2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Katalogs “Novada Garša” – vietējās produkcijas ražotājiem

Mājražotāja vai mazā ražotāja piedāvātā produkcija tapusi, izmantojot vismaz 70% vietējas izcelsmes izejvielu, kas izaudzēta pašu saimniecībā vai iegādāta no cita pašmāju ražotāja. Šis ir galvenais kritērijs, lai Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) katalogā www.novadagarsa.lv iekļautu jaunu vietējo ražotāju.

Kataloga mērķis ir apzināt un vienuviet apkopot Latvijas mazos ražotājus, mājražotājus un ar laiku arī ēdinātājus, tādējādi radot regulāri aktualizējamu datubāzi, kas ļautu sabiedrībai iepazīt pašmāju ražotājus un viņu piedāvājumu. Katalogā rodama informācija par bioloģiskajiem un integrētajiem ražotājiem, kā arī tiem, kuriem piešķirtas kvalitātes zīmes – Zaļā karotīte, GLOBALG.A.P. Pašlaik katalogā apkopotas teju 500 saimniecības un to saraksts tiek papildināts katru dienu.

LLKC veidotā kataloga galvenā misija ir radīt ilgtspējīgu vietējās pārtikas sistēmu, kas nodrošina pārtikas produktu izsekojamību un kvalitāti, vienlaikus veicinot atbildīgu to patēriņa palielināšanos. Katalogs ir ieguvums kā pircējam un ražotājam, tā pašvaldībai un valstij kopumā.

Izmantojot katalogā rodamo informāciju par saimniecību, PIRCĒJS var būt neatkarīgs no globālajām pārtikas piegādes ķēdēm, skaidri zināt, kurš un kā tieši ražo izvēlēto produktu, saņemt kvalitatīvu produktu, vienlaikus atbalstot vietējo zemnieku un reģiona ekonomiku, kā arī lauku attīstību.

RAŽOTĀJS ar kataloga starpniecību rod aizvien jaunus klientus, nodrošinot iztiku savai ģimenei, kas savukārt ļauj dzīvot saskaņā ar paša izvēlēto dzīvesveidu. Spējot kvalitatīvi dzīvot un nodrošināt iztiku reģionos, ražotājs var cerēt arī uz pēctecību savam biznesam – ja bērni redz, ka vecāku izvēlētais ceļš ļauj dzīvot laukos, ir liela iespējamība, ka viņi izvēlēsies iesākto turpināt.

Visbeidzot – lauku apdzīvotība un pašpietiekams pārtikas nodrošinājums nacionālās drošības garantēšanai ir tas, ko no šī kataloga iegūst PAŠVALDĪBA un VALSTS.

Tādēļ aicinām valsts un pašvaldības iestādes atbalstīt www.novadagarsa.lv kataloga atpazīstamību, informējot par to savās tīmekļa vietnēs un sociālo tīklu kontos. Vienlaikus aicinām arī mudināt sava novada atbilstošos mājražotājus, pārstrādātājus un zemniekus sūtīt pieteikumus ar vēlmi piedalīties kataloga papildināšanā uz e-pastu: [email protected].

 

Informāciju sagatavoja

Ilze Rūtenberga-Bērziņa,

LLKC sabiedrisko attiecību vadītāja