2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Krūts veselības mēnesī – īpaša psihosociālās rehabilitācijas programma sievietēm pēc krūts vēža

Aicinām pieteikties valsts apmaksātām onkoloģisko pacientu un viņu tuvinieku psihosociālās rehabilitācijas programmām arī rudenī un ziemā. Oktobrī, Krūts veselības mēnesī, īpaši vēlamies uzrunāt sievietes pēc krūts vēža un ginekoonkoloģiskām slimībām!

Krūts vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā slimība sievietēm. Katru gadu vidēji tiek diagnosticēti 1100  jauni krūts vēža gadījumi. Savukārt gandrīz 1000 sievietēm tiek diagnosticēti dzemdes, dzemdes kakla, olnīcu u.c. ļaundabīgie audzēji. Kā uzsver psihosociālās rehabilitācijas programmas „Spēka Avots” vadītāja Gunita Berķe: „Pieredze rāda, ka sievietes pēc minēto slimību pārvarēšanas ļoti vēlas saprast, kā turpmāk dzīvot kvalitatīvi un neļaut slimībai atgriezties un emocionāli ietekmēt ikdienas gaitas. Biežākās onkoloģiskas slimības pavadones ir trauksme, depresija, miega traucējumi un bailes, ka slimība var atgriezties. Strādājot ar speciālistiem, saņemot psihoemocionālu  atbalstu,  katra programmas dalībniece var saprast savus resursus un to robežas, kā arī saprast, kā neļaut negatīvajām emocijām valdīt pār ikdienu.”

Līdz šim jau ir notikušās vairākas specializētas programmas tieši sievietēm pēc krūts vēža un ginekoonkoloģiskām slimībām. To lielākais ieguvums ir – savstarpēja komunikācija un informācijas apmaiņa, speciālistu atbalsts, kā arī  iegūta apziņa, ka dzīve turpinās. Svarīgi minēt, ka rehabilitācijas programmā var piedalīties arī tuvinieki, jo bieži vien tieši tuvie cilvēki ir tie, kas pārdzīvo vienlīdz spēcīgu šoku, bailes un neziņu ar slimo cilvēku līdzās.

Lai pieteiktos šai vai kādai no citam programmām, ir jāaizpilda pieteikuma anketa, kas atrodama biedrības mājas lapā www.dzivibaskoks.lv.

Kopš 2018.gada psihosociālā rehabilitācija cilvēkiem pēc onkoloģiskas slimības ir valsts apmaksāts pakalpojums. Psihosociālās rehabilitācijas programma „Spēka avots” ir sešu dienu programma, kuras laikā notiek psihoterapijas un mākslas terapijas nodarbības, speciālistu lekcijas par dažādiem jautājumiem, kā dzīvot pēc vēža, kā arī fizisko aktivitāšu nodarbības.

Psihosociālās rehabilitācijas programmas vēl 2018.gadā:
07.-13.10.    Programma dažādu vecumu cilvēkiem pēc onkoloģiskās slimības
14.-20.10.    Krūts un ginekoonkoloģiskās slimības sievietēm visiem vecumiem
21.-27.10.    Onkohematoloģija
28.-03.11.    Krūts un ginekoonkoloģiskās slimības sievietēm visiem vecumiem
04.-10.11.    Programma dažādu vecumu cilvēkiem pēc onkoloģiskas slimības
25.-01.12.    Krūts un ginekoonkoloģiskās slimības sievietēm visiem vecumiem
02.-08.12.    Programma dažādu vecumu cilvēkiem pēc onkoloģiskās slimības (kr.v.)
09.-15.12.    Programma dažādu vecumu cilvēkiem pēc onkoloģiskas slimības

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība „Dzīvības koks” dibināta 2004. gadā, un tā ir vadošā nevalstiskā organizācija Latvijā, kas apvieno onkoloģiskos pacientus un viņu tuviniekus. Biedrības mērķis ir aizstāvēt pacientu intereses nacionālā un starptautiskā līmenī, lai arī Latvijas pacientiem būtu iespēja saņemt kvalitatīvāku veselības aprūpi. Viena no biedrības darbības prioritātēm ir psihosociālās rehabilitācijas programmas onkoloģiskajiem pacientiem „Spēka avots” ieviešana un pieejamības nodrošināšana. Kopš 2013. gada „Dzīvības koks” aktivitātes organizē arī Latvijas reģionos – Aizkrauklē, Daugavpilī, Liepājā. „Dzīvības koks” ir Eiropas līmeņa organizāciju „Europa Donna”, „European Cancer Patient Coalition”, „European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups”, “Myeloma Patients Europa” un Eiropas Plaušu vēža pacientu interešu aizstāvības grupas biedrs. Biedrībai „Dzīvības koks” kopš 2005. gada piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss.

Kontaktinformācijai:
Ieva Lūkina
„Dzīvības koks” projektu vadītāja, [email protected].