2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Noslēdzās NVA rīkotā akcija “Atvērto durvju diena personām ar invaliditāti uzņēmumos

Noslēdzās Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) rīkotā akcija “Atvērto durvju diena personām ar invaliditāti uzņēmumos,” kas no 17. līdz 28. septembrim norisinājās visos Latvijas reģionos, lai sekmētu cilvēku ar invaliditāti iekļaušanos darba tirgū. Atvērto durvju dienā darba meklētāji ar invaliditāti viesojās uzņēmumos un iestādēs, lai iepazītu darba vidi, darba procesu, darba kolektīvu, iespējamo profesiju un darba pienākumus, apliecinot savas profesionālās spējas un prasmes.

Šogad durvis savos uzņēmumos bija atvēruši 64 darba devēji, kas 296 darba meklētājiem ar invaliditāti piedāvāja iespēju darba vidē izmēģināt savas prasmes un talantus vairāk nekā 64 profesijās, to vidū tādos arodos kā, piemēram, aprūpētājs, asistents personām ar invaliditāti, automobiļa vadītājs, biroja administrators, celtnieks, datu ievades operators, dežurants, dzīvojamo māju apsaimniekošanas speciālists, fizioterapeits, galdnieks, grāmatvedis, iesaiņotājs, interešu pulciņa audzinātājs, IT drošības speciālists, kasieris, klientu apkalpošanas speciālists, konditora palīgs, laukstrādnieks, mazgātājs, mazumtirdzniecības veikala pārdevējs, pavārs, pavāra palīgs, pārdevēja palīgs, piegriezējs, programmēšanas inženieris, programmētājs, projektu asistents, sētnieks, sistēmanalītiķis, skolotāja palīgs, šuvējs, tirdzniecības zāles darbinieks, zivju apstrādātājs un citas. Vakantas bija 128 piedāvātās darba vietas, un jau akcijas laikā septiņi darba meklētāji ar invaliditāti tika pieņemti darbā. Daudzi akcijas “Atvērto durvju diena personām ar invaliditāti uzņēmumos” dalībnieki darba devējiem ir iesnieguši savas pieteikuma anketas un CV, kurus darba devēji izskatīs, izvērtēs pretendentu atbilstību veicamajiem profesionālajiem pienākumiem un vēlāk notiks darba intervijas. 26 darba devēji, piedaloties akcijā, izrādījuši interesi par iespējām nodarbināt darba ņēmējus ar invaliditāti, izveidojot subsidētās darbavietās.

NVA direktore Evita Simsone: “Nodarbinātības valsts aģentūra ir sava veida tilts, kas savieno darba meklētājus ar darba devējiem, un mūsu akcija ir darba meklētāja ar invaliditāti satikšanās ar darba devēju darba vidē, iedrošināšana un atbalsts, lai cilvēks ar invaliditāti varētu parādīt sevi darbā, bet darba devējs varētu novērtēt viņa prasmes un, iespējams, iegūt vērtīgu darbinieku. Piedalīties akcijā mēs aicinājām visus cilvēkus ar invaliditāti, kuri vēlējās satikties ar darba devējiem darba vidē un iegūt praktisku priekšstatu par darba iespējām. Mūsu pieredze liecina, ka cilvēki ar dažādiem invaliditātes veidiem sekmīgi strādā visdažādākās profesionālās darbības jomās. Ja darbs ir piemērots, darbinieks ar invaliditāti spēj veikt tos pašus profesionālos pienākumus, ko veic citi darbinieki, kuriem nav veselības traucējumu. Darba meklētāji ar invaliditāti ir nozīmīga darba spēka rezerve.”

Akciju “Atvērto durvju diena darba meklētājiem ar invaliditāti uzņēmumos” NVA rīko jau otro gadu. 2017.gadā akcijā piedalījās 62 darba devēji un 207 personas ar invaliditāti.

Uzziņa: 2018. gada septembra sākumā NVA bija reģistrēti 8062 bezdarbnieki ar invaliditāti, kas ir 13,9% no kopējā reģistrētā bezdarbnieku skaita valstī. 11,3% bezdarbnieku ar invaliditāti ir augstākā izglītība, bet 43,7% – profesionālā izglītība.  2018. gada septembra sākumā gandrīz puse (47,8%) no reģistrētajiem bezdarbniekiem ar invaliditāti bez darba ir ilgāk nekā gadu. 2018.gada 8 mēnešos pastāvīgā darbā iekārtojās 2 598 NVA reģistrētie bezdarbnieki ar invaliditāti, to skaitā 962 ilgstošie bezdarbnieki ar invaliditāti.