par vidi un dabu.

Kādi ir visparastāko lietu pirmsākumi? Kā un kad cilvēki sāk lietot kurpes, lietussargus, zobu sukas, zeķes, lelles un citus priekšmetus? Kurš to visu izgudrojis, un kā tie laika gaitā mainījušies un pilnveidojušies? Ja vēlies uzzināt atbildes – atšķir grāmatu “Parasto lietu neparastā vēsture” un dodies ceļojumā cauri laikiem!

Rasas Dmuhovskienes grāmatā “Skudriņa Kāpēcīte” turpinās zinātkārās skudriņas piedzīvojumi mežā, kur viņa satiek dažādus tā iemītniekus un uzdod daudzus jo daudzus jautājumus. Kāpēc bitei vajadzīgi divi kuņģi? Kāpēc vardes vakaros kurkst un kvarkšķ? Cik daudz barības vienā dienā apēd slieka? Skudriņa Kāpēcīte šos un vēl daudzus citus jautājumus noskaidro un pastāsta lasītājiem. Tāpēc “Skudriņa Kāpēcīte” ir ne vien jautra pasaciņa, bet arī izzinoša lasāmviela par dažādu meža iemītnieku dzīvesveidu.

Ar pilnīgu jauno grāmatu sarakstu var iepazīties šeit.

Sev interesējošo grāmatu iespējams rezervēt elektroniskajā kopkatalogā.

Uz tikšanos Smiltenes novada bibliotēkā!

 

Informāciju sagatavoja:
Aira Stūre,
Sanita Lārmane,
Smiltenes bibliotēkas vecākās bibliotekāres
Foto: E.Kubuliņa-Vilne