2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Māris Olte aicina pārbaudīt savas zināšanas kopā, erudīcijas spēlē “Vides erudīts”

Lai veicinātu sabiedrības, īpaši jauniešu informēšanu un izglītošanu par videi draudzīgu dzīvesveidu, kanāls Re:TV veido erudīcijas spēli „Vides erudīts”. Šajā spēlē jauniešiem būs jāatbild uz jautājumiem un jātiek galā ar praktiskiem uzdevumiem par vides tēmām. 

Spēli „Vides erudīts” vadīs Māris Olte. Šī būs jau piektā televīzijas spēle, kuru viņš vada. Iepriekš Māris līdzdarbojies spēlē „Ramtai”, „Rimi iepirkšanās spēle”, „Gribi būt miljonārs?”, „Vai Tu esi gudrāks par piektklasnieku?”, un tagad –  „Vides erudīts”. Iespējams, citai publikai raidījuma vadītājs pazīstams makšķerēšanas jomā, raidījumā „Makšķerē ar Olti”, kuru pārraida kanāls Re:TV.

„Vides erudīts” vadītājs Māris Olte uz jauniešiem skatās kā uz nākotnes cerībām. Ko viņi spēs? Kam viņi dzīvos? Kur viņi dzīvos? Kāpēc viņi ir tādi, kādi ir? Māris pats atbildot uz šiem jautājumiem secina, ka mēs dzīvojam laikmetā, kur mūs pašus no sevis nozog. Tas, kas nozog var būt facebook vai jebkas cits, kas aizved tālu prom no sevis. „Tanī brīdī, kad Tu dzīvo laukos, saproti, ka tā pasaule galīgi nebīdās tādā virzienā, kādā tai vajadzētu bīdīties. Cilvēkiem liek gribēt kaut ko tādu, ko viņi nevis paši var izdarīt, bet viņiem liek gribēt pirkt. Viņiem liek gribēt pakļauties kaut kādām lietām, kas it kā nav pat loģiskas. Nu, kāpēc, piemēram, Tev būtu jāpērk Norvēģijas lasis, ja mēs paši varētu kaut ko izaudzēt vai varbūt noķert savās jūrās? Tas varbūt ir banāls piemērs, bet tomēr kā piemērs. Kāpēc mums jāēd poļu gaļa, ja mums ir pašiem sava gaļa? Tā nacionālā domāšana daudzās jomās ir pakļauta ļoti spēcīgai tirgus frēzei. Vienkārši ir tā – ja man ir nauda, tad es varu izdarīt visu. Bieži vien tie ir ārzemnieki, nevis latvieši, kuri uzvedās kā kungi, kaut gan savā zemē mēs šobrīd esam noteicēji”. Māris Olte uzskata, ka šobrīd pasaule ļoti interesanti un strauji mainās – ja agrāk likās normāli dzert no plastmasas pudelēm, tad tagad cilvēki pārmet un saka, ka ūdenī ir plastmasa nanodaļiņas un tādējādi cilvēkā uzglabājas plastmasa.

„Šis brīdis, šis laikmets ar visiem brīnišķīgi “debilajiem” piedāvājumiem, aicina mūs nemitīgi domāt līdzi. Kas notiek? Ko es darīšu? Vai es pareizi saku? Tagad jau vairs „pareizi” un „nepareizi” nav, tagad ir – „skaļi bļauj un uzvedās kā traki tītari, kuram vairāk taisnības”. Jāpadomā līdzi, varbūt mēs tomēr neesam tītaru fermā, varbūt no mums tiek prasīts tas ilgtspējīgais un gudrais lēmums. Attiecībā uz mūsu bērniem, attiecībā uz to, ko mēs velkājam, ko mēs izvēlamies, ko mēs gribam panāk savā zemē. Lūk, tās ir tās lietas, kuras es redzu, kas ieiet kā pamats tajā spēlē, ko mēs tagad mēģināsim pacelt augšā,” skaidro Māris.

