2024. gada 19. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Jauni nosacījumi pārtikas apritē slimības Covid-19 izplatības ierobežošanai

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, pamatojoties uz Ministru kabineta deleģējumu, izdevis rīkojumu, kas izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā ierobežos slimības Covid-19 izplatību pārtikas mazumtirdzniecības vietās un sabiedriskās ēdināšanas iestādēs, kā arī dos iespēju pārtikas ražotājiem bez pārtraukumiem ražot un realizēt savu produkciju.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards: “Ārkārtas situācijā ir svarīgi pielāgot darba procesus tā, lai ne vien nodrošinātu pārtikas preču un ēdināšanas pakalpojumu nepārtrauktību, bet arī īstenotu šos procesus iespējami drošā vidē un veidā – rūpējoties par iedzīvotāju un arī pārtikas nozarē iesaistīto veselību un drošību. Arī līdz šim novērojams, ka vairums pārtikas ražotāju, pārstrādātāju un ēdinātāju operatīvi pielāgo savu darbību atbilstoši valdības lēmumā noteiktajam – gan mainot darba procesus un jaudas, gan arī pārorientējoties uz citu pārtikas nodrošināšanas formu, piemēram, īstenojot pārtikas piegādes. Turklāt darba procesiem – pārtikas un ēdināšanas nozarē notiekošajam – cītīgi seko Pārtikas un veterinārais dienests.”

Rīkojumā noteikts, ka:

  1. Pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem, kuri sniedz ēdināšanas pakalpojumus vai tirgo nefasētu pārtiku, kas pirms lietošanas uzturā nav jāmazgā vai termiski jāapstrādā (piemēram, cepumus, gatavos ēdienus, salātus), jānodrošina minēto produktu tirgošana tikai fasētā veidā pašapkalpošanas zonās vai iesaiņošanu pēc pircēja lūguma.

 

  1. Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem jānodrošina katram apmeklētājam individuālu galda piederumu un trauku komplektu, kā arī salvešu izsniegšanu (piemēram, šķīvji nedrīkst apmeklētāju zonā būt izvietoti kaudzēs, dakšas un naži nedrīkst būt apmeklētāju izvietoti atklātā veidā kastēs).

Rīkojums stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas vēstnesis”.

_____________________________

Informāciju sagatavoja:

Dagnija Muceniece,

Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja