2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

No šā gada 1. jūlija Latvijā tiek ieviestas minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

 

No šā gada 1. jūlija Latvijā tiek ieviestas minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). Pasākums paredz, ka par visiem ekonomiski aktīvajiem nodokļu maksātajiem obligātās iemaksas tiktu veiktas vismaz minimālu obligāto iemaksu līmenī.

Saimnieciskās darbības veicēji (tai skaitā mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji) un autoratlīdzību saņēmēji, kuri nav darba ņēmēji un prognozē, ka viņu ienākums turpmāk šogad nesasniegs 1500 eiro katrā ceturksnī, var izvēlēties neveikt jaunās minimālās obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas. Lai šīs iemaksas netiktu aprēķinātas, cilvēkam līdz 2021. gada 15. jūlijam jāvēršas ar iesniegumu Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Iesniegumu VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) jāiesniedz līdz šī gada 15. jūlijam par šī gada trešo ceturksni un līdz 15. oktobrim par ceturto ceturksni. Iesniegumu par trešo un ceturto ceturksni var iesniegt arī kopā, līdz 2021. gada 15. jūlijam. Tie cilvēki, kas plāno uzsākt saimniecisko darbību pēc 2021. gada 1. jūlija, iesniegumu var iesniegt vienlaikus ar reģistrāciju VID.

Pilnu rakstu skatīt Finanšu ministrijas mājaslapā:

https://www.fm.gov.lv/lv/jaunums/pasnodarbinatie-un-autori-vares-nemaksat-minimalas-vsaoi-ja-prognoze-mazus-ienakumus.

 

Informācijas sagatavotājs

 Aleksis Jarockis

Komunikācijas departamenta direktors

Latvijas Republikas Finanšu ministrija

Smilšu iela 1, Rīga, LV-1919, Latvija

Mājaslapa: www.fm.gov.lv

E-pasts: [email protected]