2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Lieldienu prieks Smiltenes novadā!

Lieldienas ir laiks, kad mostas daba, sākas pavasara darbi arī cilvēki paliek možāki un dzīvespriecīgāki. Ar Lieldienām saistās neskaitāmi ticējumi un tradīcijas, kuras tiek piekoptas jau kopš seniem laikiem līdz pat mūsdienām. Kādas tradīcijas ir saglabājušas savu vērtību Smiltenes novadā?

Ar Lieldienām saistās daudzi pareģojumi gan par laikapstākļiem, gan nākotni. Ticējumi vēsta, ka piekopjot kādu konkrētu Lieldienu svinēšanas rituālu vai gluži pretēji kaut ko darot ne tā, tiek paredzētas nākotnes veiksmes vai likstas, kā, piemēram,:

  • Kurš pirms saules lēkta paspēs nomazgāties skaidrā avota ūdenī, tas visu gadu būs mundrs un jautrs.
  • Kas Lieldienās olas zags, tas visu gadu būs pliks kā ola.
  • Kas kārtīgi šūposies, tam vasarā nekodīs odi un dunduri.
  • Ja meitas mazgāsies pret sauli tekošā strautā, tad būs šķīstas un skaistas.

Laikam ritot, senākās tradīcijas ir mainījušās un ticējumos paustais grūtāk attiecināms uz moderno ikdienu, bet kādas tad tradīcijas piekopj mūsu novada iedzīvotāji? Vai tradīcijas ir palikušas nemainīgas vai tās transformējušās alternatīvās un inovatīvās formās. Aicinām Smiltenes novada iedzīvotājus dalīties savā svētku priekā un pastāstīt citiem, kā norisinās jūsu ģimenēs gatavošanās Lieldienām un svētku svinēšanai.

Šis ir laiks, kad esam norobežoti viens no otra, un publiskus pasākumus apmeklēt nevaram, nav ieteicams pat šūpoties publiskās šūpolēs. Esot atbildīgi un uzmanīgi pret notiekošo valstī, šogad ir unikāla iespēja svētkus svinēt ģimeniskākus un mājīgākus, bet kopības sajūtu varam radīt daloties katrs ar savu unikālo pieredzi, lai vairotu Lieldienu prieku un gaišumu.

Kādam Lieldienas saistās ar īpašu ēdienu, mājas pušķošanu un tīrīšanu, kādam tradīcijas saistās ar baznīcu un kristus augšāmcelšanos un lielo gavēni. Varbūt kādam vislielāko prieku sagādā tieši olu krāsošana un eksperimenti ar krāsošanas tehnoloģijām, to   slēpšana un meklēšana. Katrā ziņā, tas kas sagādā prieku Tev, varbūt var iedvesmot un sagādāt prieku mums visiem!

Izkrāsosim gatavošanos svētkiem priecīgākos toņos, un dalīsimies “Lieldienu svētku priekā” viens ar otru! Aicinām iesūtīt foto vai dalīties ar savu svētku radīšanas stāstu, publicējot tos savos Facebook un Instagram profilos, liekot klāt mirkļa birkas #LieldienasSmiltenesnovadā vai #LieldienuprieksSmiltenesnovadā.

Šie ir svētki par dzīvesprieku, jaunu sākumu saules ceļā, lai tumsa atkāpjas un atspīd Lieldienu saulīte, nesot prieku visiem novada iedzīvotājiem!

Atgādinām, ka vīrusam nav brīvdienu – aicinām svētkus svinēt savā ģimenes lokā, neciemoties pie radiem, draugiem, vecvecākiem, neorganizēt privātus pasākumus. Esam atbildīgi pret sevi un līdzcilvēkiem! #PaliecMājā!

Lai pavasaris nāk ar sauli, veselību un enerģiju, dāvāsim prieku sev un citiem!

 

Informāciju sagatavoja,
Linda Beitika
Sabiedrisko attiecību speciāliste