2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Kā būt zaļākiem, saimniekot gudrāk un radošāk: Vidzemes inovāciju konferences paralēlā sesija #1 “Bioekonomikas inovācijas pārtikas ražošanā un gastronomijā”

Pateicoties “Interreg Estonia-Latvia” programmas projekta “Livonijas kulinārais ceļš” atbalstam, konferences ievadrunā “Gastronomija pāri robežām” savā redzējumā par radošu un inovatīvu gastronomijas piedāvājumu veidošanu dalīsies apvienības “Skudras Metropole” vadītāja Gundega Skudriņa. Viņa stāstīs par savu pieredzi, kā izdodas izveidot īpašus gastronomijas pārsteigumus – performances, nepieradinātās vakariņas un citus izdomas bagātus svētkus gan Latvijā, gan ārvalstīs, izmantojot Latvijas garšas, produktus un sadarbību ar Latvijā atzītiem šefpavāriem.

Daudz par zaļo domāšanu ēdināšanas un pārtikas ražošanas uzņēmumos vēstīs konferences paralēlajā sesijā #1 “Bioekonomikas inovācijas pārtikas ražošanā un gastronomijā”. Restorānus uzskata par otriem lielākajiem pārtikas atkritumu radītājiem aiz mājsaimniecībām. Kā būt zaļākiem, saimniekot gudrāk, izmantojot visus produktus līdz pēdējam, un par jaunākajām tendencēm kulinārijas kultūrā pasaulē stāstīs Cēsu restorāna “KEST” šefpavārs un pilsētas patriots Māris Jansons. Viņš klātesošajiem sniegs prezentāciju “Bioekonomikas inovācijas gastronomijā”.

Papildus tam paredzēts, ka sesijā #1 pieredzē dalīsies arī vairāki ārvalstu viesi. Ar dažādiem inovatīviem aprites bioekonomikas piemēriem un biznesa modeļiem Baltijas jūras reģionā konferences dalībniekus iepazīstinās Ants-Hannes Viira, Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes Ekonomikas un sociālo zinātņu institūta direktors. Johannes Kisser, Alchemia-Nova tehniskais direktors, pastāstīs par biorafinēšanas inovācijām. Savukārt Dr. Pekka Kilpeläinen, Oulu Universitātes Kajaani konsorcija mērījumu tehnoloģiju laboratorijas pārstāvis, iepazīstinās ar meža ogu inovatīvas pārstrādes iespējām: zinātnes un industrijas sadarbību.

Sesija #1 ir iecerēta kā reģionālā sadarbības tīkla veidošanas pasākums, kur vienkopus tiksies pārtikas nozarē Vidzemē strādājošie uzņēmēji un restorānu, kafejnīcu pārstāvji. Viņi ne tikai uzzinās par inovāciju iespējām pārtikas un gastronomijas, kā arī aprites un bioekonomikas jomās, bet arī apmainīsies ar idejām un gūs noderīgus kontaktus turpmākajai attīstībai. Šeit dalībnieku vidū būs sastopami gan gardēžu tūrisma ceļa “Livonijas garša” uzņēmēji, kas Vidzemē vien ir vairāk nekā simts, gan Latvijas augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera biedri, kā arī citi interesenti, kam rūp augstvērtīgas un veselīgas nišas pārtikas produktu pilnveidošana un jaunrade. Sesijas organizētāji cer, ka šeit sniegtie lektoru piemēri kalpos arī par mudinājumu Vidzemes ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem atbalstīt vietējos ražotājus, liekot uzsvaru uz vietējās pārtikas produkcijas izmantošanu ēdienkartēs. Tā uzskatāma arī par vienu no zaļajām iniciatīvām, kas sniedz ieguldījumu apkārtējās vides saudzēšanā un ilgtspējīga biznesa attīstībā.

Uzņēmēju tikšanās sesijā #1 būs viens no noslēdzošajiem pasākumiem projekta “Livonijas kulinārais ceļš” daudzu pasākumu ciklā. No 2017. gada līdz pat šī gada pavasarim projektā iesaistītajiem uzņēmējiem – ražotājiem un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem ir bijusi iespēja iegūt vērtīgas zināšanas izglītojošos pasākumos un pieredzes braucienos. Tās sekmēs viņu radīto produktu un pakalpojumu attīstīšanu turpmāk. Savukārt ar projekta atbalstu tapušais sadarbības tīklojums būs labs pamats attīstībai nākotnē. Tajā varēs iesaistīties jauni Vidzemes uzņēmēji.

Detalizēta konferences programma un reģistrēšanās konferences apmeklējumam pieejama Vidzemes inovāciju nedēļas 2020 mājaslapā: http://innovation.vidzeme.lv. Konference būs viens no Vidzemes Inovāciju nedēļas pasākumiem. Vidzemes Inovāciju nedēļu Vidzemes plānošanas reģions organizē jau otro gadu, un tā šogad notiek no 24. līdz 28. februārim. Inovāciju nedēļas ietvaros visā Vidzemē notiks pasākumi, lai iepazīstinātu vidzemniekus ar inovācijas potenciālu un resursu ilgtspējīgu izmantošanu.

Projekts “Livonijas kulinārais ceļš” tiek īstenots “Interreg Estonia-Latvia” programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums – 900 820,65 EUR. Vairāk informācijas: https://ej.uz/Cels_LivonijasGarsa. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Informāciju sagatavojusi:

Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” (projekts “Livonijas kulinārais ceļš”) sabiedrisko attiecību speciāliste,

Vidzemes plānošanas reģions