2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Latvijas jauniešiem ir „Spēks pateikt NĒ!” arī alkoholam

Alkohola lietošana ir izplatīts iedzīvotāju veselību ietekmējošs paradums Latvijā, kas skar ne tikai pieaugušos, bet arī pusaudžus (1)  Tāpēc Veselības ministrija ar kampaņu „Spēks pateikt NĒ!” aicina jauniešus atteikties un neuzsākt alkohola lietošanu.

Alkohola patēriņš valstī ir augsts, – vidēji viens iedzīvotājs no 15 gadu vecuma gadā patērē 12,6 litrus absolūtā alkohola, kas atbilst gandrīz 140 pudelēm vīna (2).

Pēdējā gada laikā alkoholu lietojuši 77% piecpadsmitgadīgo jauniešu, bet pēdējā mēneša laikā – katrs ceturtais. Jauniešu augstā tolerance pret regulāru iedzeršanu, uzskatot, ka tā neatstāj ietekmi uz veselību, veicina kaitīgu paradumu izveidošanos un riskantu uzvedību.

Latvijas jaunieši biežāk nekā viņu vienaudži citās valstīs sēžas pie transportlīdzekļu stūres alkohola reibumā, kā arī alkohola lietošanas rezultātā palielinās traumu risks, tiek izdarīti likumpārkāpumi, un izceļas konflikti ar apkārtējiem, kas ir biežākās jauniešu minētās alkohola lietošanas sekas (3).

Gadījumā, ja Jūs vai kāds Jums pazīstams jaunietis saskaraties ar grūtībām atteikties no alkohola, narkoloģe Maija Jēkabsone iesaka iepazīties ar šiem padomiem:

  • Kad esi pieņēmis lēmumu teikt alkoholam NĒ, ir svarīgi pie tā turēties. Vieglāk varētu būt, ja izvēlēsies pavadīt laiku ar draugiem, kas nelieto alkoholu, un izvairīsies apmeklēt ballītes, kurās iedzer.
  • Ja jūti, ka nespēj tikt galā ar vēlmi lietot alkoholu, tev palīdzēs psihologs, ģimenes ārsts vai ārsts narkologs. Nebaidies lūgt viņiem palīdzību!
  • Rēķinies, ka draugi, ar kuriem kopā esi lietojis alkoholu, tevi mudinās iedzert un jautās, kāpēc atsakies. Sagatavojies tam jau laikus! Vislabākā atbilde ir pati vienkāršākā: „Nē, paldies!” Tā neprasa liekus paskaidrojumus.
  • Vari arī atklāti pateikt, kāpēc nevēlies iedzert, piemēram, rīt jādodas uz treniņu vai negribi justies slikti. Vari ierosināt aiziet kopā paēst vai pasākt kaut ko citu, lai novērstu domas no alkohola.
  • Ja jūti, ka ar paša spēkiem galā netiec, iespējams vērsties pēc narkoloģiskās palīdzības. Info par Valsts apmaksātas Narkoloģiskās palīdzības iespējām Latvijā ŠEIT.

Līdz šim Kampaņas „Spēks pateikt NĒ!” vēstneši apmeklēja Latvijas skolas, kur jauniešiem stāstīja par smēķēšanas kaitīgumu un rosināja tā vietā spēku meklēt citās aktivitātēs. Turpinot uzsākto sarunu ar sabiedrību, kampaņas 2. posmā vēstneši aktualizēs alkohola lietošanas izplatību pusaudžu vidū un stāstīs par pozitīvu pārmaiņu iespējām.

Kampaņas 2. posmā „Spēks pateikt NĒ!” komanda rīkos dažādas aktivitātes gan pilsētvidē, gan digitālajā vidē, aicinot iesaistīties ne tikai jauniešus, bet arī vecākus un pārējo sabiedrību. Papildus tiks veidota sadarbība ar organizācijām un biedrībām, kas strādā ar jauniešiem, un veselības nozares speciālistiem. Kampaņas 2. posms ilgs līdz šī gada jūnija beigām.

Kampaņa tiek īstenota ESF 9.2.4.1. pasākuma „Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” ietvaros.

Papildu informācija:
Klinta Mežapuķe
Kampaņas „Spēks pateikt NĒ!” sabiedrisko attiecību speciāliste
P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības
T. (+371) 26278178
[email protected]


1  „Alkohola lietošanas izplatība un sekas Latvijā 2017.gadā” SPKC, 2018.
2 „Alkohola lietošanas izplatība un sekas Latvijā 2017.gadā” SPKC, 2018.
3  “ESPAD 2015. Atkarību izraisošo vielu lietošanas paradumi un tendences skolēnu vidū” SPKC, 2016.