2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

LNS Smiltenes reģionālā biedrība piedalās festivālā “Zīmes un Skaņas satiekas vasaras naktī”

Sestdien, 17.jūnijā norisinājās Latvijas Nedzirdīgo savienības (LNS) amatiermākslas festivāls “Zīmes un Skaņas satiekas vasaras naktī”, kas pulcēja dalībniekus un skatītājus Liepājā, koncertzālē “Lielais dzintars”.

Kā jau tradicionāli, festivāls iesākās ar dalībnieku gājienu pa pilsētas ielām, lai pievērstu uzmanību nedzirdīgo kultūrai. Šoreiz gājiens tika veidots kā jautrs ceļojums pa 4 dabas stihijām – gaiss, zeme, ūdens, uguns.

Festivāla lielkoncertā piedalījās ap 150 dalībnieku – 14 kolektīvi no visas Baltijas, kuri skatītājus priecēja ar saviem 17 dažādiem priekšnesumiem – dejām, melodeklamācijām, pantomīmām un muzikāliem uzvedumiem. Arī LNS Smiltenes reģionālā biedrība bija sagatavojusi 2 priekšnesumus: Alūksnes grupa ar deju “Večerinka pierobežā” un Smiltenes grupa “Just us” ar deju un nelielu teatrālu uzvedumu “Īstās mājsaimnieces”.

“Just us” ir deju studijas “Kristāls” un LNS dalībnieku savienojums vienā kolektīvā, vad. Kristiāna Vincjuna deju grupa, kura apvieno dzirdīgos, vājdzirdīgos un nedzirdīgos dejot gribētājus jaunā un interesantā integrācijas grupā. Kolektīvs sāka darboties no marta darbojas arī vasarā 1 reizi, nedēļā dejo, vingro, uzlabo savu fizisko formu un labprāt gaida jaunus draugus, deju biedrus.

Visus priekšnesumus Liepājā saistošā programmā apvienoja režisors Viesturs Roziņš. Pasākumu vadīja profesionāla nedzirdīgā aktrise Jolanta Znotiņa un Leļļu teātra aktieris Artūrs Putniņš. Lai vadītāju sacīto varētu uztvert gan dzirdīgā, gan nedzirdīgā publika, tika nodrošināti surdotulki.

Priekšnesumus vērtēja izveidota žūrija: LNS prezidents Edgars Vorslovs; LNS valdes loceklis Ivars Kalņiņš; Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas Sabiedrības pārvaldes speciāliste Brigita Dreiže, kas bija arī festivāla krustmāte; Liepājas teātra aktieris Kaspars Gods un nedzirdīgā aktrise Vineta Liksele no Zviedrijas.

Šie festivāli tiek orgnizēti katru gadu citā pilsētā, kurā pastāv reģionālā biedrība (RB) vai tās teritoriālā grupa. Liepāja festivālu organizēja jau trešo reizi. Pagājušajā gadā festivāls norisinājās Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS, nākošajā gadā dalībnieki pulcēsies Valmierā.

LNS Smiltenes RB vēlas pateikt lielu paldies Smiltenes novada domei par atbalstu gan transportam, gan tērpu iegādei.

Informāciju sagatavoja:
Kristiāna Vincjuna
Deju studijas “Kristāls”vadītāja