Vidusskolēni šajā televīzijas erudīcijas spēlē domās līdzi. Mūsdienās vairs nav ne melns, ne balts, ne patiesības, ne nepatiesības, drīzāk esot veids, kā cilvēce to uztver. Ar spēles palīdzību, Māris Olte gribētu paskatīties uz izglītības sistēmu citādāk: „Fizika jau nav tikai fizika. Tā ir arī ķīmija, bioloģija, kultūrvēsture un darbmācība,” skaidro raidījuma vadītājs. Viņš piebilst, ka spēlē nepietiks vien ar gudru meitenīti, kura zinās pareizas atbildes uz visiem jautājumiem. Būšot vajadzīgs tas interesantais domāšanas process –  tas esot daudz vērtīgāks. „Man patīk jauno galvu klātbūtne. No viņiem var mācīties. No viņiem IR jāmācās”, atzīst Māris Olte.

Erudīcijas spēlē piedalās jauniešu komandas no visas Latvijas. Limbažu novada ģimnāziju pārstāvēs Mārcis Magone un Zane Krutova, Jelgavas Tehnikumu – Monta Jūlija Slavinska un Harijs Brants. Skrundas vidusskolas pirmās komandas dalībnieki – Elīza Janvāre kopā ar Anci Jegori. Otrās komandas sastāvā – Anete Bivbāne ar Igo Radžabovu. Savukārt, Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolu pārstāvēs Kristaps Jakovļevs kopā ar Kristiānu Tomu Briedi. Valmieras Viestura vidusskolas komandā būs Sanija Jansone kopā ar Kasparu Rozīti, Kandavas internātvidusskolas komandā – Sintija Bondarenko un Margarita Selīna Bogdanova. Valmieras Viestura vidusskolas otrajā komandā startēs Elizabete Ločmele un Ance Eva Ragaine. No Siguldas pilsētas vidusskolas ieradīsies Luīze Kate Alsiņa un Anna Marta Šitca. Valkas Jāņa Cimzes ģimnāziju pārstāvēs Juris Jančevskis un Harijs Pružinskis, savukārt, Āgneskalna Valsts ģimnāziju – Marta Paula Pauliņa  un Agnese Krūmiņa. No Mālpils novada vidusskolas būs atbraukusi Rasa Strūģe kopā ar Robertu Bitenieku un, no Gulbenes 2. ģimnāzijas – Enija Baumgarte kopā ar Anniju Sintiju Tomu. Varakļānu vidusskolu pārtāvēs Laura Slūka kopā ar Agnesi Strodi, savukārt, Gulbenes Valsts ģimnāziju – Klinta Sniedze Markova un Linards Reinis Rozītis. Rudzātu vidusskolu pārstāvēs Dāvids Rubens un Lāsma Neiceniece, Brocēnu vidusskolu – Laura Briede un Samanta Truka. No Viļānu vidusskolas ieradīsies Gunita Kroiča un Jeļizaveta Klimanova. Rīgas Tehniskās universitātes Inžinierzinātņu vidusskolu pārstāvēs Kārlis Rimanševskis kopā ar Elīzu Elizabeti Bicāni. Jelgavas Valsts ģimnāzijas komandā būs Undīne Laugule un Gerda Madara Ziemele. No Ērgļu vidusskolas – Viktorija Vīgube kopā ar Lilitu Saulīti. Rīgas 49. vidusskolu pārstāvēs Madara Smeltere un Anna Liene Brokāne, savukārt, Daugavpils Valsts ģimnāziju – Ieva Siksaliete un Rasma Ormane. Valmieras tehnikuma komandā piedalīsies Maija Skrača un Rūdolfs Ločmelis, Valmieras 5. vidusskolas komandā – Gustavs Māziņš un Erita Keita Krusta un no Valmieras Valsts ģimnāzijas būs Arta Renāte Rulle kopā ar Imantu Kreičmani.

Erudīcijas spēli „Vides erudīts”, kanālā Re:TV, varēs vērot no 24. marta līdz pat jūnijam. To finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds.

Informācijai:
Baiba Bērziņa
Projekts: Erudīcijas spēle “Vides erudīts”