2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Jaunas izmaiņas Kultūras, sporta un mūžizglītības pārvaldē

Ar šā gada 6.aprīli notikušas izmaiņas Kultūras, sporta un mūžizglītības pārvaldē, kur pārvaldes vadītāja Aija Cunska ir nolēmusi darba attiecības izbeigt, jo matemātikas zinātņu doktore ir piepildījusi savu sapni par patstāvīgas pētnieces darbu un sadarbībā ar Vidzemes Augstskolu uzsāks zinātniski pētnieciska projekta īstenošanu, kurš ieguvis augstu ārvalstu ekspertu novērtējumu.

Kultūras, sporta un mūžizglītības pārvaldes vadītājas pienākumus turpmāk veiks Velga Mālkalne, kura konkursa kārtībā pārvaldē darbu uzsāka kā vietniece.

Aija Cunska:Satraukumam nav pamata, jo pārvaldē ir nokomplektēti visi speciālisti un tā ir pilnībā darboties spējīga atbilstoši jaunizvirzītajiem mērķiem. Man ir liels prieks, ka paspējām izdomāt vairākas jaunas idejas, uzrakstīt vairākus projektus, sadraudzēties ar citiem Latvijas novadiem. Un pašlaik mēs izmantojam krīzes laiku, lai rastu jaunas iespējas attīstībai. Sadarbībā ar režisoru un pasniedzēju Kārli Anitenu esam uzsākuši inovatīvu sadarbības projektu, lai izvērtētu kā kultūrai, sportam, tūrismam un bibliotēkām atrast jaunu piegājienu pēc krīzes. Arī es turpināšu darbu šajā projektā nu jau kā Smiltenes novada domes deputāte.”

A.Cunska jaunajai pārvaldei novēl lielu izaugsmi un ieklausīšanos sabiedrības vēlmēs: “Uzskatu, ka viss ir noticis pareizā laikā un vietā. Optimizācijas rezultātā tika radīta unikāla ideja par starpdisciplināras iestādes izveidi. Mums katram ir jāmācās un jāattīstās jebkurā vecumā un visa mūža garumā. Un tieši sporta, kultūras, bibliotēkas, tūrisma un izglītības jomas sadarbībā var veidot koprades vidi, kur ikviens spēj iesaistīties, piedalīties, mācīties un attīstīties. Koprade nozīmē spēju izmantot dažādus pieejamos resursus, domāt “ārpus rāmjiem” un savstarpēji sadarboties jaunu produktu radīšanā. Tā ir jaunas pieejas meklēšana attīstībai, izmantojot esošos resursus un pielietojot tehnoloģijas tur, kur tās ir nepieciešamas.”

Aija uzsver, ka jaunajai pārvaldei ir jākļūst mūsdienīgai un atbilstošai sabiedrības pieprasījumam – tādai, kas neuzspiež, bet veicina iesaistīties. Tai jānodrošina, kad katra pakļautībā esošā struktūrvienība (kultūras nami, bibliotēkas, muzejs, tūrisma informācijas centrs, sporta infrastruktūra) ir iekārtota tik pievilcīgi un ka pasākumi ir noorganizēti tik kvalitatīvi, ka katrs nāk ar interesi un iegūst sev pievienoto vērtību  – jaunas zināšanas, emocijas, vērtības, sajūtas vai izpratnes.

Aija Cunska jau sešus gadus vada nodarbības Vidzemes Augstskolas inženierzinātņu fakultātes studentiem, pasniedzot augstākās matemātikas kursu. Lai palielinātu augstskolas pētniecisko un inovatīvo kapacitāti, katram pasniedzējam paralēli mācību darbam ir jāattīsta arī pētniecība un zinātniskā darbība, piesaistot ārējo finansējumu, kas Aijai ir izdevies:  “Esmu priecīga, ka man tas izdevās un turpmāk ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu varēšu strādāt sev tik pazīstamās matemātikas un tehnoloģiju nozarēs, lai vadītu lielu zinātnisku projektu ar nosaukumu “Mākslīgā intelekta atbalsts paātrinātai matemātikas apguves pieejai”.”

A.Cunska stāsta, ka izvēlētā pētniecības tēma ir īpaši aktuāla šajā mirklī, kad Latvijā un visā pasaulē sākas attālinātā apmācība, tas ir viens no pozitīvākajiem procesiem tehnoloģiju jomā, ko sekmējusi veikt ārkārtas situācija. “Tieši tagad ir iespēja dažu nedēļu laikā sakārtot un realizēt tos procesus, kurus nevarēja izdarīt vairāku desmitu gadu laikā. Dažu nedēļu laikā no izglītības versijas, kas bija raksturīga pagājušā gadsimta sākumam, esam pārgājuši uz izglītību, kas atbilst mūsdienu industrijas vajadzībām. Tieši ātrā datu pārraide un milzīgais datu apjoms ir ļāvis strauji attīstīties mākslīgā intelekta risinājumiem. Mākslīgais intelekts mūsdienās jau ir starp mums un tā tehnoloģiskā attīstība notiek ļoti strauji daudzās nozarēs. Atbilstoši pētījumiem īpaši izglītības joma ir atpalikusi tehnoloģiju jauninājumos un sauc pēc palīdzības,” tēmas aktualitāti uzsver A.Cunksa.

Vēlam Aijai veiksmi un izdošanos pētnieciskā projekta īstenošanā! 

 

Sagatavoja,

Marita Mūze, Sabiedrisko attiecību speciāliste