2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Noslēgusies projekta īstenošana Smiltenes evaņģēliski luteriskā draudzē

Projekta  “Smiltenes evaņģēliski luteriskās baznīcas lielās zāles krāšņu atjaunošana” ietvaros, noslēgušies krāšņu un dūmvadu atjaunošanas būvdarbi.

Projektā ir uzbūvētas divas vēsturisko krāšņu kopijas. Malkas apkures krāsnis ir cilindriskas ar slīpētu nerūsējošā tērauda apvalku vairāk kā 4 metrus augstas. Dūmvadi ir izgatavoti no dubulta, izzolēta nerūsējošā tērauda un pievienoti baznīcas bēniņu daļā, aptuveni 9,7 m augstumā virs baznīca mūra sienas atjaunotiem ķieģeļu dūmvadiem, kam ir uzstādīti kapara vilkmes vējgaiļi.

Jau krāšņu žūšanas laikā, baznīcas apmeklētāji ar gandarījumu priecājās sajuzdami siltuma atdevi, kāda pieauga krāsnīm izžūstot un sākot sildīt arvien labāk. Tagad baznīcas lielā zālē būs vienmērīgāks un patīkamāks mikro klimats. Viena no krāsnīm atrodas ērģeļu balkona galā un nodrošinās siltāku mikroklimatu ērģeļbalkonā. Otra visvēsākajā zāles sānu daļā.

Krāsnis ir vizuāli patīkami uzlūkot un tās uzreiz ikviens baznīcas apmeklētājs var nešaubīgi atrast baznīcas telpā, kā arī to tiešā tuvumā izvēlēties sev sēdvietu.

Būvdarbus veica SIA “Akords U”. Būvdarbu līguma izmaksas 10943,85 eiro ar PVN 13242,06 eiro. Projekta izmaksas sastāv no lauku atbalsta dienesta (LAD) finanansējuma – 9000 eiro, Smiltenes novada līdzfinansējuma – 1000 eiro un mērķziedojumiem, draudzes līdzfinansējuma – 3242,06 eiro.

Projekts Nr. 17-09-AL10-A019.2202-000002 sagatavots un guvis atbalstu vietējās rīcības grupas biedrības „Abulas lauku partnerības” sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģijas 2015.—2020. gadam izsludinātajā projektu pieteikumu iesniegšanas 1. kārtā.

Projekts īstenots Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.—2020. gadam pasākumā „Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējumu. Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu administrē Lauku atbalsta dienests. Projektam piešķirts arī Smiltenes novada domes līdzfinansējums nevalstisko organizāciju projektu īstenošanai.

Vairāk informācijas par Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai (ELFLA) pieejams Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē šeit.

Informāciju sagatavoja:
Reinis Kulbergs
Smiltenes ev.lut. draudzes mācītājs