2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

“No vēsturiskā mantojuma līdz mūsdienām”

Smiltenes tehnikuma materiālo bāzi un skolas piedāvātās profesionālās pilnveides iespējas aizvien biežāk izmanto arī pieaugušie. 19.februārī skolā notika biedrības “Jūrkante” sadarbībā ar “Abulas lauku partnerību” un Smiltenes tehnikumu organizētais mājražošanas jaunrades pasākums “No vēsturiskā mantojuma līdz mūsdienām”.

Lektori no Zemkopības ministrijas: Irita Lāce, Gunta Evardsone un Māris Valdovskis mājražotājus, skolas pedagogus un audzēkņus iepazīstināja ar Eiropas likumdošanu attiecībā uz pārtikas iesaiņošanu, pastāstīja, kādam jābūt preces marķējumam un informēja par šobrīd populārākajiem pārtikas iesaiņojuma veidiem.
Pēc tam mājražotājiem tika dota iespēja prezentēt savu produkciju.

Pēcpusdienā skolā notika dažādas meistarklases. Kalnamuižas saimniece Inese Bediķe vadīja maizes un pīrādziņu cepšanas meistarklasi. Biedrības “Smiltenes pūra lāde” rokdarbnieču Ingas Gailumas un Evijas Šubes vadībā notika rotu gatavošana. Savukārt Smiltenes tehnikuma mācību virtuvē tapa brīnumgardi kārumi. Kulinārā mantojuma meistarklasi vadīja skolotāja Vita Audere.
Daudzi mājražotāji izvēlējās meistarklases, kurās vajadzēja darīt pavisam ko citu, nekā ierasts ikdienā. Pasākuma dalībnieki atzina, ka seminārā dzirdētais, redzētais un piedzīvotais bijusi laba iespēja uzzināt ko jaunu, dalīties savstarpējā pieredzē un izrauties no ikdienas.

Vakarā, viesu mājā “Kalbakas” notiks musli batoniņu gatavošanas meistarklase. Seminārs turpināsies rīt. Vispirms mājražotāji dosies uz Zeltiņiem, kur notiks seminārs “3D lielformāta printera inovācijas un iespējas biznesā”. Pēc tam SIA “Kainaiži” dzirkstošo bērzu sulu ražotnē “Birzī” notiks seminārs “Iepakojuma dizains no idejas līdz produkta realizācijai”.

Pasākums noslēgsies Brantu muižā ar semināru “Kultūrvēsturiskais mantojums tūrisma piedāvājumā”, kas notiks sadarbībā ar IK “Prieks vēderam” un latvju saimnieci Ilzi Briedi. 

FOTO

Baiba Vahere