2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Mainīsies tarifs par nešķirotu sadzīves atkritumu noglabāšanu poligonā “Daibe”

Dabas resursu nodokļa likums nosaka, ka no 2020.gada 1.janvāra tiks paaugstināts dabas resursu nodoklis par sadzīves atkritumu noglabāšanu poligonos. Nodokļa kāpums, kā arī nepieciešamās izmaiņas tehnoloģiskajā procesā, lai veiktu atkritumu priekšapstrādi un sagatavošanu apglabāšanai, kā arī pakalpojumu nodrošināšanai nepieciešamās tehnikas un tehnoloģisko iekārtu nomaiņa un modernizācija, rada izmaiņas sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifā.

2019.gada 5.decembrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprināja jauno sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifu poligonā “Daibe”. Tas stāsies spēkā ar 2020.gada 5.janvāri. Apstiprinātais tarifs ir 66.79 eiro par tonnu – tas ir 27% pieaugums salīdzinājumā ar 2019.gada tarifu. Tarifā ietverts arī valstī noteiktā dabas resursu nodokļa palielinājums no 43 eiro par tonnu uz 50 eiro par tonnu.

SIA “ZAAO” izpilddirektore Ieva Barutina: “Poligons “Daibe” darbojas jau 15 gadus. Sākotnēji tehnika darbu veikšanai tika iegādāta par Eiropas savienības fondu līdzekļiem, infrastruktūra attīstīta piesaistot ārējo finansējumu, taču šobrīd tehnika ir nokalpojusi un vairākas iekārtas ir jāremontē un jāmodernizē par uzņēmuma līdzekļiem. Esam uzsākuši tehnikas nomaiņu. Specializētā tehnika maksā ļoti dārgi, jaunākā tehnikas vienība ir kompaktors, kas blietē atkritumus, lai atkritumu krātuve kalpotu maksimāli ilgāku laika periodu. Tā iegādes cena, veicot iepirkumu, sastādīja 281 000 eiro. Attiecībā uz dabas resursu nodokļa likmi, likums paredz tā pieaugumu gadu no gada. Ir iecerēts, ka nodokļa pieaugums ietekmēs iedzīvotāju paradumu maiņu, stimulēs iepakojuma nodošanu pārstrādei un palīdzēs samazināt noglabājamo atkritumu daudzumu”.

Ņemot vērā, ka sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs ir iekļauts sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksā, tad no 2020.gada 5.janvāra izmaiņas būs arī attiecībā uz summu, kāda jāmaksā norēķinoties par saņemtajiem sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumiem. Maksa sadārdzināsies vidēji par 11%, kas nozīmē, ka par 240 litru konteinera vienreizēju tukšošanu būs jāmaksā aptuveni 54 eiro centi vairāk, tas ir vidēji 5.50 eiro par viena 240 litru konteinera tukšošanas reizi.

Lai samazinātu individuālos tēriņus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, ZAAO aicina iedzīvotājus izmantot uzņēmuma nodrošināto dalītās atkritumu vākšanas infrastruktūru – EKO laukumus, EKO punktus, kā arī sešās pilsētteritorijās pieejamo individuāli dalīti vākto atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu privātmājām.

ZAAO ir pašvaldību uzņēmums, kas nodrošina atkritumu savākšanu, šķirošanu, uzglabāšanu, apstrādi, pārvadāšanu, apglabāšanu un sabiedrības izglītošanas aktivitātes 27 novadu teritorijās.

Informāciju sagatavoja:
Zane Leimane
SIA “ZAAO” sabiedrisko attiecību speciāliste