2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Latvijā top unikāla vides izglītības infrastruktūra – dabas un tehnoloģiju parks „URDA”

Atklājot tēlnieka Matiasa Jansona veidotu saules pulksteni, šodien, 22. maijā, Starptautiskā bioloģiskās daudzveidības dienā, Pārgaujas novada pašvaldība un SIA “ZAAO” uzsāk darbu pie Latvijā pirmās nacionālas nozīmes vides izglītības infrastruktūras – dabas un tehnoloģiju parka „URDA”. Tas piedāvās modernu un aizraujošu vides izglītības apguvi, kur teorētiskās zināšanas tiks papildinātas ar praktisku darbošanos dabā, un dos iespēju piedzīvot apkārtējās vides un mūsdienu tehnoloģiju sinerģiju. „URDA” būs pieejama ne tikai skolēniem, studentiem un zinātniekiem, bet ikvienam dabas draugam un atradīsies Pārgaujas novadā, līdzās reģionālajam atkritumu apsaimniekošanas centram „Daibe”.

Dabas un tehnoloģiju parka “URDA” teritorijā atradīsies mācību ēka, veselības, pārdomu un izziņas takas, pļava ārstniecības augu iepazīšanai un ievākšanai, purva taka un garšaugu dārzs, kukaiņu māja, atrakciju laukums un šķēršļu josla. Iecerēta arī zemūdens vērošanas platforma, ūdens turbīna – strūklaka un ar video kameru aprīkots skudru pūznis. Tāpat mācību procesā tiks nodrošināta iespēja padziļināti iepazīties ar dažādām atkritumu apsaimniekošanas, biogāzes ražošanas, ūdens attīrīšanas, siltumapgādes, vēja ģeneratoru, kompostēšanas un elektrības iegūšanas iekārtām. Savukārt ar „Latvijas vides aizsardzības fonda” finansējumu parkā tiks izveidota unikāla Latvijas iežu un minerālu kolekcija, āra klase un dabas koncertzāle jeb projekts 3K.

 „Vides izglītība ir svarīgs vides politikas sistēmas elements, kura potenciāls līdz šim nebija pietiekamā mērā izmantots. Lai sasniegtu vides politikas mērķus, sabiedrības informētībai un izpratnei par vides aizsardzības jautājumiem ir noteicošā loma. Ļoti daudz atkarīgs no iedzīvotāja, kuram jāpieņem kompetenti lēmumi par savu rīcību un izvēlēm ikdienā, kas saistās ar sadzīves paradumiem un ietekmē izmešus un vides piesārņojumu,” uzsver vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

Izglītības un zinātnes ministrs, profesors Kārlis Šadurskis: „Cilvēka un dabas mijiedarbība rezultātā notiek ne vien izmaiņas vidē, bet arī domāšanā un attieksmē. Tādēļ izglītības viens no būtiskiem uzdevumiem ir veidot izpratni par procesiem vidē un dabā, veidojot arī attieksmi ilgtspējīgai attīstībai. Moderna un aizraujoša vides izglītības iespējas, vides un mūsdienu tehnoloģiju sinerģija rosinās arī skolēnu lielāku interesi par dabas zinātnēm un pētniecības jomu. Šāds izglītības centrs skolēniem sniegs lielisku iespēju iepazīt un labāk izprast tādus mācību priekšmetus kā matemātika, fizika, bioloģija un citus dabas zinātņu priekšmetus.”

Tāpat šodien SIA „ZAAO” noslēdza sadarbības līgumu ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju, lai kopīgi īstenotu UNESCO Globālās rīcības programmas “Izglītība ilgtspējīgai attīstībai” noteiktos mērķus un uzdevumus, kā arī parka darbībā ieviestu aktuālāko starptautisko pieredzi. „Mēs priecājamies par iespēju piedalīties šī parka tapšanas pirmsākumos un ceram arī turpmāk sadarboties UNESCO rīcības programmas “Izglītība ilgtspējīgai attīstībai” ietvaros, jo tie izaicinājumi, kas skar Latviju un pasauli 21. gadsimtā, nav risināmi viena cilvēka vai vienas institūcijas spēkiem, bet gan mērķtiecīgi sadarbojoties,” pauž UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika.

Sadarbība dabas un tehnoloģiju parka izveidē ir uzsākta arī ar Latvijas augstskolām – Latvijas Universitāti, Latvijas Lauksaimniecības universitāti un Daugavpils Universitāti, kas ir ieinteresētas veicināt skolēnu izpratni, sagatavotību un vēlmi studēt dabaszinātnes.

Papildus informācija: Dženita Katiša, [email protected], 29209017