2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Jauniešu iespaidi par debesskrāpju pilsētu Čikāgu

Jau trešo gadu Smiltenes novada dome organizēja Smiltenes novada skolu jauniešu braucienu uz Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV). Šogad ceļazīmi divu nedēļu apmaiņas braucienam no 2.-13.oktobrim uz ASV pilsētu Čikāgu saņēma seši jaunieši no Smiltenes vidusskolas, Palsmanes un Grundzāles pamatskolas, kurus izvēlējās Smiltenes novada Izglītības pārvaldes rīkotajā skolēnu atlases konkursā. 

Skolēnu apmaiņas brauciens uz ASV ir novērtējums par viņu sasniegumiem mācībās un sabiedriskajās aktivitātēs, tas dod iespēju iepazīt jaunus cilvēkus, citādu kultūrvidi, pilnveidot savas valodas prasmes, popularizēt Latviju un iegūt neaizmirstamu pieredzi. Šogad brauciens tika organizēts sadarbībā ar smiltenieti Lindu Buholti, kura jau vairākus gadus ar savu ģimeni dzīvo Čikāgā un atsaucās sadarbības piedāvājumam, lai arī šajā gadā varētu nodrošināt šādu iespēju novada jauniešiem. Īpašs paldies Lindai Buholtei, Aigai Ositei, Laimai Magonei un viņu ģimenēm par jauniešu uzņemšanu un šīs neaizmirstamās pieredzes radīšanu!

Sapni par Ameriku sirdī lolo liela daļa no mums, jo tā nenoliedzami ir iespēju zeme –  atšķirīga un izziņas vērta – lielās debesskrāpju pilsētas, pārsteidzošie kalni un meži, eksotiskie ezeri un upes, kanjoni un prērijas, tuksneši un geizeri, pasaules slavenības, to iepazīšana pilnveidotu ikviena ceļotāja pieredzi.

Otro gadu Smiltenes novada jauniešiem un pavadošām personām (šogad Kasparam Pakulim, Santai Vinterei, Grietai Stīpniecei,  Elīzai Kaupei, Ralfam Jēkabam Rukam, Sanijai Justīnei Ramanei, Gintam Kukainim, Tignai Podniecei) bija iespēja iepazīt Čikāgu. Čikāga ir ASV trešā lielākā pilsēta pēc iedzīvotāju skaita, kas atrodas valsts ziemeļaustrumos, Ilinoisas štatā, pie Mičiganas ezera. Ik gadu tā uzņem miljoniem pilsētas viesu – gan iekšzemes, gan ārvalstu. Čikāga ir ļoti urbāna pilsēta, tā tiek dēvēta arī par debesskrāpju pilsētu, jo šeit atrodas otra augstākā celtne ASV un astotā augstākā – pasaulē.

Jauniešiem bija sagatavota piesātina programma – brauciens ar kuģīti un Čikāgas arhitektūras iepazīšana, viesošanās Sv. Andrews Lutheran un Čikāgas latviešu skolā, kurās prezentēja Latviju un Smiltenes novadu, apmeklēja Latviešu centru “Garezers”, Čikāgas Blackhawks Nacionālās hokeja līgas spēli, Čikāgas Mākslas institūtu, Zinātnes un industrijas muzeju, Adleras planetāriju, Shedd akvāriju, estakādi Navy Pier, kas iestiepjas Mičiganas ezerā, debesskrāpi SkyDeck. Pēc brauciena jauniešiem ir daudz iespaidu, kā viņi paši saka – tā ir neaizmirstam pieredze iepazīt daļu no Amerikas – tās vēsturi, mākslu, kultūru, sportu, ēdienu, cilvēkus un viņu ikdienu, it īpaši Amerikā dzīvojošos latviešus, kā viņi dzīvo, strādā, kā uztur saikni ar Latviju, kopj latviešu tradīcijas.

Turpinājumā par saviem iespaidiem debesskrāpju pilsētā Čikāgā stāsta paši jaunieši un pavadošās personas.

