2024. gada 19. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Netiķete kļuvusi vēl svarīgāka, kā iepriekš

COVID-19 pandēmijas dēļ liela daļa ikdienas aktivitāšu tika pārnestas uz virtuālo vidi. To, ko līdz šim darījām bezsaistē, nu darām tiešsaistē, tomēr arī tur valda noteikumi, kurus vērts atcerēties. Samsung Skola nākotnei eksperti apkopojuši svarīgākās tiešsaistes vadlīnijas jeb netiķeti, kas palīdzēs interneta dzīvi sev un apkārtējiem padarīt drošāku un patīkamāku.

“Netiķete jeb labas tiešsaistes uzvedība patlaban ir īpaši nozīmīga, jo virtuālā pasaule kļuvusi par būtisku mūsu dzīves sastāvdaļu. Netiķetē apkopotie ieteikumi palīdzēs mazināt potenciālo problēmsituāciju skaitu un online vidē gūto pieredzi padarīt pozitīvāku un jēgpilnāku,” saka Samsung Skola nākotnei iniciatīvas vadītāja Baltijā Egle Tamelīte.

Atceries par drošību

Internetā uzturas cilvēki arī ar sliktiem nodomiem, tāpēc, ja nevēlies, lai pseido-draugs klauvē pie tavām durvīm, nenorādi savu mājas adresi, telefona numuru vai personas datus. Atceries uzstādīt drošības iestatījumus, jo viedierīces inficēt ar dažādiem datorvīrusiem un uzlauzt sociālo tīklu paroles ir vienkāršāk, nekā varētu šķist. Mazināt kibernoziegumu riskus var arī regulāri atjaunojot operētājsistēmas piedāvātos uzlabojumus.

Nepiedalies apvainošanā, bet novērs to

Ja redzi, ka Whatsapp grupas čatiņā vai citviet kādu pazemo, un nereaģē, Tu piedalies vienaldzības vairošanā sabiedrībā. No “piedūriena” līdz mobingam ir tikai viens solis un zināms, ka, komunicējot tiešsaistē, mēs nereti atļaujamies pateikt daudz vairāk, nekā klātienes sarunā. Filtrē, ko raksti, un mācies “iekāpt” otra kurpēs.

Tev nav jābūt insta ideālam!

Zināms, ka sociālajos tīklos vēlamies parādīt tikai savas dzīves labākos mirkļus, nevis neveiksmes, tāpēc nesalīdzini savu reālo dzīvi ar citu perfekti apstrādātajiem fotoattēliem Instagram.

Izvērtē, pirms pārpublicē!

Pirms gada pazudušais kaķis, visticamāk, jau atradies un salātlapas neizārstēs jauno vīrusu. Skaļi un īpaši šokējoši ziņu virsraksti no maz zināmiem ziņu portāliem nereti ir tikai “klikšķu ķērēji”, kas pelna uz tavu lētticību, pievilinot tevi apmeklēt portālu. Neizplati novecojušas, maldinošas vai nepatiesas ziņas!

Dzirdi dzīvi – izņem austiņas!

Vasarā īpaši aktuāli kļūst izbraucieni ar velosipēdu, turklāt bieži austiņās klausoties mīļāko mūziku, bet atceries, ka tas ievērojami samazina spēju dzirdēt to, kas notiek apkārt. Ja, esot pludmalē, klausīties mūziku ir salīdzinoši droši, īpaši bīstami tas kļūst autoceļu un dzelzceļa sliežu tuvumā.

Ievēro autortiesības

Nelegāla filmas lejupielāde tiešsaistē ir tāpat, kā ielavīšanās kinoteātrī, tāpēc neatstāj savu mīļāko aktieri vai mūziķi uz ielas, bet cieni viņa darbu, iegādājoties to. Tāds pats princips attiecas arī uz tavu jaunradi – viss, ko esi ievietojis internetā ir uzskatāms par tavu autordarbu – Instagram fotoattēli, īsie video stāstiņi vai pat tevis radītās memes un GIFI ir tādi paši autordarbi, kurus neviens bez tavas piekrišanas izmantot nedrīkst.

Ar Latvijā pirmo jauniešu netiķeti jeb uzvedības vadlīnijas tiešsaistē, kurā ietverti būtiskākie punkti par digitālo uzvedību, e-saziņu, drošību un privātumu, kā arī autortiesību ievērošanu, var iepazīties šeit: https://www.skolanakotnei.lv/macibas/

Par Samsung Skolu nākotnei

Samsung Skola nākotnei ir “Samsung Electronic Baltics” sociālā iniciatīva, kuras ietvaros jau trešo gadu tiks realizēta programma “Skolēna digitālais IQ”. Tā tapusi sadarbībā ar Latvijas digitālās jomas ekspertiem, un programmas mērķis ir veicināt jēgpilnāku digitālo tehnoloģiju lietošanu, izmantojot tās ikdienas dzīvē, mācībās un arī nākotnē, uzsākot darba gaitas. Programma www.skolanakotnei.lv bez maksas pieejama ikvienam. Programmas partneri ir Latvijas Drošāka interneta centrs, LR Kultūras ministrija, LR Izglītības un zinātnes ministrija, Valsts izglītības satura centrs, Eiropas Parlamenta Informācijas birojs, Rīgas Skolēnu dome un digitālo risinājumu aģentūru “Cube”.

Plašāk par projektu: www.skolanakotnei.lv

Iespēja uzzināt jaunāko: https://www.facebook.com/DigitalaisIQ/ un https://www.instagram.com/DigitalaisIQ/

 

Plašāka informācija:

Egle Tamelīte

Samsung Skola nākotnei iniciatīvas vadītāja Baltijā