2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Noskaidroti Smiltenes novada jaunieši, kuri dosies apmaiņas braucienā uz ASV

Ceturtdien, 22.februārī, tika paziņoti konkursa rezultāti braucienam uz ASV. Šogad ceļazīmi divu nedēļu apmaiņas braucienam uz ASV pilsētu Čikāgu saņēma Sanija Justīne Ramane (Palsmanes pamatskola, 7.klase), Ralfs Jēkabs Ruks (Grundzāles pamatskola, 9.klase), Santa Vintere (Smiltenes vidusskola, 8.klase), Kaspars Pakulis (Smiltenes vidusskola, 10.klase), Elīza Kaupe (Smiltenes vidusskola, 11.klase) un Grieta Stīpniece (Smiltenes vidusskola, 11.klase).

Uzzinot rezultātus, jaunieši bija patiesi priecīgi, ka tieši viņi ir izvēlēti. Jaunieši atzīst, ka tā būs lieliska iespēja iepazīt jaunus cilvēkus, citādu kultūrvidi, pilnveidot savas valodas prasmes, popularizēt Latviju un iegūt neaizmirstamu pieredzi. ASV apmeklējums jauniešiem vienmēr ir licies kaut kas tāls un nezināms.

Lai noteiktu sešus skolēnus, Smiltenes novada Izglītības pārvalde  izsludināja skolēnu atlases konkursu, kurā bija aicināti piedalīties Smiltenes novada izglītības iestāžu 7. – 9. un 10. – 12. klašu skolēni. Konkurss notika divās kārtās – pretendentu atlase izglītības iestādē un atlases pārrunas Smiltenes novada domē.

Kopumā tika saņemti 34 skolēnu pieteikumi, uz atlases intervijām  bija aicināti 18 jaunieši.  Vērtēšana komisijai nebija viegla, jo visi jaunieši ir sabiedriski aktīvi, ar augstiem mācību rezultātiem un sasniegumiem olimpiādēs. Arī atlases intervijās jaunieši sevi pārliecinoši prezentēja, runājot angļu valodā. Paldies visiem jauniešiem par ieguldīto darbu, un tos, kuriem šogad netika dota iespēja, aicinām nepadoties un piedalīties arī nākamā gada konkursā.

Konkursa komisija vērtēja pretendenta apņēmību, mācību rezultātus, angļu un latviešu valodas prasmes, tradīciju un vēstures zināšanas, aktivitāti brīvprātīgajā darbā un spējas pašdarbībā, sportā, komunikācijā, spēja darboties komandā, skolas rekomendāciju un  2017./18.m.g. 1.semestra sekmes un sasniegumus.

Skolēnu apmaiņas brauciena uz ASV mērķis ir veicināt jauniešos savas identitātes apzināšanos, piederību savai tautai, Latvijas valstij, sekmēt jauniešu prasmes izprast dažādas kultūrvides globalizācijas kontekstā.  Brauciens tiek organizēs jau trešo gadu sadarbībā ar biedrību “The Gray Cardinal Foundation” (ASV). Plānots, ka jaunieši uz ASV pilsētu Čikāgu dosies jūlija beigās, augusta sākumā. Sešu jauniešu un divu pavadošo personu braucienu apmaksās Smiltenes novada pašvaldība, savukārt  biedrība nodrošinās uzņemšanu viesģimenēs.

Informāciju sagatavoja,
Marita Mūze,
Sabiedrisko attiecību speciāliste