Kaspars Pakulis:  Brauciens uz ASV bija pieredzes un notikumu pilns. Tas atļāva man un citiem izprast dzīvi iespēju zemē. Brauciens vienoja gan mūs pašus, gan deva mums jaunus kontaktus otrpus okeānam. Tiešām jāsaka liels paldies Smiltenes novada domei par šo iespēju. Visspilgtāk atmiņā palikusi tieši hokeja spēle. Fanu emocijas bija pilnīgi savādākas nekā šeit Rīgā. Kaut arī iepriekš par abām komandām zināju ļoti minimāli, spēles laikā es pārtapu par īstenu fanu. Iespēja apmeklēt Six Flags Great America bija lieliska iespēja man, kam paliek slikti jau braucot automašīnā. Ja man nebūtu šī iespēja, es domāju, ka man nākotnē nebūtu vēlme kaut ko tamlīdzīgu vispār pamēģināt, bet tad es biju gatavs uz visu, jo, kas zina, kad es atkal tur atgriezīšos. Jāsaka arī liels paldies ģimenei, kas mani uzņēma – Andrim Balodim un Aigai Osītei, kā arī bērniem. Es jutos tā, it kā es būtu daļa no šīs ģimenes gan no rīta pie brokastu galda, gan vakarā runājot ar Andri par dzīvi – sarunas no kurām es daudz ko ieguvu. Arī muzeju apmeklējumi nebija tik garlaicīgi, kā kādam var likties. Mēs bijām uz planetāriju, kas ir kaut kas tāds, ko gribēju izdarīt jau iepriekš (citā valstī), bet toreiz iespēja neradās. Katrs no apmeklētajiem muzejiem sniedza man ko jaunu. Piemēram, es beidzot redzēju mākslinieka Vinsenta van Goga mākslas darbus, kurus iepriekš esmu kopējis, bet tagad bija iespēja redzēt pašam ar savām acīm. Ļoti īpaši bija iepazīt turienes jauniešus. Lai gan kopā pavadījām tikai vienu vakaru, mēs visi kļuvām par labiem draugiem. Šī tikšanās ļāva izprast kāda ir dzīve ASV. Iespēja redzēt un izzināt Garezeru ļāva man saprast un novērtēt, cik labi ir šeit Latvijā, kā arī to, ka nākotnē tomēr labāk ir palikt Latvijā. Liels paldies jāsaka gan organizētājiem – Maritai un Lindai, kā arī visiem, kas brauca kopā ar mani.

Santa Vintere: Bija ļoti jauki! Dzīvoju pie Lindas Buholtes – ļoti mīļa, vienmēr centās kaut ko mājās atrast ko mums darīt, lai būtu interesanti. Ieteica labākās vietas apkārtnē, uz kurām aiziet, kur un ko padarīt. Ar viņas bērniem bija jautri – ar Gabriellu taisījām slime, ar Henriju spēlējām uz viņa xbox. Čikāgā mēs apmeklējām teju vai visus muzejus, no kuriem mīļākie man bija Adlera planetārijs un Čikāgas mākslas institūts. Vēl man patika SkyDeck, kaut gan būtu paticis labāk, ja nebūtu bijis jāstāv tādā rindā. Bet tur bija forši – pavērties uz Čikāgu no 412 metru augstuma. Vēl man patika Garezerā. Tur bija ļoti skaisti, un tiešām atgādināja Latviju. Mūsu gids arī pastāstīja ļoti daudz, ko citādi nebūtu zinājuši. Kopumā man brauciens ļoti, ļoti patika.

