2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Noskaidroti konkursa “Viena diena manā mūžā” laureāti

Labklājības ministrijas rīkotajā konkursā skolēniem “Viena diena manā mūžā” uzvarējuši jaunieši no Valmieras, kuri, veidojot darbu par nedzirdīgu puisi, spēja saskatīt viņā nevis iedzimtu diagnozi, bet gan viņa spējas, sasniegumus, sirsnību un pašu būtiskāko – cilvēku, kas slēpjas aiz sabiedrības stereotipu radītās čaulas.

 

Pirmo vietu un naudas balvu – 1000 eiro (pirms nodokļu nomaksas) – ieguva autoru kolektīvs Sanija Jansone, Roberts Briediņš un Kaspars Rozītis no Valmieras ar darbu, kas stāsta par nedzirdīgu puisi Raivi, viņa ikdienu, interesēm un arī ilga darba rezultātā izkopto spēju runāt. Automašīnas vadīšana, dejas, sportošana – to visu spēj īstenot arī nedzirdīgs cilvēks, neraugoties uz citu aizspriedumiem.

 

Otrās vietas un 500 eiro (pirms nodokļu nomaksas) ieguvēji ir Līga Runčis, Henriete Ignatjeva un Maksims Timofejevs ar videosižetu par Rēzeknes novadā dzīvojošo Iļju, kurš kā personība spēj iedvesmot apkārtējos, ir optimists un aktīvi piedalās sabiedriskajā dzīvē, lai arī staigāt sācis vien septiņu gadu vecumā un joprojām tas viņam sagādā grūtības.

 

Trešās vietas ieguvēja Ieva Apšiniece no Preiļiem saņems naudas balvu 200 eiro (pirms nodokļu nomaksas). Ievas stāsts ir par to, kā optimisms, stipra griba un cīņasspars ļauj viņai cīnīties ar I tipa diabētu un baudīt ikdienu gluži tāpat kā jebkuram citam pusaudzim.

 

“Šis konkurss mudināja skolēnus paraudzīties uz cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem un saskatīt to, ka arī viņu ikdiena ir gluži tāda pati kā ikvienam no mums. Ja mūsu jaunieši spēj tik dziļi un izjusti ielūkoties citādajā un izprast to, tad ir pamats cerēt, ka katra nākamā paaudze kļūs arvien brīvāka no stereotipiem, aiz kuriem reizēm mēdz pazust svarīgākais – cilvēks,” uzsver labklājības ministre Ramona Petraviča.

 

Latvijā ir vairāk nekā 24 500 cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem un 8000 bērnu, kuriem garīga rakstura vai funkcionālu traucējumu dēļ noteikta 1. vai 2. grupas invaliditāte. Puse Latvijas iedzīvotāju (51 %) ir saskārušies ar šādiem cilvēkiem, liecina Labklājības ministrijas veiktā iedzīvotāju aptauja.

 

Lai kliedētu nepamatotus mītus un stereotipus, kā arī veicinātu bērnu un jauniešu izpratni un izglītošanos par šo tēmu, Labklājības ministrija izsludināja konkursu 9.‒12. klašu skolēniem “Viena diena manā mūžā”, aicinot atspoguļot vienu dienu kāda īpaša cilvēka dzīvē, parādot šī cilvēka ikdienu, sapņus, talantus un pieredzi.

 

Kopumā vērtēšanai tika iesniegti 32 darbi. Žūrija izvēlējās desmit darbus ‒ piecus videosižetus un piecus stāstus ‒ par kuriem no 31. marta līdz 7. aprīlim ikviens varēja nobalsot mājaslapā www.cilveksnevisdiagnoze.lv, tādējādi nosakot konkursa uzvarētājus.

 

Ar konkursa darbiem arī turpmāk būs iespējams iepazīties:

https://cilveksnevisdiagnoze.lv/skolenu-konkurss/

 

Konkurss “Viena diena manā mūžā” norisinājās no 22. janvāra līdz 7. aprīlim, īstenojot Labklājības ministrijas kampaņu “Cilvēks, nevis diagnoze!”. Kampaņā stāsta par cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem, bērnu ar funkcionāliem traucējumiem un ārpusģimenes aprūpē esošu bērnu veiksmīgu integrāciju sabiedrībā, akcentējot galveno vērtību – cilvēku kā individualitāti.

 

Labklājības ministrijas aptauja “Iedzīvotāju informētība un izpratne par deinstitucionalizācijas procesu” veikta 2018. gada novembrī, aptaujājot 1004 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Egils Zariņš,

Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists