2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Nav divu vienādu mežu un divu vienādu meža saimnieku

Aizvadīts konkursa „Sakoptākais mežs” žūrijas pirmais meža īpašumu vērtēšanas izbraukums, kurā apciemoti pirmie trīs otrās kārtas dalībnieki. Visus apskatītos īpašumus vieno tas, ka tajos ir salīdzinoši jauni meži. Taču katrs no saimniekiem mežu ir apsaimniekojis nedaudz citādāk. Nākamais žūrijas izbraukums plānots 13. augustā, kad tiks apskatīti divi īpašumi Kurzemē.

 

Pirmajā izbraucienā apskatītie īpašumi atrodas Tukuma, Jelgavas un Ozolnieku novados. Visos īpašumos bija redzamas skaistas mežaudzes, par spīti tam, ka Zemgales saimniekiem katru dienu nākas cīnīties ar apiņiem un citiem augiem, kas traucē kokiem augt. Tukuma novadā žūrija viesojās pie Dzintara Laivenieka, kurš konkursam pieteicis 30,64 hektārus lielu īpašumu. Dzintars Tukuma puses mežus pārzina jau vairāk nekā 50 gadus, bet konkrēti šīs audzes vidējais vecums ir 17 gadi. Saimnieks šo īpašumu ir atpircis, un pēc tam pats savām rokām izkopis audzes, kas iepriekš atstātas likteņa varā. Tāpat ir arī ļoti piedomāts pie infrastruktūras – ierīkotas dabiskās brauktuves, sakārtots grāvju tīkls un saglabāti ozoli ainavai. Šis īpašums saimniekam ir īpaši tuvs, jo deva gandarījumu viņa tēvam mūža nogalē. Pats saimnieks to atceras kā savas bērnības sēņu mežu, bet viņa tēvam caur to vijās ceļš uz skolu.

 

Savukārt Jelgavas novadā tika apskatīts saimnieka Ata Pogas 11,8 hektārus lielais īpašums. Šis mežs ir apsaimniekots jau trešajā paaudzē. Atis mežu ir mantojis no sava vectēva, ar ko sākotnēji tas kopā arī apsaimniekots. Ģimene kopīgiem spēkiem rūpējas par jaunaudžu apsaimniekošanu, kā arī meža stādīšanā iesaista savus draugus. Plānojot darbus savā īpašumā, saimnieks regulāri izmanto dažādus ES atbalsta pasākumus. Ar to palīdzību ir izkoptas gan savulaik dabiski atjaunojušās mežaudzes, gan izmantota iespēja nomainīt baltalkšņu audzes pret vērtīgākām koku sugām.

 

Arī Ozolnieku novadā redzētais Jura Zalmaņa īpašums “Vecpiņņi” ir salīdzinoši jauns. Saimnieks mežā sācis saimniekot 2017. gadā, un sākotnēji galvenā uzmanība bija pievērsta tam, lai iegūto jaunaudzi izkoptu, ļautu tai paaugties un pēc iespējas labāk saplānotu darbus, kas audzei būs nepieciešami nākotnē. Mežā ir arī ozolu audzes, ko saimnieks sauc gan par lielāko prieku, gan izaicinājumu. Līdz ar meža apsaimniekošanu ir jāmeklē arī informācija par to, kā šīs audzes vislabāk apsaimniekot un kā par tām parūpēties.

 

“Meža apsaimniekotāji ir ļoti dažādi. Tas bija redzams arī šajos trijos īpašumos. Taču, manuprāt, ļoti svarīgi ir tas, ka visi saimnieki cenšas regulāri papildināt savas zināšanas par meža apsaimniekošanu, lai savos īpašumos saimniekotu vēl labāk un vērtīgāk. Turklāt katrs pielāgo iegūtās zināšanas konkrēti savam mežam un esošajiem apstākļiem. Līdz ar to šo meža īpašnieku ieguvums no meža būs ļoti liels,” stāsta Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektore Irina Pilvere.

 

Konkursa „Sakoptākais mežs” žūriju pārstāv Latvijas Meža īpašnieku biedrības (LMĪB) valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks, LMĪB Eiropas projektu vadītāja Ilze Silamiķele, Meža pētīšanas stacijas direktors Mārtiņš Līdums, Zemkopības ministrijas Meža resursu un medību nodaļas vadītāja Rita Benta, Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektore Irina Pilvere, Latvijas Pašvaldību savienības padomniece lauku attīstības jautājumos Sniedze Sproģe, AS „Latvijas valsts meži” pārstāvis Tomass Kotovičs, LTV raidījuma „Savai zemītei” veidotāja Daina Bruņiniece, Valsts Kultūrkapitāla fonda direktors Edgars Vērpe, biologs, pētnieks Māris Olte un Mazpulku vadītāja Ilze Kļava.

 

Konkursa otrajā kārtā žūrijas locekļi dosies vēl divos izbraukumos 13. un 20. augustā, lai apskatītu un novērtētu konkursa dalībnieku meža īpašumus klātienē.

 

Mediju pārstāvji ir aicināti pievienoties žūrijas izbraukumos, klātienē iepazīstoties ar mežu īpašniekiem, konkursa organizētājiem, kā arī žūrijas pārstāvjiem. Otrais izbraukums notiks 13. augustā. Izbraukuma laikā tiks apskatīti šādi meža īpašumi: “Ozolkalni” Talsu novadā un “Šķiliņi” Kuldīgas novadā.

 

Izbraukumos tiek organizēts kopīgs transports no Rīgas. Izbraukšana paredzēta plkst. 08.00 no Skaistkalnes ielas 1, Rīgā. Par transporta iespējām un papildu informāciju lūdzam sazināties pa tel. 26612153 vai e-pastu [email protected].

 

  1. augustā žūrija dosies pie Gata Lāča Limbažu novadā un Daiņa Zemīša Kocēnu novadā.

 

Konkursa balvu fondā šogad ir praktiski pielietojams motorinstruments jaunaudžu kopšanai un divas dāvanu kartes meža stādāmā vai dekoratīvā materiāla ieguvei, kas tiks sadalīti starp trīs visaugstāk novērtētāko meža īpašumu saimniekiem. Tāpat trīs visaugstāk novērtētie īpašnieki tiks nominēti prestižajai meža nozares gada balvas „Zelta čiekurs” nominācijā „Par ilgtspējīgu saimniekošanu”.

 

Konkursa nolikums un papildu informācija par vērtēšanas kritērijiem pieejama šeit: https://bit.ly/2K1TnbK.

 

Konkursa organizētājs ir Latvijas Meža īpašnieku biedrība.

 

Papildu informācija:

Signe Sēne

Latvijas Meža īpašnieku biedrības organizētā konkursa „Sakoptākais mežs”

Projektu vadītāja