Grieta Stīpniece: Pašā brauciena sākumā likās, ka nepilnas divas nedēļas, tas ir daudz, bet beigās tā vien bija, knapi paspējām izpildīt visas savas ieceres un vēlmes Čikāgā. Pirms brauciena es jau zināju, ka Amerika galīgi nav kā Latvija un tur ir citādāka dzīve un cilvēki. Protams, pirmais, kas iekrīt acīs ir visa lielums – ēku, automašīnu, ceļu, ēdienu porcijas. Pēc tam es ievēroju, ka cilvēki tur ir daudz laipnāki, jaukāki, izpalīdzīgāki, kas nemaz nelikās uzspēlēti un neīsti, kā tas varbūt būtu licies Latvijā. Brauciena laikā mēs apmeklējām gan izglītojošas, gan izklaidējošas vietas. Man visvairāk patika Čikāgas Mākslas institūts, jo tur varēja redzēt tādu slavenu mākslinieku darbus kā Vinsents van Gogs, Klods Monē. Izstaigājot šo muzeju, varēja redzēt dažādu laiku mākslas darbus un skulptūras, un redzēt kā māksla izpaudās dažādās kultūrās. Brauciens ar laivu pa Čikāgas upi man arī ļoti patika, jo varēja uzzināt par Čikāgas arhitektūru un kā tā laika gaitā ir mainījusies. Elpu aizraujošs skats pavērās no Willis Tower, kur bija SkyDeck un varēja vērot Čikāgas debesskrāpjus no augšas. Mēs apmeklējām arī Chicago Blackhawks hokeja spēli, kur mēs varējām vērot īstas emocijas, tas bija kaut kas fantastisks! Emocionāli bagāts bija brauciens uz Garezeru, jo tā tiešām bija kā maza Latvija. Kā arī, pirmā reize, kad varēju balsot Saeimas vēlēšanās notika tieši Čikāgā, kas to visu padarīja daudz nozīmīgāku. Protams, vietas, kuras apmeklējām – divas skolas, Zinātnes un Industrijas muzejs, Field museum, Shedd akvārijs, planetārijs, atrakciju parks Six Flags – visas bija tā vērtas un tādā veidā mēs guvām jaunu pieredzi un iespaidus. Visa brauciena laikā mūs lutināja silts laiks, kas visu braucienu padarīja vēl neaizmirstamāku un iespaidīgāku.

Elīza Kaupe: ASV guvu neatsveramu pieredzi, kas mainīja manu skatījumu uz lietām dažādās jomās. Interesanti bija tas, ka varējām redzēt, kā dzīvo amerikāņi, nesēžot pie televizora ekrāna, bet gan vērot visu klātienē. Bija sajūta kā citā realitātē. Patīkami bija sajust, cik cilvēki bija atvērti un laipni bez jebkādiem aizspriedumiem. Mani pārsteidza milzīgās ēdienu porcijas, bet diezgan nepieņemami šķita, ka liela daļa ēdiena tiek vienkārši izmests atkritumos. Ļoti patika NHL hokeja spēle, jo tajā varēja ļoti labi sajust, cik emocionāli līdzjutēji ir amerikāņi. Ļoti vērtīgs man šķita brauciens uz Garezeru. Biju pārsteigta par Amerikas latviešu apņēmību šo vietu uzlabot un uzturēt. Varēja just, ka Garezers viņiem ir tiešām īpaša vieta, kur tālumā esošie latvieši sanāk kopā un neaizmirst tradīcijas. Paldies Smiltenes novada pašvaldībai, kura sniedza iespēju iegūt šos spilgtos iespaidus ASV.

Ralfs Jēkabs Ruks: Brauciens uz ASV bija VIENREIZĒJS. Tas bija mans tālākais ceļojums, kurā esmu bijis. Emocijas bija ļoti lielas un satriecošas. Katra jaunieša sapnis ir aizceļot uz ASV. Man bija iespēja doties ceļojumā uz Čikāgu, kas mani ļoti iepriecināja. Cilvēki ir ļoti laipni, atvainojas, ja gadās uzskriet kādam virsū. Čikāgā iepazinu amerikāņu kultūru, tradīcijas un dzīvesveidu. Dzīvoju pie latviešu ģimenes, kura bija viesmīlīga un sirsnīga, varēju justies gluži kā mājās. Kopā ar pārējiem ceļabiedriem es devos uz visdažādākajām vietām Čikāgā. Visvairāk man patika atrakciju parks Six Flags un debesskrāpis SkyDeck. Devāmies uz Garezeru, kuru apdzīvo apmēram 80% latviešu. Garezerā varēju justies kā Latvijā, tā bija otra Latvija otrā pasaules malā. Bija iespēja pamēģināt jūras velšu ēdienus, kas bija diezgan garšīgi. Prezentējām Latviju un Smiltenes novadu vienā no Čikāgas skolām. Apmeklējām arī latviešu skolu, kur sestdienās mācās latviešu bērni, dejo latviešu tautas dejas un dzied latviešu tautasdziesmas. Vislielākais paldies man ir jāsaka ģimenei, kas mani uzņēma un Smiltenes novada domei, ka deva man šādu iespēju, kā arī maniem ceļabiedriem, jo viņi padarīja šo braucienu interesantu un jautru.

