2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Noslēdzies projekts “COOP Local”

Vairāk kā sešdesmit projekta”COOP local” dalībnieki 18.oktobrī tikās noslēguma seminārā, lai atskatītos uz projektā paveikto un pārrunātu tā rezultātus.

Dalībnieki uzsvēra, ka viņi ir ieguvuši jaunus sadarbības kontaktus gan Latvijā, gan Igaunijā. Vairāki uzņēmēji jau uzsākuši sadarboties ar citiem uzņēmējiem gan pērkot pakalpojumus, produktus un stādus, gan izmantojot iegūtos kontaktus savu produktu realizācijai. Kā vēl viens svarīgs ieguvums, ko uzsver iesaistītie uzņēmēji ir tas, ka praktiskās apmācības un mācību braucieni deva viņiem iespēju iegūt jaunas zināšanas un ieraudzīt savu uzņēmumu no jauna skatu punkta. Daudzi uzņēmēji jaunās zināšanas jau sākuši pielietot arī savos uzņēmumos un saimniecībās. Uzņēmēji arī atklāja, ka dalība projektā vairoja viņu pašapziņu, pārliecību par saviem centieniem un deva spēku meklēt un rast dažādus jaunus un radošus risinājumus  pašiem savu uzņēmumu attīstībā, produkcijas un pakalpojumu dažādošanā.

Projekta galvenais partneris un Setomaa apvienības valdes priekšsēdētājs Marguss Timmo uzskata, ka: “Mazam uzņēmējam ir svarīgi zināt, kas tiek darīts kaimiņvalstīs, jo tas viņus padara konkurētspējīgus. Vienlīdz svarīga ir ticība sev un uzņēmējdarbībai. Mazam uzņēmumam nepārtraukti jādomā par produktu, ko tas piedāvā, kad nepieciešams, jāatrod jauni triki kā uzsākt darīt jaunas lietas vai jādara vecas lietas savādāk. Tieši to mums deva projekts.”

Projekta mērķis bija atdzīvināt un stiprināt pārrobežu uzņēmējdarbību, īstenojot virkni dažādu pasākumu, kas veicinātu sadarbības un biznesa attiecību veidošanu starp Igaunijas un Latvijas uzņēmējiem. Divarpus gadu laikā tik organizēti dažādi apmācību semināri, pieredzes apmaiņas braucieni, pasākumi un kopīga piedalīšanās gadatirgos gan Latvijā, gan Igaunijā. Aktīvākie projekta dalībnieki devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Krieviju, Baltkrieviju un Somiju. Kopā projekta īstenošanas laikā notika 42 kopīgi pasākumi igauņiem un latviešiem četrās nozarēs – gaļas un piena bizness, dārzeņu un stādu audzēšana, ogu un augļu audzēšana un pārstrāde, kā arī amatniecība un rokdarbi. Kopumā projekta aktivitātēs no Apes un Smiltenes novada piedalījās aptuveni 230 dažādu uzņēmēju. No Smiltenes novada piedalījās 155 dalībnieki, no kuriem 135 bija tādi, kas jau strādā kādā no lauksaimniecības vai amatniecības nozarēm, ražo un pārdod savu produkciju. Projekta aktivitātes palīdzēja labāk iepazīt ne tikai mazā biznesa iespējas un pieredzi Igaunijā, bet arī uzzināt par mazajiem uzņēmējiem un lauksaimniekiem Apes un Smiltenes novadā. Smiltenes un Apes novada uzņēmēji atzīst, ka piedalīšanās projekta aktivitātēs bija vērtīga pieredze gan sava biznesa attīstīšanai, gan jau kontaktu iegūšanai ne tikai Igaunijā, bet arī savā novadā.

Pārrobežu projektu “COOP Local” divarpus gadu garumā īstenoja piecas pašvaldības – Setomā, Voru pašvaldība un Repinas Inkubācijas centrs, Apes novada un Smiltenes novada pašvaldība. Projekts tika ieviests laika periodā no 2017.gada marta līdz 2019.oktobrim Vairāk par projektu var uzzināt Smiltenes novada mājas lapā šeit.

Projektu „COOP Local” līdzfinansē Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programma.  Smiltenes novada pašvaldības kopējais projekta budžets ir 61 104,00 EUR, t.sk. programmas finansējums ir 85% jeb 51 938,40 EUR un pašvaldības līdzfinansējums ir 15% jeb 9165,60 EUR.

Attēlā: projekta dalībnieki pieredzes apmaiņas vizītē Somijā.

Informāciju sagatavoja
Attīstības un plānošanas nodaļas
projektu vadītāja
Zelma Mičule