2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Mēru muižā atstās vēstījumu nākamajām paaudzēm

19. janvārī Mēru muižā plkst. 16:00 plānots iemūrēt laika kapsulu muzeja krājuma 2.stāva telpas sienā, kur šobrīd norit remontdarbi, lai atstātu vēstījumu nākamajām paaudzēm ar cerību, ka tas nākotnē radīs tikpat pozitīvas emocijas un pārsteigumu, kā janvāra sākumā atrastā 115 gadus senā vēstule.

Smiltenes novada muzeja vadītāja Ieva Miķe stāsta, ka ideja par vēstījuma atstāšanu nākamajām paaudzēm radās pēc tam, kad 2. janvārī remontdarbu laikā atrasta vācu valodā rakstīta vēstule: “Šādai idejai par pamatu kalpoja  remonta laikā zem grīdas dēļiem atrastā vēstule vācu valodā, kas varētu būt sarakstīta ap 1903. gadu, kā arī viens nenostiprināts ķieģelis telpas sienā, kas lika aizdomāties, vai aiz tā neslēpjas vēl kas interesants. Aiz ķieģeļa nekas netika atrasts, taču radās vēlme šajā vietā atstāt vēstījumu nākamajām paaudzēm ar cerību, ka arī šis atstātais vēstījums radīs tikpat pozitīvas emocijas un pārsteigumu, kādu piedzīvoja muzeja darbinieki, atrodot ap 115 gadu seno vēstuli.”

Vēstījumā, kuru parakstījis Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis, ir rakstīts par to, ka kopš 2011. gada septembra Mēru muižas ēkā mājvietu radis Smiltenes novada muzejs, kura darbinieki ar pašvaldības atbalstu šobrīd strādā pie muzeja telpu labiekārtošanas un pielāgošanas muzeja vajadzībām, lai  2017. gada novembrī to akreditētu.  Tāpat nākamajām paaudzēm tiek vēlēts, lai Mēru muiža ilgi kalpo muzeja vajadzībām, kura darbības pamatā ir kultūrvēsturisko materiālo vērtību apzināšana, glabāšana, pētīšana un popularizēšana ar mērķi radīt sabiedrībai izpratni par Smiltenes novada vēsturi, dabas un kultūrvēsturisko mantojumu, kā arī izjust lepnumu par savu pilsētu, novadu un valsti. Vēstījumam tiks pievienots Smiltenes novada domes informatīvais izdevums “Smiltenes novada Vēstis” un  Smiltenes novada jubilejas monēta.

Piedalīties vēstījuma un laika kapsulas iemūrēšanā aicināts ikviens interesents.

Sagatavoja:
Marita Mūze
Sabiedrisko attiecību speciāliste