2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Konkursam „Sakoptākais mežs” pieteikti meža īpašumi no 13 Latvijas novadiem

Noslēdzoties konkursa „Sakoptākais mežs” pieteikšanās posmam, konkursa organizatori saņēmuši 16 pieteikumus par sakoptiem meža īpašumiem visā Latvijā. Vislielākais pieteikumu skaits saņemts no Vidzemes un Kurzemes meža īpašniekiem. Žūrijas pārstāvji pašlaik strādā pie pieteikumu izvērtēšanas.

„Viens no konkursa “Sakoptākais mežs” mērķiem ir parādīt apsaimniekotu mežu piemērus. Mums ir ļoti daudz informācijas par to, kā mežs būtu jākopj. Taču, manuprāt, tieši citu saimnieku piemēri ir ļoti labs veids, kā parādīt gan mežu īpašniekiem, gan sabiedrībai to, cik dažāda var būt apsaimniekošana. Tāpēc, skatoties uz saņemtajiem pieteikumiem, ir prieks redzēt to, ka Latvijā ir mežu īpašnieki, kas savos īpašumos pievērš lielu uzmanību ilgtspējīgai apsaimniekošanai un ir gatavi savā pieredzē dalīties ar citiem,” norāda Latvijas Meža īpašnieku biedrības (LMĪB) valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks.

Kopumā 16 pieteikumi saņemti no Ozolnieku, Viļakas, Aizputes, Limbažu, Rēzeknes, Madonas, Baldones, Kuldīgas, Tukuma, Vecumnieku, Vecpiebalgas, Smiltenes un Alūksnes novadiem.

Līdz 15. jūlijam norisināsies konkursa pieteikumu atlases pirmā kārta, kurā žūrijas locekļi izvērtēs pieteikumos norādīto informāciju un izvirzīs dalībniekus otrajai kārtai.

Konkursanti tiks vērtēti, analizējot meža īpašnieku ieguldījumu produktīvu un noturīgu mežaudžu izveidē, pievēršot uzmanību atjaunošanai, mežizstrādei, kopšanai, meža infrastruktūrai, ainavas elementu plānošanai, zinātniski pamatotu metožu izmantošanai ilgtspējīgā meža apsaimniekošanā.

Konkursa balvu fondā šogad ir praktiski pielietojams motorinstruments jaunaudžu kopšanai un divas dāvanu kartes meža stādāmā vai dekoratīvā materiāla ieguvei, kas tiks sadalīti starp trīs visaugstāk novērtētāko meža īpašumu saimniekiem. Tāpat trīs visaugstāk novērtētie īpašnieki tiks nominēti prestižajai meža nozares gada balvai „Zelta čiekurs” nominācijā „Par ilgtspējīgu saimniekošanu”.

Konkursa nolikums un papildu informācija par vērtēšanas kritērijiem pieejama šeit.

Konkursa organizētājs ir Latvijas Meža īpašnieku biedrība. Konkursa informatīvais sadarbības partneris ir portāls La.lv.

Papildu informācija:

Zane Ieviņa
Latvijas Meža īpašnieku biedrības organizētā konkursa „Sakoptākais mežs”
Projektu vadītāja
Tālr.nr. 2 871 4968
E-pasts: [email protected]