2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

KNAB atgādina: administratīvo resursu izmantošana priekšvēlēšanu aģitācijā ir aizliegta

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atgādina, ka priekšvēlēšanu aģitācijas periodā pirms pašvaldību vēlēšanām aģitācijas aktivitāšu īstenošanai ir aizliegts izmantot administratīvos resursus. Šis aizliegums attiecas uz visām valsts un pašvaldību institūcijām un to darbiniekiem, un aizlieguma mērķis ir novērst negodprātīgu konkurenci starp deputātu kandidātiem, kas ieņem amatus pašvaldībās vai valsts iestādēs, un citiem deputātu kandidātiem, kā arī nepieļaut politisko spēku reklamēšanu par budžeta līdzekļiem, kas piešķirti valsts un pašvaldību institūciju darbībai.

KNAB vērš uzmanību, ka administratīvo resursu, proti, valsts vai pašvaldību institūciju finanšu līdzekļu, kustamās un nekustamās mantas izmantošana vai pakalpojumu sniegšana, kā arī institūcijas reklamēšana, ja attiecīgā reklāma ir saturiski saistīta ar kādu politisko partiju vai deputātu kandidātu, nav pieļaujama. Amatpersonām vai darbiniekiem, kuri attiecīgo institūciju finanšu līdzekļus vai mantu izlietojuši prettiesiskā veidā, var tikt piemērota administratīvā atbildība, t.i., brīdinājums vai naudas sods līdz 700 eiro. Turklāt šīm amatpersonām vai darbiniekiem ir pienākums valstij atlīdzināt nodarītos zaudējumus, kas atbilst aizliegtā veidā izlietoto finanšu līdzekļu vai mantas apmēram.

KNAB norāda, ka pašvaldībām, veidojot publicitātes materiālus, tostarp preses relīzes, ierakstus sociālajos tīklos, piedaloties raidījumu pārraidēs radiostacijās un televīzijas kanālos, kā arī citā saziņā jānošķir pašvaldības vadītāju, pašvaldības vadošo darbinieku un citu amatpersonu aktivitātes no šo pašu personu kā deputātu kandidātu vai politisko partiju pārstāvju aktivitātēm. Turklāt pašvaldībai, nodrošinot sabiedrības informēšanas funkciju, nav pienākuma saziņā iekļaut tieši pašvaldības vadītāja vai citas amatpersonas, kas ir deputāta kandidāts, viedokli, uzrunu, pieminēšanu utml. darbības.

Ja pašvaldība nolemj publicitātes materiālos vai citā saziņā atspoguļot deputāta kandidātu, kurš vienlaikus ir arī pašvaldības vadītājs, pašvaldības vadošais darbinieks vai cita amatpersona, jānodrošina, lai materiāls nesatur tiešu vai netiešu aicinājumu balsot par vai pret kādu politisko partiju vai deputāta kandidātu. Ja politiskās partijas pārstāvja, t.i., deputāta kandidāta vai iespējamā deputāta kandidāta viedoklis, uzruna vai pieminēšana tiek izmantota kā amatpersonas viedoklis, tad šāda informācija nekādā veidā nevar saturēt tiešu vai netiešu aicinājumu balsot par vai pret kādu politisko partiju vai deputāta kandidātu, vai arī šīs personas papildu reklamēšanu priekšvēlēšanu aģitācijas periodā. Ja tas tiek ievērots, šāda informācijas publiskošana priekšvēlēšanu aģitācijas periodā ir pieļaujama.

KNAB aicina iedzīvotājus šajā periodā būt vērīgiem un ziņot par gadījumiem, kad tiek pamanītas pazīmes, kas var liecināt par administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijas mērķiem. Sabiedrībai atpazīstamākais administratīvo resursu izmantošanas veids ir pašvaldības tīmekļa vietnē vai sociālajos tīklos publicēts ieraksts ar attiecīgās pašvaldības līderi, t.sk. priekšsēdētāju, kas slavē sava saraksta kandidātus, sevi un sava amata pienākumu pildīšanas laikā padarīto, kā arī stāsta par nākotnes plāniem. Ziņot KNAB var vairākos veidos, t.sk. bezmaksas mobilajā lietotnē “Ziņo KNAB”, zvanot KNAB uzticības tālrunim 80002070 vai rakstot uz e-pasta adresi [email protected].

KNAB atgādina, ka priekšvēlēšanu aģitācijas periods sākās š.g. 6. februārī, un tas ilgs līdz pašvaldību vēlēšanu dienai – 5. jūnijam.

Plašāka informācija par priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumiem, tostarp administratīvo resursu izmantošanas aizliegumu un atpazīstamākajām šī pārkāpuma pazīmēm, pieejama KNAB informatīvajā materiālā.

 

Avots: www.knab.gov.lv