2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Notiks Eiropas mobilitātes nedēļā

No 16. līdz 22.septembrim visā Eiropā norisināsies EIROPAS MOBILITĀTES NEDĒĻA, kuras mērķis ir veicināt sabiedrības informētību par pozitīvo ietekmi pārvietojoties ar riteni un kājām, kā arī viedo pilsētu attīstību. Šā gada kampaņa tiek īstenota ar saukli #GudrāksSolis.

Jau trešo gadu Eiropas mobilitātes nedēļas aktivitātēs iesaistās Smiltenes novada pašvaldība, šogad akcentu liekot uz novada jaunās paaudzes izglītošanu, lai atgādinātu skolas vecuma bērniem un jauniešiem drošas pārvietošanās uz ielām un ceļiem noteikumus.

Šogad Smiltenes novada pašvaldība mobilitātes nedēļas ietvaros organizēs divas aktivitātes:

  • No 16.-22. septembrim notiks bērnu zīmējumu akcija “Droša pārvietošanās ar kājām un velosipēdu Smiltenes novadā”, kurā šogad aicinām iesaistīties novada 4.klašu skolēnus, uzzīmējot zīmējumu, kas atspoguļotu ikdienas gaitas un drošu pārvietošanos gan pilsētā, gan ārpus tās Zīmējumus aicinām iesniegt savā izglītības iestādē, kuri līdz 23. septembrim ir jānogādā Smiltenes novada domes Klientu apkalpošanas centrā, Dārza ielā 3, Smiltenē. Zīmējumam jābūt krāsainam vai melnbaltam, A4 izmērā. Tas var būt zīmēts jebkurā tehnikā, bet nedrīkst izmantot datoru. Iesniedzot zīmējumu, otrā pusē obligāti jānorāda autora vārds, uzvārds un skola.
  • No 16.-22. septembrim Smiltenes novada Pašvaldības policijas un Valsts policijas pārstāvji viesosies novada izglītības iestādēs, lai jaunajā mācību gādā 1.-9.klašu skolēniem vēlreiz atgādinātu par svarīgākiem noteikumiem, kuri jāievēro gan gājējiem, gan velosipēdistiem. Smiltenes novada Pašvaldības policija atgādina, ka arī bērnu vecākiem ir jāpārliecinās, ka bērns izprot drošību uz ceļa, tāpēc aicina kopā ar bērnu pārrunāt, izskaidrot noteikumus, kā arī izstaigāt maršrutus līdz skolai vai citām vietām, kur bērns varētu doties ārpus skolas, piemēram, apmeklēt interešu izglītības iestādes. Norādot, kurās vietās ir drošāk šķērsot ielu (atļautās un labi pārredzamās) un kur to darīt noteikti nevajadzētu.

Eiropas mobilitātes nedēļas neiztrūkstoša akcija ir “Diena bez auto”, kuras ietvaros   iedzīvotāji ikdienas gaitās tiek aicināti doties ar velosipēdu, kā arī mudināt savus kolēģus, draugus un radus  pārvietoties, izmantojot videi draudzīgo transporta veidu.

Eiropas mobilitātes nedēļas tiek organizēta kopš 2002.gada, un tās mērķis ir aicināt cilvēkus dažādot pārvietošanās veidus, lai risinātu Eiropas Savienības iedzīvotājiem aktuālas problēmas – mazinātu satiksmes sastrēgumus un atmosfēru sasildošo izplūdes gāzu apjomu pilsētās, mudinātu pārvietoties ar velosipēdu un kājām, uzlabojot eiropiešu veselības stāvokli. Latvija tajā piedalās kopš pirmsākumiem, bet akcijā “Diena bez auto” iesaistījās vēl agrāk – 2000.gadā.

Aktuālā informācija par mobilitātes nedēļas pasākumiem un videi draudzīgu pārvietošanos Gudro pilsētnieku Facebook vietnē: www.facebook.com/gudraispilsetnieks.

 

Marita Mūze,
Smiltenes novada domes
Sabiedrisko attiecību speciāliste