2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Līdzdalības budžetēšana: pirms uzsākt, jāizprot pašreizējo situāciju

Pēc ilgstoša un rūpīga darba “Līdzdalības budžeta iespējošana Baltijas jūras reģionā” (EmPaci) projekta partneri atklāj un iepazīstina ar pirmo projekta rezultātu – Status Quo analīzi.

 

Šīs analīzes mērķis ir sniegt priekšstatu par pašreizējo situāciju līdzdalības budžetēšanā un iedzīvotāju līdzdalības jautājumā kopumā, lai izprastu, kā līdzdalības budžetēšana var tikt ieviesta. Analīze pievēršas katrai no EmPaci projektā pārstāvētajām valstīm – Somijai, Vācijai, Latvijai, Lietuvai, Polijai un Krievijai, kā arī Dānijai, Igaunijai un Zviedrijai.

 

Pirmkārt, dokumentā tiek apkopota īsa ievadinformācija par šīm valstīm, sabiedrības līdzdalības un līdzdalības budžetēšanas definējumi, veiksmīgas ieviešanas piemēri, šķēršļi un iespējas līdzdalības budžetēšanas veicināšanai. Otrkārt, Status Quo analīze apskata arī  konkrētu pašvaldību, rajonu un plānošanas reģionu budžetēšanas iniciatīvas, kuras EmPaci projekta dalībvalstīs ir plānots izstrādāt vai uzlabot.

 

Līdzdalības budžetēšanas pilotprojektiem ir izvēlētas sekojošas 9 mērķtelpas: Lahti (Somija), Bützow (Vācija), Vidzemes Plānošanas reģions (Latvija), Rietavas un Telšiai (Lietuva), Bielsko-Biała (Polija), Moskovskaya Zastava reģions Sanktpēterburgā, Suoyarvskoye reģions Karēlijā un Gatčina rajons Ļeņingradas apgabalā (Krievija).

 

Šīs administratīvās vienības ir ļoti dažādas gan vides, gan finanšu, gan iedzīvotāju struktūras, gan likumdošanas ietvara ziņā. Tāpat, tās ir ļoti dažādos līdzdalības budžeta ieviešanas posmos – no iesācējiem, inovāciju ieviesējiem līdz pieredzējušiem un veiksmīgiem līdzdalības budžeta aktivitāšu organizatoriem. Katrai no nosauktajām administratīvajām vienībām ir savi izaicinājumi, no jaunu koncepciju iestrādāšanas līdz jau esošu procesu uzlabošanai. Atspoguļojot šīs prakses un zināšanas, ieinteresētās puses var rast iedvesmu un piemērot līdzīgas prakses vietējās pašvaldības vai reģiona pārvaldes vajadzībām. Iepazīšanās ar materiālu sniedz iespēju izveidot priekšstatu par to, kā varētu izskatīties līdzdalības budžetēšana Tavā pašvaldībā un ko nepieciešams mainīt, lai uzlabotu budžetēšanas procesu. Šis dokuments ir mērķēts uz līdzdalības budžetēšanas ieviešanas kapacitātes celšanu Baltijas jūras reģionā.

 

Status Quo analīze ir pirmais no EmPaci projekta rezultātiem. Turpmākajos mēnešos ir paredzēts izstrādāt un publicēt:

  • Līdzdalības budžetēšanas koncepciju rokasgrāmatu(PB Blueprint): Izanalizēti un prezentēti veiksmīgi līdzdalības budžetēšanas projekti Baltijas jūras reģionā un citviet pasaulē;
  • Vadlīnijas un pieejas līdzdalības budžetēšanai (ieskaitot vietējo pielāgošanu);
  • Vadlīnijas līdzdalības budžeta realizēšanai;
  • Līdzdalības budžetēšanas rīks ar iestrādātu iespēju matricu un parocīgu izvēlnes un filtrēšanas iespējām;
  • Tiešsaistes apmācību materiālilīdzdalības procesa ieviesēju atbalstam izglītojošās aktivitātēs;
  • Komunikācijas un informācijas izplatīšanas plānslabākai izpratnei par to, kā efektīvi organizēt šos procesus.

Sekojiet mūsu tīmekļa vietnei www.empaci.eu, lai uzzinātu vairāk par projektu un jaunākajiem izstrādātajiem dokumentiem vai iesaistīto valstu partneru jaunumiem. Līdzdalības budžeta veidošana ir demokrātiskas lēmumu pieņemšanas process,  kurā ikviens iedzīvotājs var piedalīties pašvaldības vai valsts budžeta plānošanā un ieviešanā. Baltijas jūras reģionā līdzdalības budžetēšanas procesu ir pilnā mērā apguvušas neskaitāmas pašvaldības. Ja esi ieinteresēts saņemt atbalstu sava līdzdalības budžeta iniciatīvas attīstīšanai, sazinies  ar savas valsts vai tuvāko EmPaci partneri. Vairāk par projektu var uzzināt www.empaci.eu tiešsaistes vietnē.

Kopā mums ir spēks vietēja, reģionāla un nacionāla līmeņa lēmumu ietekmēšanā!

Foto: (c) Luisella Planeta LeoniPixabay 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Beata Lavrinoviča

Sociālās inovācijas centrs