2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Latvijas Bērnu dzirdes centrā pieejama Baltijā unikāla diagnostikas iekārta

No šodienas Latvijas Bērnu dzirdes centrā pieejama Baltijā vienīgā dzirdes traucējumu diagnostikas iekārta Neuro-audio, kas iegādāta par Latvijas iedzīvotāju ziedojumiem, nododot pārstrādei savus vecos mobilos telefonus LMT akcijā “Visu cieņu vecajam telefonam”. Iekārta turpmāk nodrošinās vēl nebijušu iespēju noteikt objektīvu dzirdes slieksni jau ļoti agrīna vecuma bērniem, neizmantojot vispārējo anestēziju, tādējādi uzlabojot bērnu dzīves kvalitāti.

Lai rūpētos par dabu un palīdzētu bērniem, kuri cieš no dzirdes traucējumiem, LMT kopā ar “Latvijas Zaļo punktu” pērn uzsāka kampaņu “Visu cieņu vecajam telefonam”. Tajā ikviens Latvijas iedzīvotājs tika aicināts nodot pārstrādei nolietotos mobilos tālruņus. LMT klientu centros visā Latvijā tika izvietoti 60 veco tālruņu nodošanas punkti, kur nevajadzīgās ierīces nodot atkārtotai pārstrādei. Ļoti liela daļa no nolietoto tālruņu īpašniekiem pēc vecā tālruņa novērtēšanas izvēlējušies saņemt nevis atlaidi vai dāvanu karti LMT pakalpojumu apmaksai, jaunu iekārtu un aksesuāru iegādei, bet atpirkuma summu ziedojuši Latvijas Bērnu dzirdes centram. Nepilna gada laikā – no 2018. gada martam līdz decembrim – pārstrādei nodoti 14 956 tālruņi. Par novērtējuma summu, ko iedzīvotāji izvēlējušies novirzīt ziedojumam, Latvijas Bērnu dzirdes centram iegādāta Baltijā pirmā dzirdes diagnostikas iekārta Neuro-audio.

“LMT iestājas par zaļo domāšanu, vides ilgtspēju un aizsardzību, kā arī par Latvijas iedzīvotāju labsajūtu un pilnvērtīgu dzīvi. Tādēļ aicinājām iedzīvotājus nodot vecos telefonus pārstrādei, veicot ziedojumu Latvijas Bērnu dzirdes centram. Esam patiesi priecīgi, ka tik daudzi Latvijas iedzīvotāji rūpēs par dabu un bērnu labklājību izvēlējušies savu telefona novērtējuma summu nevis saņemt dāvanu kartes veidā mobilo pakalpojumu vai aksesuāru iegādei, bet gan ziedot Latvijas Bērnu dzirdes centram, tādējādi sniedzot iespēju ikvienam bērnam jau no agra vecuma saņemt efektīvas pārbaudes un vispiemērotāko ārstēšanu,” stāsta Latvijas Mobilā Telefona prezidents Juris Binde.

Latvijas Bērnu dzirdes centra vadītāja dr. Sandra Kušķe: “LMT un Latvijas Bērnu dzirdes centra sadarbība mērāma jau gadu desmitos. Tās rezultātā un pateicoties līdzcilvēku atbalstam mēs patiešām spējam uzlabot bērnu dzīvi ilgtermiņā ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību. Ar Neuro-audio iekārtu turpmāk varēsim padarīt dzirdes sliekšņa diagnostikas procesu precīzāku, efektīvāku un mazajiem pacientiem patīkamāku.”

Iekārta Neuro-audio, kas pieejama Latvijas Bērnu dzirdes centrā, ir pirmā ne tikai Latvijā, bet arī visā Baltijā. Tās lielākā priekšrocība ir objektīva dzirdes sliekšņa noteikšanas iespēja, neizmantojot vispārējo anestēziju, kas līdz šim Latvijā nav bijusi pieejama. Tā palīdz noteikt dzirdes parametrus ļoti agrīna vecuma bērniem, ja izmeklējumi pēc dzimšanas dzirdes skrīningā dzemdību nodaļās ir negatīvi jeb pazemināti. Uzsverama arī dzirdes sliekšņa precīza diagnostika konkrētajās skaņu frekvencēs, vienlaicīgi saīsinot diagnostikas laiku. Mērījums nepieciešams dzirdes sliekšņa noteikšanai, dzirdes traucējumu pakāpes noteikšanai un tālākai dzirdes traucējumu kompensēšanai ar dzirdes tehniskajām palīgiekārtām – dzirdes aparātiem vai kohleārajiem implantiem. Šādā veidā iespējams jau laicīgi uzsākt bērnu ar dzirdes traucējumiem pilnvērtīgu iekļaušanu sabiedrībā.

Akcija “Visu cieņu vecajam telefonam” turpinās arī 2019. gadā, kad ziedot savus nolietotos vecos tālruņus tiks aicinātas ne vien privātpersonas, bet arī dažādu nozaru uzņēmumi. Arī šogad LMT piedāvās iespēju sava telefona novērtējuma summu ziedot Latvijas Bērnu dzirdes centram, lai par to tiktu iegādātas iekārtas darba, diagnostikas un ārstēšanas procesu uzlabošanai. Ceļu pa Latvijas pilsētām šogad turpinās arī sabiedrībā zināmu cilvēku veco telefonu izstāde “Visu cieņu vecajam telefonam”, lai mudinātu neuzkrāt nevajadzīgās iekārtas, bet ziedot tās labdarībai.

Papildinformācijai:
Valdis Jalinskis
LMT sabiedrisko attiecību daļas vadītājs