2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējas ārstu protesta akcijas laikā

Pirms gaidāmās ārstu protesta akcijas š.g. 7. novembrī, kuras ietvaros atsevišķās ārstniecības iestādēs varētu netikt nodrošināti plānveida veselības aprūpes pakalpojumi, piemēram, ārstu-speciālistu, ģimenes ārstu konsultācijas, procedūras dienas stacionāros, Nacionālais veselības dienests (NVD) informē par medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējām.

Gatavojoties protesta akcijai, NVD veic līgumpartneru aptauju, lai noskaidrotu informāciju par plānoto protesta akcijas dalībnieku skaitu, kā arī aicina ārstus veikt plānveida medicīnisko pakalpojumu pārcelšanu.

NVD uzsver, ka protesta akcijas laikā netiks ietekmēta neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšana slimnīcu uzņemšanas nodaļās.

7.novembrī visu diennakti padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos varēs saņemt, zvanot uz valsts Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Pieredzējuši speciālisti sniegs konsultācijas tādos vienkāršu saslimšanu gadījumos kā saaukstēšanās, augsta temperatūra, sāpes vēderā, ausīs vai kaklā, vemšana, caureja, muguras sāpes, hronisku slimību paasinājumi u.c.

Ar tālruņa speciālistiem iedzīvotāji ir aicināti konsultēties gadījumos, kad ir šaubas, vai palīdzība nepieciešama steidzamā kārtā vai arī to var saņemt, vēršoties sava ģimenes ārsta praksē nākamajā dienā.

Savukārt neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta cilvēka veselība vai dzīvība, palīdzību sniegs slimnīcu uzņemšanas nodaļas. Ja tiek plānots patstāvīgi doties uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu, pirms došanās (ja tas ir iespējams), ieteicams ar slimnīcu sazināties par palīdzības saņemšanas iespējām atbilstoši pacienta veselības stāvoklim. Piemēram, ir slimnīcu uzņemšanas nodaļas, kurās var vērsties, ja ir aizdomas par kaula lūzumu, savukārt citās var vērsties, ja gūti ķermeņa apdegumi.

NVD atgādina, ka slimnīcu uzņemšanas nodaļās netiek sniegta valsts apmaksāta medicīniskā palīdzība gadījumos, kas nav neatliekami un kuros bijusi nepieciešama plānveida pakalpojuma saņemšana.

Pirms gaidāmās akcijas, NVD īpaši aicina pacientus ar hroniskām saslimšanām savlaicīgi nodrošināties ar ikdienas lietošanai nepieciešamajiem medikamentiem, lūdzot ģimenes ārstu vai ārstu-speciālistu savlaicīgi izrakstīt nepieciešamos recepšu medikamentus.

Ja protesta akcijas norises dienā pacientam slimības dēļ nepieciešams atvērt e-darbnespējas lapu, bet ārsts nestrādā, pacienti tiek aicināti sazināties ar ārstu nākamajā darba dienā.

Informāciju sagatavoja:
Tanita Tamme-Zvejniece
Nacionālā veselības dienesta
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Tālr.: 67 043 744