Gints Kukainis: Šogad man un Tignai Podniecei bija iespējams pievienoties braucienam ar jauniešiem un pavadīt šo laiku kopā. Aizvadītas tika gandrīz divas nedēļas Čikāgā, iepazīstot Ameriku, tajā dzīvojošos latviešus un viņu ģimenes. Katra diena Čikāgā bija piesātināta ar iespaidiem, emocijām un informāciju, kura jāuzņem. Tāds bija arī laiks, kuru pavadījām Garezerā. Vieta, kur latvieši plašajā un varenajā Amerikā ir izveidojuši savu Latviju, savu skolu, lai saviem bērniem un mazbērniem mācītu latviešu valodu un tradīcijas. Šo vietu ar savu stāstu īpašu radīja Gunārs Kancs un Vija Viksne! Bija ļoti patīkami sastapt un dzirdēt dziedam grupas “Čikāgas piecīši” Armandu Birkenu, apmeklēt baznīcu, kurā smilteniete Gundega Puidza ir mācītāja, iepazīties ar latviešu skolu un diskutēt ar jauniešiem! Brauciena laikā bija iespējams iepazīt daudz tuvāk mūsu jauniešus –  ir liels prieks par viņiem un pārliecība, ka viņu vecāki var patiesi lepoties ar saviem bērniem!

Tigna Podniece: Amerika – iespēju un pārsteigumu zeme manī raisīja dažāda veida pārdomas. Mani pārsteidza tas, cik ļoti daudz vecāki dara, vedot bērnus uz dažāda veida pulciņiem un nodarbībām. ASV visi ārpusskolas pulciņi ir par papildus maksu. Varam tikai pamācīties, kā tiek uzturētas attiecības un draudzība starp latviešiem. Tiešām izjutām latviešu vienotību un atbalstu kā ikdienā tā arī svētku reizēs. Ļoti liels paldies ģimenēm, kurās viesojāmies. Man noteikti ieguvums ir jaunas prasmes, kā uzņemt ciemiņus “amerikāņu” stilā un iespēja izbaudīt dažādu tautu virtuves. Viens no spilgtākajiem piedzīvojumiem bija iespēja iepazīties ar Armandu Birkenu no Čikāgas piecīšiem. Domāju, ka kopā ar skolēniem bijām laba komanda. Novēlu, lai novada dome turpina iesākto un arī citiem skolēniem ir iespēja iepazīt citu valstu kultūras un valstis.

Grietas Spītnieces mamma Ilva: Esam pateicīgi Smiltenes novada domei par dāvāto iespēju mūsu bērniem apmeklēt sapņu zemi Ameriku. Viņiem bija iespēja  piedzīvot gan atšķirīgu pieredzi, gan iegūt jaunus draugus. Vissirsnīgākie vēlējumi Amerikas ģimenēm, kas uzņēma mūsu bērnus un dāvāja viņiem savu laiku, rūpes un atbalstu. Mīļš paldies!Smiltenes novada jaunieši ir ļoti pateicīgi pašvaldībai par sniegto vērtīgo pieredzi, kā arī aicina savus vienaudžus uzdrīkstēties un piedalīties nākamajā gadā šajā vai līdzīgos konkursos. Pašvaldībai ir svarīgi ieinteresēt jauniešus sasniegt arvien augstākus mācību rezultātus, būt sabiedriski aktīviem un arī attīstīt savu personību, lai nākotnē spētu būt konkurētspējīgi darba devēji vai darba ņēmēji.

Smiltenes novada jaunieši ir ļoti pateicīgi pašvaldībai par sniegto vērtīgo pieredzi, kā arī aicina savus vienaudžus uzdrīkstēties un piedalīties nākamajā gadā šajā vai līdzīgos konkursos. Pašvaldībai ir svarīgi ieinteresēt jauniešus sasniegt arvien augstākus mācību rezultātus, būt sabiedriski aktīviem un arī attīstīt savu personību, lai nākotnē spētu būt konkurētspējīgi darba devēji vai darba ņēmēji.

Sagatavoja:
Marita Mūze,
Sabiedrisko attiecību speciāliste